Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguć život

Šestero znanstvenika godinu dana uspješno provelo 'na Marsu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna skupina znanstvenika u nedjelju je izašla iz izolacije nakon godinu dana provedenih u istraživačkoj postaji na Havajima koja je simulirala uvjete na Marsu.

Pozdravljeni s "dobrodošli nazad na Zemlju", tri žene i troje muškaraca izašlo je iz malene bijele kupole na havajskom vulkanu Mauna Loa, čiji krajolik podsjeća na Mars.

Pročitajte i ovo Epicentar potresa na Havajima Muana Loa Najveći vulkan na svijetu pogodio potres, stanovnici uznemireni: "Jako nas je uzdrmalo. Zatresla su se sva stakla" Slika nije dostupna SELO OD 1000 STANOVNIKA Slavlje u BiH: U Jezeru večeras javno praćenje povijesnog slijetanja Rovera na Mars

Kupola se nalazila na nadmorskoj visini od 2500 metara na kojoj ne rastu biljke, a šestero znanstvenika koji su sudjelovali u eksperimentu mogli su ju napustiti samo ako bi nosili svemirsko odijelo.

Eksperiment je dio dugoročnog cilja da se čovjek pošalje na Mars, te je dizajniran kako bi istražio bi li skupina ljudi mogla živjeti zajedno na malom prostoru duži period vremena, pod teškim uvjetima.

Najveći neprijatelj - dosada

"Ponesite nešto na čemu možete raditi", rekla je njemačka znanstvenica Christiane Heinicke nakon godinu dana na vulkanu.

"Jedan od najvećih neprijatelja je dosada", smatra Heinicke.

"Morate biti voljni i sposobni prilagoditi se drugima i raditi kompromise, a ako to ne možete, ne bi trebali tamo biti", dodala je.

Svaki znanstvenik je tijekom eksperimenta radio na nekom istraživačkom projektu, te učio kako preživjeti s ograničenim resursima i izbjegavati sukobe s kolegama u zatvorenom prostoru kupole.

Marsovska verzija Velikog brata

Komunikacija s vanjskim svijetom kasnila je 20 minuta, kao što bi to bio slučaj sa slanjem poruka s Marsa.

Stavljanje troje muškaraca i triju žena u malu kupolu na godinu dana nekima zvuči kao okrutni projekt Velikog Brata, no očekivan je veliki doprinos istraživanju svemira.

Ako se ostvari san mnogih država o slanju čovjeka na Crveni planet, samo putovanje trajalo bi godinu dana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene