Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PETERO MRTVIH

Moskva: "Ovo je akt agresije SAD-a na članicu Ujedinjenih naroda!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napade je osudio i Iran, dok je Saudijska Arabija "poduprla američke vojne operacije na vojne ciljeve u Siriji kao odgovor na uporabu kemijskog oružja protiv nedužnih civila".

Rusko-američka koalicija za rješenje sirijske krize i napori u borbi protiv terorizma dovedeni su u pitanje nakon što je SAD napao sirijsku vojnu bazu, ocijenio je u petak predsjednik odbora za obranu i sugurnost ruskog parlamenta.

Pročitajte i ovo Teroristi u Crocus City Hallu u Moskvi - 2 Mučnih 90 sekundi užasa "Ubijte ih bez milosti, dolazimo u ime Boga": Islamska država objavila zatrašujuću snimku napada u Moskvi Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

U prvoj reakciji Moskve na napad koji je naredio američki predsjednik Donald Trump, visoki ruski dužnosnik najavio je da će Moskva zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a. "Ovaj napad je akt agresije SAD-a na članicu UN-a", rekao je on.

Konstantin Kosačev, predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, upozorio je da je nakon napada u pitanju ruska koalicija sa SAD-om oko krize u SIriji.

Washington je tim napadom "barutom udario pečat na raniju presudu da je sirijski predsjednik Bašar al-Asad odgovoran za kemijski napad u Idlibu", istaknuo je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin drži da je SAD napadom krstarećim projektilima na sirijsku zračnu bazu izveo "agresiju na suverenu državu", prekršio međunarodne zakone i ozbiljno naštetio američko-ruskim odnosima, prenose izjavu Kremlja ruske novinske agencije u petak.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da ruski vođa, pouzdan saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, američku akciju smatra "agresijom na suverenu državu" i izgovor za ciničan pokušaj odvraćanja pažnje od civilnih žrtava u Iraku.

"Rusija ne vjeruje da Sirija posjeduje kemijsko oružje"

Peskov je rekao da Rusija ne vjeruje u to da Sirija posjeduje kemijsko oružje te da će američki potez biti ozbiljna prepreka međunarodnim naporima za borbu protiv terorizma, tvrdnja koju je Putin u više navrata ponavljao.

Velika Britanija potpuno podupire američki napad na sirijsku zračnu bazu odakle je pokrenut kemijski napad, rekao je glasnogovornik britanske vlade. "Britanska vlada potpuno podupire američku akciju za koju vjeruje da je primjeren odgovor na barbarski napad kemijskim oružjem koji je izveo sirijski režim i da mu je svrha spriječiti daljnje napade", rekao je glasnogovornik.

SAD je obavijestio Francusku prije napada krstarećim projektilima na sirijske vojne položaje, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault. "Američki državni tajnik Rex Tillerson rekao mi je to tijekom noći", kazao je Ayrault za Reuters i radijsku postaju u mauritanijskom glavnome gradu Nouakchottu gdje je u diplomatskom posjetu. "Upotreba kemijskog oružja je užasna i treba biti kažnjena jer je ratni zločin", rekao je te dodao da Rusija i Iran moraju shvatiti da je besmisleno podupirati Asada te da se Francuska ne želi konfrontirati s tim dvjema državama.

Turska pozitivno gleda na američki napad i smatra da međunarodna zajednica mora pojačati odgovor na "barbarsku" sirijsku vladu, rekao je zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus. Dodao je da vladu predsjednika Bašara al-Asada treba kazniti na međunarodnoj sceni i ubrzati mirovni proces u Siriji.

Američku vojnu operaciju osudio je i Iran. "Iran oštro osuđuje bilo kakvu jednostranu akciju...takve mjere osnažit će teroriste u Siriji...i zakomplicirati situaciju u Siriji i u regiji", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Sirijska oporba podupire napade

Napad je pozdravila sirijska oporba nadajući se da će zaustaviti daljnja sirijska bombardiranja. "Nadamo se da će se napadi nastaviti kako bi se spriječili režimski napadi iz zraka i korištenje zabranjenog oružja", rekao je Ahmad Ramadan, čelnik Sirijske nacionalne koalicije.

Saudijska Arabija je priopćila da "snažno podupire" američke napade ocijenivši da je Trump donio "ohrabrujuću odluku". "Saudijska Arabija snažno podupire američke vojne operacije na vojne ciljeve u Siriji kao odgovor na uporabu kemijskog oružja protiv nedužnih civila", stoji u priopćenju, prenijela je novinska agencija SPA.

Sirija: Poginuli civili; Opservatorij za ljudska prava: Stradali sirijski vojnici

Pet osoba je poginulo, a sedam ranjeno u američkom raketnom napadu na sirijsku bazu, objavio je u petak guverner pokrajine Homs, a ruska agencija Ifax prenijela da među stradalima nema Rusa.

Guverner Talal Barazi je rekao da su iz baze pokretani zračni udari na Islamsku državu istočno od Palmire i da je američka akcija u službi "interesa naoružanih terorističkih skupina". "Vjerujem da, uz Božju pomoć, ljudske žrtve neće biti velike, ali je počinjena velika materijalna šteta", izjavio je Barazi.

Dodao je da su u napadu poginuli civili u selu pored baze, ali pojedinosti nije naveo. "Sirijsko vodstvo i sirijska policija neće se promijeniti", istaknuo je guverner. "Rat protiv terorizma se nastavlja", dodao je.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je ranije da su ubijena najmanje četvorica sirijskih vonika, uključujući visokog časnika i da je baza gotovo posve uništena. U opservatoriju kažu da su iz baze polijetali borbeni zrakoplovi Suhoj22, Suhoj24 i Mig23.

Ruski zastupnik Dmitrij Sablin izjavio je za agenciju Ifax da među stradalima nema ruskih državljana. Sablin, čelnik udruge ruskih ratnih veterana, kazao je da je tu informaciju dobio iz svojih izvora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene