Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama u Kirgistanu

Prosvjednici upali u parlament, gorjeli automobili. Policija ih rastjerala vodenim topovima i šok-bombama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjednici su u Kirgistanu u utorak rano ujutro upali u središnju administrativnu zgradu u glavnome gradu Biškeku nakon parlamentarnih izbora tijekom vikenda, kojima osporavaju rezultate, a iz zatvora su oslobodili bivšeg predsjednika, no aktualni šef države tvrdi da je stanje pod kontrolom, prenose agencije.

Skupina je upala u Bijelu kuću, gdje su smješteni ured predsjednika Soronbaja Ženbekova i parlament, objavila je novinska agencija Akipress, prenosi agencija dpa.

Pročitajte i ovo Vatrogasnim aparatom ugasio menoru u parlamentu sramotan čin VIDEO Poljski zastupnik vatrogasnim aparatom ugasio židovski svijećnjak: Hanuku proglasio sotonskom Albanski parlament - 2 Nije prvi put Kaos u parlamentu: Zastupnik zapalio dimnu bombu, bacao namještaj i papir

Lokalni mediji prenijeli su da su pristaše oslobodili zatvorenoga bivšega predsjednika Almazbeka Atambajeva (64) iz zatvora državnog odbora za nacionalnu sigurnost.

Prosvjednici, koji traže ostavku predsjednika Ženbekova i održavanje novih parlamentarnih izbora, nisu naišli ni na kakav otpor, tvrde očevici na koje se poziva agencija France presse.

Oporbeni političar i bivši dužnosnik Kursan Asanov preuzeo je ministarstvo unutarnjih poslova, kazao je u utorak glasnogovornik tog ministarstva, a prenosi Reuters.

U utorak ujutro Ured predsjednika objavio je da Soronbaj Ženbekov "kontrolira stanje i vjeruje da će političke snage staviti državni interes iznad vlastitih", prenose agencije.

Neredi u bivšoj sovjetskoj republici počeli su u ponedjeljak, kad su tisuće pristaša političke oporbe zauzele ulice glavnoga trga Ala-To u Biškeku tražeći da izbori budu poništeni.

Prosvjednici su se popeli na ograde zgrade parlamenta i zapalili automobile. Sigurnosne snage zaustavljale su ih vodenim topovima, suzavcem i šok-bombama.

Više od 100 ozlijeđenih

U izvješćima se govori o više od 100 ozlijeđenih.

No u zatvoru, kako javlja AFP, nisu naišli na otpor i oslobodili su bivšeg predsjednika "bez uporabe oružja i bez sile", rekao je Adil Turdukov, jedan od njegovih pristaša koji je prisustvovao sceni.

Vidoesnimke objavljene na društvenim mrežama pokazale su Atambajeva kako pozdravlja svoje pristaše.

U lipnju je Atambajev osuđen na 11 godina zatvora zbog korupcije. Utvrđeno je da je za vrijeme svojeg mandata od 2011. do 2017. organizirao oslobađanje poznatog mafijaškog šefa.

Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) koja je neovisno pratila izbore, rekla je da su izbori ukaljani "vjerodostojnim optužbama za kupnju glasova".

Političke nestabilnosti

Prema službenim rezultatima na izborima su vodile dvije provladine stranke, novoosnovana demokratsko-socijalistička stranka Birimdik (Jedinstvo) i Mekenim Kyrgyzstan (Moja domovina Kirgistan), svaka s oko četvrtinom glasova.

U Kirigstanu, zemlji od 6,5 milijuna stanovnika, često je dolazilo do političkih nestabilnosti. U posljednjih 15 godina dva su predsjednika svrgnuta u pobunama, a Atambajev je završio u zatvoru pošto se razišao sa svojim nasljednikom.

Nove nestabilnosti mogle bi zabrinuti Rusiju, koja u toj zemlji ima vojnu bazu, a već je zaokupljena velikim krizama u koje su upleteni njezini saveznici Bjelorusija i Armenija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene