Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkazao konferenciju za novinare

Trump pobjesnio zbog snimke na kojoj ga Macron, Johnson i Trudeau ismijavaju: Čelnika Kanade nazvao dvoličnim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Televizijske kamere ''ulovile'' su čelnike Francuske, Velike Britanije, Kanade i Nizozemske dok su, kako se čini, ismijavali američkog predsjednika Donalda Trumpa na prijemu u Buckinghamskoj palači priređenom u utorak navečer uoči samita NATO-a.

Donald Trump nazvao je Justina Trudeaua 'dvoličnim' nakon što ga je kamera uhvatila kako američkog predsjednika ismijava s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i britanskim premijerom Borisom Johnsonom. Trump je Trudeaua nazvao dvoličnim i kazao da se radi o frustracijama zato što SAD traže od Kanade više novaca za NATO.

"Mislim da je on dobar momak, znate istinu - činjenica je da on ne plaća 2 % i vidim da nije sretan zbog toga. Trebao bi plaćati 2 %. Kanada ima novaca, a siguran sam da nije sretan što sam ga prozvao", objasnio je Trump. Osim toga, otkazao je konferenciju za novinare koju je trebao održati pa se pretpostavlja da će time skratiti svoj boravak u Londonu, piše Independent.

Dobro se zabavljali

Podsjetimo, snimka kanadske televizije CBC pokazuje da su se francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanski premijer Boris Johnson i njegovi kolege Justin Trudeau iz Kanade te Mark Rute iz Nizozemske očito dobro zabavljali u razgovoru s princezom Annom.

Johnson, prema snimci, pita Macrona: "A vi zbog toga kasnite?", na što Trudeau dodaje: "Kasni zato što se konferencija za novinare oduljila za 40 minuta".

Macron je u utorak poslije podne razgovarao s Donaldom Trumpom, koji ga je prije samita oštro napao zbog njegove ocjene o NATO-u i zbog planiranog oporezivanja američkih tehnoloških kompanija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nato summit Kraljica Elizabeta i princ Charles primili čelnike država i vlada, članica NATO-a

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gazda je stigao Trump se odmah po dolasku na NATO summit u Londonu "istresao" na Macrona zbog izjave o moždanoj smrti saveza

Macron i Trump dugo su odgovarali na pitanja novinara, što nije bilo predviđeno protokolom, i Macron je odgovorio da "ostaje pri svojim tvrdnjama" o NATO-u kao savezu koji je u stanju "moždane smrti", što je Trump nazvao "uvredljivim".

Justin Trudeau na snimci uz smiješak govori "lijepo se vidjelo da je (Trumpova) ekipa 'zinula', kao da je pala s Marsa".

Kao i za prethodnog samita NATO-a, Trump nije poštovao protokol, već je izjave za novinare u društvu čelnika savezničkih zemalja iskoristio da nepredviđeno odgovara na pitanja međunarodnih medija.

Razgovor europskih čelnika s kanadskim premijerom slučajno snimljen kamerom kanadske televizije zacijelo neće poboljšati atmosferu u srijedu kada se održava samit vojnopolitičkog saveza u kojemu su odnosi zategnuti napose zbog turske vojne operacije u Siriji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene