Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićeno više od 400 osoba

Na ulicama Minska najmanje 100 tisuća ljudi prosvjedovalo protiv Lukašenka: "Ti si štakor!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 100 tisuća prosvjednika izašlo je u nedjelju na ulice Minska, na jedan od najvećih skupova protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka dosad.

Dok među Bjelorusima raste bijes zbog Lukašenka, na vlasti duže od 26 godina, Moskva ga podržava slanjem padobranaca na zajedničke vojne vježbe "Slavensko bratstvo".

Pročitajte i ovo Ilustracija Raketni udari Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione: "Glavni cilj neprijatelja su naši ljudi" Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

Val prosvjeda proširio se državom od izbora 9. kolovoza na kojima prosvjednici tvrde da je pobijedila Svjetlana Tihanovska. Ključne ličnosti opozicije od tada su pritvorene ili su pobjegle iz države, poput Tihanovske koja je u Litvi.

Lukašenko odbacuje tvrdnje da su izbori bili namješteni i govori da iza prosvjeda stoje inozemne sile.

Gomile prosvjednika u nedjelju su hodale prijestolnicom prema četvrti u kojoj su smještene vladine snage, uzvikujući "Živjela Bjelorusija" i "Ti si štakor" - čestu uvredu Lukašenku.

Prosvjednike je zaustavila policija, pa su im uzvikivali "fašisti". U međuvremenu su u gradu Brestu snage sigurnosti na prosvjednicima koristile vodene topove, tvrdi kanal Nexta Live.

Neki Lukašenkovi kritičari se nadaju da će veličina nedjeljnog prosvjeda dodatno potkopati bjeloruskog čelnika i odgovoriti Putina da ga otvoreno podržava.

"Ovim skupom smo pokazali da Lukašenko ne kontrolira državu i da nije u položaju da govori u ime Bjelorusa", rekao je 35-godišnji Genadij, radnik u logistici koji je odbio dati svoje prezime.

Policija je objavila da je samo u Minsku uhitila više od 400 ljudi, a svjedok Reutersa tvrdi da se uhićenja nastavljaju.

Atmosfera na ulicama je iznimno napeta, s velikim brojem policajaca u dijelovima prijestolnice. Neki dijelovi centra su ograđeni bodljikavom žicom, poput Trga oktobra i Trga neovisnosti - čestih poprišta protuvladinih skupova.

Ruska novinska agencija Interfax prenosi kako su ispaljeni hici u zrak kako bi se rastjeralo prosvjednike iz područja grada gdje živi bjelorusko vodstvo. Kasnije je ministarstvo unutarnjih poslova objavilo o jednom pucnju u zrak.

Ruski padobranci

Novi nemiri događaju se uoči putovanja Lukašenka u Rusiju u ponedjeljak, na razgovore s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom.

Rusija, susjedna i savezna država, pojačala je svoju podršku, ponudivši restrukturiranje bjeloruskog duga i osiguravanje likvidnosti banaka. Moskva poručuje da je na raspolaganju i njezina policija, ako će to biti potrebno.

Rusko ministarstvo obrane u nedjelju je objavilo da će u Bjelorusiju poslati svoju elitnu padobransku diviziju Pskov na zajedničke vježbe koje će trajati od ponedjeljka do 25. rujna, prenosi ruska agencija TASS.

Na vježbama je trebala sudjelovati i Srbija, ali je odustala nakon pritiska Europske unije, rekao je prošli tjedan srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene