Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedina hrvatska TV ekipa na aeromitingu

PRIZORI KOJI OSTAVLJAJU BEZ DAHA Spektakl na austrijskom nebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaljubljenici zračnih vratolomija i adrenalina okupili su se na jednom od najvećih europskih aeromitinga - onom u austrijskom Zeltwegu. U dva dana gotovo pola milijuna posjetitelja imalo je priliku vidjeti što rade pravi majstori letenja. Među njima i hrvatska Krila Oluje.

Paranje neba bio je tek početak. Jer kad lete - svi vole gledati! Nema kome nakon ovog nije zastao dah. Kako bi bili što bliže pisti, tisuće ljubitelja zračnih vratolomija u austrijskom su Zeltwegu kampirale i danima prije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna wooow! VELIKA GALERIJA Pogledajte Black Hawk iznad Knina, "Krila Oluje" opet priredila spektakl! Krila Oluje Pogled iz zraka VIDEO/FOTO Pogledajte spektakularne prizore preleta Krila Oluje iznad Pelješkog mosta

'Divna zabava, lijepo vrijeme, mnogo aviona i helikoptera. Zrakoplovstvo je jedan od mojih hobija, potrošim na to sav svoj novac', rekao je Biorn iz Njemačke.

I ne čudi, stoga, što vrtoglavu zaradu od ovog priželjkuju i domaćini.

U samo dva dana privukli su gotovo pola milijuna ljudi. Velika publika za mala hrvatska Krila Oluje.

'Nama što je konkurencija veća, to nam je veći izazov, mi svoj posao odradimo isto', tvrdi pukovnik Damir Barišić, vođa skupine Krila Oluje.

Posramili se nisu! I njihovim se manevrima iza kojih su sati i sati treninga - itekako pljeskalo.

'Nikad u avion nisam ušao da sam ravnodušan i da mi je svejedno, svaki put osjetim tu laganu tremicu koja me drži attento i napetim, a to je dobro, nije ovo igračka, ovo je ozbiljno letenje', priznaje natporučnik Darko Belančić, član skupine Krila Oluje.

Čim se vrati sa školovanja iz SAD-a, Darko će preuzeti skupinu. Jedan im je ovo od posljednjih nastupa prije smjene generacija.

'Vjerojatno ću sljedeću sezonu ostati s njima, putovati na nastupe, biti pri ruci što se tiče pomoći, ali na kraju krajeva, mi smo svi piloti i nastavnici letenja, i dalje ćemo raditi isti posao', tvrdi Barišić.

Mnogi su danas htjeli vidjeti i MIG s kojim je prije 25 godina pilot Rudolf Perešin prebjegao iz JNA u Austriju. Pronašli smo ga prekrivenog u hangaru. Tvrde - nije bilo mjesta s ostalim muzejskim primjercima. I zasad ga ne misle vratiti Hrvatskoj.

A svoje borbene lovce, Hrvatska je odavno mogla zamijeniti ovakvima. Žali zbog toga i novi šef zrakoplovstva, svjestan da ponude koju im stižu čekaju bolja vremena.

'U ovom trenutku razgovarati o tipu aviona, to je nemoguće, jer se mora donijeti politička odluka o nabavci', rekao je brigadni general Miroslav Kovač, zapovjednik HRZ-a.

Zbog manjka novca, prizore poput ovih na hrvatskom nebu mogli bismo gledati. Ali tek za nekoliko godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene