Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema hrane u trgovinama

Madriđanka za DNEVNIK.hr o najvećoj oluji u posljednjih 50 godina: ''Neke trgovine su prazne. Ovo me podsjeća na početak pandemije''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škole u Madridu zatvorene su u ponedjeljak, no avioni i vlakovi nanovo su krenuli iz glavnog grada Španjolske nakon što se tijekom vikenda ondje obrušila snježna oluja.

Madrid se oporavlja od mećave nezabilježene u posljednjih 50 godina, no snijeg koji se pretvara u skliski led predstavlja novu opasnost za stanovnike nenavikle na snježne uvjete. Većina ulica još uvijek nije očišćena jer nedostaju ralice, lopate i sol. Brojni stanovnici uživali su tijekom subote i nedjelje u grudanju, hodanju na skijama i pravljenju snjegovića.

Pročitajte i ovo Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba Slika nije dostupna prvi snijeg u 10 godina Madrid pogodila povijesna snježna mećava: Stanovnici su zatečeni, nemaju ni lopate

No snježna mećava otežala je cijepljenje protiv koronavirusa u trenutku kada je broj novooboljelih porastao poslije blagdanskih druženja. Paketi cjepiva koji su trebali sletjeti na aerodrom u Madridu u ponedjeljak su preusmjereni u grad Vitoriju, na sjeveru Španjolske.

''Podsjeća me na početak pandemije''

''Malo-pomalo sve se vraća u normalu, pretpostavlja se da će do 13. siječnja neke trgovine biti zatvorene i oni koji mogu radit će na daljinu. Javni prijevoz vratio se u normalu, osim autobusa. Ljude se dalje moli da ne koriste svoja osobna vozila kako ne bi otežavali, ometali rad službi. Škole, fakulteti ostaju zatvoreni i idućih nekoliko dana'', rekla je za DNEVNIK.hr Manuela iz Madrida.

Kaže da snijeg najviše problema stvara onima koji ne mogu raditi od kuće.

''Velik je problem s nabavom robe u trgovinama. Neke su trgovine prazne jer hrana i ostale namirnice nisu stigle i mnogi se boje da ih neće biti niti idućih dana. Zbog toga su obavili velike kupnje. Zato me ovo podsjetilo na početak pandemije, iako je većina jako uzbuđena jer nikada nisu vidjeli ovoliko snijega u Madridu ili snijeg uopće'', kazala je.

Otvoreni željeznički kolodvor i aerodrom

Operater vlakovima Renfe izvijestio je kako sve linije ponovo funkcioniraju, osim one prema Barceloni, drugom po veličinu gradu u zemlji. Željeznički promet između Madrida i Barcelone mogao bi krenuti u popodnevnim satima. Madridska prigradska željeznica u ponedjeljak je prevozila putnike, no bilo je manje vlakova nego obično.

Dvije piste na terminalu zračne luke Adolfo Suárez Madrid-Barajas nanovo su otvorene, a operater AENA izvijestio je kako je od oko 400 letova planiranih za ponedjeljak otkazano njih 117.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je kako se situacija na cestama popravlja, no i dalje ju naziva "izvanrednom". Mnoge autoceste još uvijek su zatvorene. Ministar je odbio reći hoće li Madrid biti proglašen zonom katastrofe, napomenuo je kako prvo moraju procijeniti štetu.

Val hladnoće, s temperaturama od -10 Celzijevih stupnjeva u središnjoj Španjolskoj, potrajat će do četvrtka, javila je državna meteorološka agencija Aemet.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene