Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Motiv još nepoznat

Stravičan napad lukom i strijelom u Norveškoj: Pet je osoba ubijeno, policija uhitila 37-godišnjeg Danca

Broj ubijenih u napadu lukom i strijelom u srijedu u Norveškoj narastao je na pet, a još dvoje je ozlijeđeno, objavili su tamošnji mediji.

U napadu lukom i strijelom, u Kongsbergu na jugoistoku Norveške, pet je ljudi ubijeno, a ozlijeđeno je nekoliko osoba. Kako je potvrdio načelnik policije ubijeno je petoro ljudi, a dvoje je ozlijeđenih u napadu koji je počeo u trgovačkom centru. Jedan od ozlijeđenih je i policajac koji se suprotstavio napadaču. U tom je trenutku bio izvan službe, a načelnik policije potvrdio je kako privođenje nije prošlo gatko jer se napadač opirao.

Pročitajte i ovo Ilustracija Priopćila policija Nasilnik s Rive koji je napao dvije žene dobio kaznenu prijavu Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete

Privođenje je trajalo oko pola sata, a policija je prvo ispalila pucnjeve upozorenja nakon kojih je napadač uspio pobjeći. "U jednom smo ga trenutku izgubili, no ipak smo ga uspjeli pronaći u obližnjem gradu Drammenu", kazao je načelnik.

Napadač (37) je muškarac iz Danske, javlja CNN.

Iz policije nisu iznijeli više informacija o ubijenima i ozlijeđenima, kao niti o samom napadaču. Poručili su kako će pričekati dok ne obave pretres stana, ali prema informacijama koje imaju, djelovao je sam. Što se tiče terorizma, objavili su kako za sada ne mogu isključiti tu mogućnosti.

Napadač je, kako pišu norveški mediji, napad započeo ispaljivanjem strijela u supermarketu, a nakon trgovačkog centra, proširio je napad na više lokacija. Cijeli grad nadlijetali su policijski helikopteri koji su aktivno tražili napadača. Helikopteri su koristili i infracrvene kamere kako bi locirali sumnjivca, prenosi NRK.

 

Ozlijeđeni su hospitalizirani, a zasad se ne zna njihov broj ni težina njihovih ozljeda. Na teren su izašli specijalci kako bi osigurali mjesto zločina i dokazne materijale, a glasnogovornik norveške policije potvrdio je kako je osumnjičeni uhićen te kako je situacija pod kontrolom. 

"Zasad nije jasno, prerano je za reći radi li se o terorističkom napadu", rekao je glasnogovornik norveške policije. Motiv napada nije poznat.

Napad se odvio u 6:30 po lokalnom vremenu, a policija je objavila da će provesti istragu kako bi se utvrdilo ima li napad poveznicu s terorizmom.

Uprava policije je nakon napada naložila policijskim časnicima širom zemlje da nose vatreno oružje.

Norveška policija načelno je nenaoružana, ali časnici imaju pristup oružju kada je potrebno.

Policijska uprava rekla je da se radi o mjeri opreza te da "zasad nema naznaka da bi se mijenjala nacionalna razina opasnosti".

Broj ubijenih čini ovo najgorim napadom u Norveškoj od 2011., kad je krajnje desni ekstremist Anders Behring Breivik ubio 77 ljudi, većinom tinejdžera koji su prisustvovali političkom kampu za mlade.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene