Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubio jednu osobu, ozlijedio 19

Rasistički neredi u SAD-u: Vozač koji se zabio u masu uhićen, dva vojnika poginula

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U SAD-u nacionalistički skup bijelaca prerastao je u smrtonosno nasilje kada se 20-godišnjak autom zaletio u okupljenu masu ljudi, a netom nakon su poginula i dva vojnika u policijskom helikopteru koji su nadgledali nerede.

Jedna je osoba poginula, a 19 ih je ozlijeđeno u subotu u američkoj saveznoj državi Virginiji tijekom nasilnih sukoba između bijelih nacionalista i protuprosvjednika, prenosi Fox News.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Do smrti jedne, a ozljeđivanja 19 osoba došlo je kada se automobil kojim je upravljao James Alex Fields (20) zaletio u skupinu okupljenih tijekom skupa "Ujedinimo desnicu" u Charlottesvilleu. Vozač je pobjegao s mjesta događaja, ali je ubrzo uhvaćen i optužen za ubojstvo 35-godišnjakinje kao i za ozlijeđivanje 19 osoba, od kojih je petoro ozbiljno ranjeno.

Osim izravnih sukoba između okupljenih, u akciji nadgledanja nereda, policijski helikopter srušio se sedam kilometara jugozapadno od Charlottesvila i ubio dva državna vojnika, priopćila je policija. Nema sumnje da je u pitanju bila samo nesreća.

U Virginiji je proglašeno izvanredno stanje kako bi se policiji omogućilo da mobilizira svoje snage pošto su sudionici bili naoružani improviziranim štitovima i palicama. Tijekom dana je nekoliko puta došlo do izravnih sukoba između demonstratora i redova policije.

Trump: "SVI Amerikanci na prvom mjestu"

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Amerikance da nadiđu mržnju i netrpeljivost kako bi spriječili takve nasilne prosvjede.

Trump se obratio i na izravnoj konferenciji za medije naglašavajući da "svi Amerikanci moraju biti na prvom mjestu, bez obzira na boju, vjeru, uvjerenje ili političku stranku."

"SVI se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno", napisao je američki predsjednik na svom Twitter profilu.

Prije izravnog obraćanja, novinarima se Donald Trump prvo obratio i na svom golf terenu u New Jerseyu, prenosi Reuters.

"Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s različitih strana."

Ekstremisti u nasilni marš zbog kipa

Skup ekstremne desnice održao se zbog planova o uklanjanju kipa južnjačkog generala Roberta E. Leeja, piše BBC.

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njih već su uklonjeni ili preseljeni, dok ostalima, poput Leeju u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti slična sudbina, prenosi dpa.

Protivnici tih spomenika tvrde da oni predstavljaju mračna poglavlja američke povijesti u kojima je ropstvo bilo legalno, a rasizam norma. Drugi smatraju kako je micanje spomenika poput uklanjanja dijela povijesti, te ističu da oni odaju počast samo pojedincima.

Leejev spomenik u Virginiji izgrađen je 1924. i jedan je od mnogih simbola Konfederacije postavljenih godinama nakon Američkog građanskog rata. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene