Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najgori rezultat ikad za CDU

Potop demokršćana Angele Merkel u Hamburgu: Ljevica dominirala, radikalno desni AFD na rubu ispadanja iz parlamenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izborima za parlament grada, a ujedno i savezne zemlje Hamburga, pobijedila je Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD). Demokršćani Angele Merkel doživjeli su pravi potop, no ipak manji od onoga AFD-a. Populističko desna stranka po prvi put u posljednjih nekoliko godina mogla bi ostati ispod izbornog praga na izborima.

Održani su izbori u gradu Hamburgu koji je ujedno i savezna zemlja. Prema prvim službenim nepotpunim rezultatima SPD je osvojio 39 posto glasova ispred stranke Zeleni koje je biralo 24 posto glasača. Kršćansko-demokratska unija Angele Merkel ostvarila je tek 11 posto, a odmah iza smjestila se stranka Ljevica s 9 posto glasova.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Europski parlament Izbori za EP Još nema nijedne kandidacijske liste, podnose se do utorka u ponoć

Liberalno-demokratska stranka Njemačke je osvojila pet posto glasova i vjerojatno će ponovno ući u parlament Hamburga, a AfD s 5 posto pleše na rubu prelaska izbornog praga. To je prvi put u posljednjih nekoliko godina da populističko-desničarski AfD ne bi prešao izborni prag na nekim od izbora u Njemačkoj i time po prvi put morao napustiti neki parlament.

"Ovo je veličanstvena večer. SPD je pobijedio jer smo se u Hamburgu jasno koncentrirali na naše zadaće i građani su to prepoznali", rekao je kandidat SPD-a na izborima u Hamburgu i aktualni gradonačelnik grada-savezne zemlje Peter Tschentscher usprkos činjenici da su socijaldemokrati u usporedbi s posljednjim izborima izgubili osam posto glasova.

Zadovoljni su i Zeleni jer su ostvarili najbolji povijesni rezultat u Hamburgu i povećali podršku za 12 posto u usporedbi s posljednjim izborima. Kandidati SPD-a i Zelenih signalizirali su kako žele nastavak socijaldemokratsko-zelene koalicije koja je posljednjih pet godina na vlasti u Hamburgu.

Paul Ziemiak, glavni tajnik CDU-a rekao je kako je najslabiji rezultat demokršćana u Hamburgu u poslijeratnoj Njemačkoj "gorko iskustvo". Za loš rezultat okrivio je previranja na vrhu stranke koja potresaju CDU od izbora u Tirinškoj gdje je lokalni CDU zajednički s AfD-om spriječio izbor kandidata stranke Ljevica za premijera. Zbog toga je predsjednica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer najavila povlačenje.

Nakon potvrde mogućnosti izlaska AfD-a iz hamburškog parlamenta mnogi su osjetili olakšanje, pa su se u izbornim stožerima SPD-a i Zelenih nakon objave rezultata mogli čuti povici "Nacisti van". Ipak, analitičari upozoravaju kako se izbori u Hamburgu ne mogu primijeniti i na ostatak zemlje gdje su primjetni drugačiji trendovi.

"Treba biti jako oprezan, Hamburg nije ostatak Njemačke", rekla je politologinja Julia Reuschenbach za ARD. Naime, u ispitivanjima javnog mnijenja, AfD u ostatku Njemačke ima podršku od oko 15 posto birača, dok u nekim istočnonjemačkim saveznim zemljama ima i više od 20 posto potpore.

Loš rezultat u Hamburgu AfD je pripisao „medijskoj kampanji koja je ovu stranku povezivala s rasistički motiviranim terorističkim napadom u Hanauu“. Radi se o napadu u kojem je u srijedu ubijeno deset osoba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene