Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijelaz i dalje zatvoren

Božinović: "Na granici ima dovoljno policije, ona je ta koja je obučena za postupanje na granici"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Migranti koji već danima okupiraju granični prijelaz Velika Kladuša – Maljevac i dalje su na granici.

Migranti su u jednom trenutku pokušali nasilno ući na teritorij Republike Hrvatske. Bacali su kamenje i druge predmete na policajce te su dvojica hrvatskih policajaca lakše ozlijeđena.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je ponovio da hrvatske policije na granici ima dovoljno te da je specijalizirana i obučena pa nije želio komentirati tvrdnje da bi na granicu trebalo poslati vojsku. Upitan da komentira izjavu saborskog zastupnika Hrasta Hrvoja Zekanovića da na granicu treba poslati vojsku Božinović je kazao da je "teško komentirati gospodina". Dodao je da je i jučerašnja situacija kod graničnog prijelaza Maljevac pokazala da se sve smirilo uz redovito policijsko postupanje, bez ikakve uporabe sile.

Pročitajte i ovo Županijsko državno odvjetništvo (Foto: Dnevnik.hr) Dvoje strani državljani Uskok podigao optužnicu protiv sedmorice krijumčara migranata: Ilegalno prebacili najmanje 138 stranaca u Hrvatsku Bodljikava žica Komentirali predsjednik i premijer Nižu se reakcije na tvrdnje talijanskih obavještajnih službi: "Mene puno više zanima što će SOA procijeniti ..."

"Hrvatske policije ima dovoljno i ona je ta koja je specijalizirana i obučena za postupanje na granici", zaključio je ministar koji se zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem nalazi u Splitu. Božinović je kazao i da je noć na Maljevcu protekla mirno.

"U ovom trenutku je nekih 150 migranata oko 200 metara od graničnog prijelaza, uz njih je više od 50 pripadnika granične policije Bosne i Hercegovine. Dakle, nije bilo nikakve potrebe za djelovanjem hrvatske policije. Na žalost ova situacija onemogućava da se otvori promet na Graničnom prijelazu Maljevac", ustvrdio je Božinović.

Dodao je kako očekuje da će "policija susjedne Bosne i Hercegovine stvoriti uvjete kako bi taj promet krenuo, kako ne bi trpjelo gospodarstvo i s jedne i druge strane granice. Međutim, u ovom trenutku ne postoje uvjeti kojima se može jamčiti sigurnost osoba, putnika i imovine koja prometuje tim dijelom granice", zaključio je Božinović.

Noć protekla

U četvrtak ujutro doznajemo da je noć na granici protekla mirno. "Granični prijelaz Maljevac i dalje je zatvoren, za prelazak se koristi Granični prijelaz Bogovolja. Noć je protekla mirno, policija je provela noć u pripravnosti, migranti se nalaze 150 metara od hrvatske granice. Nije bilo potrebe ni za kakvim postupnjem naše policije. Tijekom noći nije bilo pokušaja prelazaka migranata koji su pod nadzorom policije BiH", kazala je za DNEVNIK.hr glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Policija ima na raspolaganju helikopter koji se šalje po potrebi, a tijekom noći vatrogasci su pomagali u osvjetljavanju položaja. "Dva su policajca lakše ozlijeđena, a liječnička pomoć pružena im je na mjestu događaja", dodala je Mandić. Iako su lokalni mediji prenijeli da su na granicu postavljeni vodeni topovi, iz MUP-a doznajemo da to nije istina.

"Migranti povučeni u unutrašnjost"

Premda zatvoren, granični je prijelaz odblokiran, a migranti povučeni prema unutrašnjosti, podaci su MUP-a BiH. "Noć je protekla mirno, migranti su povučeni u unutrašnjost. Granični je prijelaz odblokiran, ali nije u funkciji. Pristiglo je novih 70 migranata, uz 60, koliko ih je stiglo iz Sarajeva. Svi su oni i vraćeni u Sarajevo. Na granici je trenutačno između 100 i 150 migranata", kazala je za DNEVNIK.hr Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a Unsko-sanskog kantona BiH.

"Migranti ne mogu tamo ostati, ali ne postoji način da ih se vrati. Novopridošli se vraćaju u Sarajevo", dodala je Galić. Pitanje više od stotinu migranata koji su na granici tek se rješava. Kako je objasnila, u tijeku su pregovori da ih se vrati u Bihać ili Veliku Kladušu. Migranti koji su ozlijeđeni jučer zadobili su lakše ozljede, a trenutačno svi koji su na granici borave u improviziranom šatorskom naselju.

Policija ih pomaknula 100 metara od mosta

Podsjetimo, policija je, prema pisanju lokalnih medija, potjerala migrante na udaljenost od 100 metara od mosta koji je granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pomaknuti su i šatori jer su pojedini migranti gađali policajce.

Skupina migranata u srijedu je uspjela probiti kordon policije BiH te su pokušali nasilno ući na prostor Hrvatske. Na graničnoj crti raspoređeni su i hrvatski policajci kako bi spriječili ilegalne ulaske na teritorij države. U jednom od nasrtaja migranata hrvatska policija spriječila ih je u nezakonitom ulasku u Hrvatsku, područje je nadlijetao i helikopter.

Na granici je, zbog eskaliranja situacije, hrvatska policija podigla na području graničnog područja Miljevac protunavalnu ogradu, takozvane gelendere kao fizičku prepreku migrantima koji nadiru. Policijski zapovjednik Unsko-sanske županije u BiH Mujo Koričić kazao je u srijedu da su na snagu stupile izvanredne mjere čiji je cilj spriječiti daljnju eskalaciju migrantske krize i priljev novih migranata. (Hina,M.V.)

Aktualno Mudra odluka: S 85 godina pronašao je način kako da ne prevari suprugu na filmskom setu Michael i Shakira Caine (Foto: Getty Images) Michael i Shakira Caine (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Michael Caine (Foto: Getty Images) Michael Caine (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Michael Caine i Joan Collins (Foto: Getty Images) Michael Caine i Joan Collins (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Michael Caine i Rachel Weisz (Foto: Getty Images) Michael Caine i Rachel Weisz (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Michael Caine i Jane Fonda (Foto: Getty Images) Michael Caine i Jane Fonda (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images +1 Michael i Shakira Caine (Foto: Getty Images) Celebrity Mudra odluka: S 85 godina pronašao je način kako da ne prevari suprugu na filmskom setu 1/7 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene