Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kompleks u Južnom kineskom moru

SATELITSKE SNIMKE SU DOKAZ Ovim potezom Kina će izazvati bijes vojnih suparnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina gradi vojne hangare na otočju u Južnom kineskom moru, a satelitske fotografije to potvrđuju.

Satelitske snimke s kraja srpnja pokazuju da je Kina najvjerojatnije izgradila ojačane hangare za zrakoplove na spornim otocima u Južnom kineskom moru, tvrdi američki Centar za strategijske i međunarodne studije (CSIS).

Hangari na Fiery Cross, Subi i Mischief Reefs na otočju Spartly dovoljno su prostrani za bilo koji borbeni avion iz kineske zračne flote, tvrdi CSIS u svom izvještaju koji je potkrijepljen i satelitskim snimkama.

Pročitajte i ovo Justin Trudeau Bez posljedica Kanadski obavještajci: Kina se već dvaput umiješala u parlamentarne izbore Slika nije dostupna Najmoderniji radar Najnovije satelitske snimke zaledile krv u žilama Zapadu



Fotografije su se pojavile nakon što je Međunarodni arbitražni sud u Haagu presudio da Kina nema pravo polagati povijesno pravo na otoke u Južnom kineskom moru preko kojeg se svake godine odvija pomorski promet i prijevoz roba u vrijednosti od 5 milijardi dolara.

Peking je odbacio tu presudu dok njegovi susjedi - Filipini, Vijetnam, Malezija, Tajvan i Brunej koji također polažu teritorijalno pravo na Južno kinesko more inzistiraju na njenom poštivanju .
'Jasno je da su hangari namijenjeni borbenim avionima', rekao je dužnosnik koji je pogledao fotografije.

Kina je pak više puta naglašavala kako su objekti na otočju Spratly višenamjenski te da više služe uobičajene potrebe nego vojne. Međutim, Amerika i kineski susjedi Pekingu baš ne vjeruju.

Osim hangara, posljednjih mjeseci na otočju su izgrađene i šesterokutne strukture koje su vidljive iz zraka i neidentificirani tornjevi, navodi se u izvješću CSIS-a.

Kina je proteklog vikenda poslala bombardere i borbene avione u ophodne u blizini spornih otoka, a Japan se već požalio na njihove upade u svoje teritorijalne vode u Istočnom kineskom moru, piše Reuters.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene