Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u migrantski kamp

Trudnica (28) iz Meksika ilegalno ušla u SAD: "Primili su je u bolnicu, zaustavili trudove i vratili nazad preko granice"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žena iz El Salvadora u migrantskom kampu sa trogodišnjom kćerkicom čeka studeni kad bi je američke vlasti trebale obavijestiti dopuštaju li joj ulazak u zemlju. 28-godišnjakijna boji se da će roditi na cesti.

Trudna žena iz El Salvadora htjela je sa svojom 3-godišnjom kćeri ilegalno ući u SAD. U visokoj trudnoći od osam i pol mjeseci u trudovima je prešla granicu preko rijeke Rio Grande, tvrdi 28-godišnjakinja i njezin odvjetnik. Dodaju da su je američke vlasti primile u bolnicu, dale joj lijekove koji su joj zaustavili trudove i vratili je nazad u Meksiko. Sad u migrantskom kampu u Matamorosu čeka studeni kad bi trebala saznati hoće li joj američke vlasti dozvoliti ulazak u tu zemlju.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Milijuni gledali potpunu pomrčinu Sunca milijuni gledali u nebo VELIKA GALERIJA Spektakularna potpuna pomrčina Sunca: "Jedan od najemotivnijih događaja koje čovjek može doživjeti"

"Boji se da će roditi dijete na ulici ili u skloništu", kaže odvjetnica Jodi Goodwin, piše Time.

A stanje u kampovima je užasno. Većina ih je prenapućena i ne nudi osnovne uvjete za život. Cijele obitelji spavaju u šatorima ili na dekama na otvorenom. Migranti u meksičkim gradovima uz američku granicu često su žrtve napada.

Slučajeve ljudi koji čekaju u migrantskim kampovima rješavat će suci iz cijelog SAD-a koji će krajem ovog mjeseca doći u Browsnville u Teksasu te u improviziranim sudnicama pregledavati video svjedočanstva tražitelja.

Američke vlasti imaju razumijevanja prema nekim osjetljivim skupinama koje po programu ne vraćaju nazad u Meksiko kad prijeđu granicu, ali trudnice nisu među njima. Američki senator Jeff Merkley nedavno je tražio istragu od Ureda za domovinsku sigurnost zbog ophođenja prema trudnicama na meksičko-američkoj granici.

Meksiko: "Drastično se smanjio pritok migranata u SAD"

Broj migranata na granici Meksika i SAD-a se više nego prepolovio otkad su dvije zemlje postigle sporazum o suzbijanju ilegalnih migracija u lipnju, rekao je u petak meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard.

Meksiko je rasporedio 25.000 vojnika na granicama sa SAD-om i Gvatemalom.

Broj migranata koji pristižu na granicu pao je na 63.000 u kolovozu u odnosu na 144.000 u svibnju, rekao je Ebrard.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador poručio je da je Meksiko postigao "dobre rezultate".

Brojke su prezentirane na konferenciji za medije četiri dana prije sastanka meksičkih i američkih predstavnika u Washingtonu o procjeni sporazuma koji je postignut pod Trumpovom prijetnjom nametanja kaznenih carina.

Meksiko je imao 90 dana da ostvari napredak u suzbijanju migrantskih tokova iz Srednje Amerike. Tromjesečni rok je istekao u četvrtak.

S obzirom na ohrabrujuće rezultate, Meksiko neće potpisati sporazum o "sigurnoj trećoj zemlji" na što je pozivao Washington, kaže Ebrard. Takav sporazum natjerao bi stotine tisuća migranata da zatraže azil u Meksiku.

"Brojke su poznate. Sporazum o sigurnoj trećoj zemlji nije prihvatljiv za Meksiko s obzirom na postignute rezultate", rekao je meksički ministar.

Meksiko će na sastanku u Washingtonu iznijeti tri zahtjeva.

Tražit će više ulaganja u razvoj Srednje Amerike, više mjera za borbu protiv desnog radikalizma kojemu su meta meksički migranti u SAD-u te veću kontrolu nad suzbijanjem krijumčarenja oružja iz SAD-a u Meksiko zbog čega je u 2018. počinjeno 36.000 ubojstava. (Magdalena Rendulić/Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene