Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reporterka Nove TV iz Katalonije

Dan nakon referenduma u Kataloniji protekao mirno, ali za utorak je najavljen opći štrajk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponedjeljak je u Kataloniji za razliku od nedjelje prošao mirno, nije bilo ni jednog incidenta. Za utorak je najavljen opći štrajk.

Katalonska je Vlada objavila da je na nedjeljni referendum o nezavisnosti Katalonije izašlo oko 2,26 milijuna birača, od čega ih je 90 posto glasovalo za nezavisnost te sjevernoistočne španjolske pokrajine.

Pročitajte i ovo Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) Sedmi dan prosvjeda Katarina Alvir iz Barcelone: "Prosvjednici punili vrećice papirom i bacali ih na policajce te poručuju da bacaju smeće na najgore mjesto u gradu" Gradske službe čiste Barcelonu nakon nereda (Foto : Dnevnik.hr) Policija preuzela kontrolu Reporterka Katarina Alvir iz Barcelone: "Za danas nisu najavljeni novi prosvjedi, ali to ne znači da ih neće biti"

Dan nakon referenduma o samostalnosti u Barceloni protekao je mirno. Kako javlja reporterka Nove TV Katarina Alvir, stanovnici Barcelone odlazili su na posao, a referendum je glavna tema razgovora u kafićima.

Tijek događanja u nastavku:

20:22 - Dan je završio mirno  i bez incidenata.

17:46 - ''Cijela je situacija sada neizvjesna. 40 sindikata pozvalo je na opći štrajk u utorak. Vrlo je vjerojatno da će se nakon nedjeljnih scena nasilja odazvati mnogo ljudi. Ako ništa drugo, u Barceloni će biti prometni kaos. Španjolski premijer je pozvao šefove španjolskih stranka na konzultacije. Madrid i dalje ostaje pri svom stavu da je ovaj referendum ilegalan. Katalonski predsjednik Vlade je odmah u nedjelju navečer nakon što su stigli prvi rezultati referenduma, rekao da će sve dalje uputiti u parlamentarnu proceduru. Međutim, njegove posljednje riječi su upućene Europskoj uniji. On smatra da u ovom trenutku između Madrida i Katalonije treba posredovati Europska unija', izvijestila je katarina Alvir iz Barcelone.

15:30 Katalonski predsjednik zatražio je u  međunarodno posredovanje u sukobu u kojem su suprotstavljeni njegova pokrajina i Madrid te zatražio povlačenje snaga reda koje je rasporedila središnja vlast radi sprečavanja zabranjenog referenduma o neovisnosti od nedjelje.

Kako bi nadvladali krizu sa španjolskom vladom, potrebno nam je prisustvo treće strane, ona mora biti međunarodna kako bi bila djelotvorna", izjavio je Carles Puigdemont na konferenciji za tisak u Barceloni, zaželivši uspostavu "opuštenijeg ozračja".

On je kazao kako je odluka o katalonskoj neovisnosti na referendumu legalna i obvezujuća te je se mora primijeniti. "Ne želimo traumatični raskid... Želimo novu vrstu razumijevanja sa španjolskom državom".

13:25 Studenti su stigli na Katalonski trg. Povorku su predvodili studenti s trakama zalijepljenim preko usta. Neki sudionici povorke u kojoj se uz studente nalaze i radnici, uzvikivali su: "Policija je ubojica, ulice su naše!"

13:08 Katalonski predsjednik Carles Puigdemont pozvao je sve policijske snage da napuste Kataloniju te izjavio kako će poduzeti sve pravne korake da proglase nezavisnost.

12:45 Europska komisija osudila je nasilje tijekom održavanja referenduma te poručila kako referendum nije legalan.

"Nasilje nikada ne smije biti instrument politike", poručeno je iz EK.

EK je odbila reći tko je odgovoran za nasilje te je pozvala na dijalog i najavila razgovor predsjednika EK-a Jean-Claudea Junckera sa španjolskim premijerom.

12:38 Španjolska može iskoristiti svoje ustavne ovlasti da suspendira katalonsku autonomiju ako regionalni parlament proglasi neovisnost, rekao je ministar pravosuđa u ponedjeljak, nakon referenduma u nedjelju održanog unatoč zabrani Madrida.

12:35 U pokušaju španjolske policije da spriječi glasovanje u nedjelju su ozlijeđene 893 osobe, od kojih četiri teško, ali im je stanje stabilno, najnoviji su podaci koje su medicinske službe objavile u ponedjeljak.

12:30 Europska unija pozvala je na dijalog, London i Budimpešta rekli su da je katalonsko pitanje unutarnje pitanje Španjolske.

12:10 Počeo je studentski prosvjed.

11:45 "Mi studenti Sveučilišta u Barceloni danas smo pomalo razočarani. Osjećamo se potlačeno, želimo da se naš glas čuje. Ne znamo što će se dogoditi, mnogi studenti ovdje protestiraju. Mislim da činimo pravu stvar", kazala je jedna studentica.

Njezin kolega prosvjeduje već šest dana.

"Očekujem da katalonska vlada donese Deklaraciju nezavisnosti", kaže student.

11:00 Studenti su za podne najavili miran prosvjed zbog policijske represije tijekom održavanja referenduma u Kataloniji. U tišini će povorkom proći od Studentskog trga do Katalonskog trga.

10:30 Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je upozorenje za građane vezano uz putovanja u Kataloniju. Više pročitajte ovdje.

10:25 Šef SDP-a Davor Bernardić na Twitteru je osudio nasilje na referendumu.

10:00 "Život se normalno odvija. Djeca idu u školu, busovi prevoze turiste...  Sindikati su pozvali Katalonce da u podne napuste radna mjesta u znak prosvjeda. Traži se odlazak nacionalne policije iz grada. Za sutra je pak najavljen opći štrajk", izvijestila je Alvir.

Pregled najvažnijih događanja pročitajte u nastavku:

"Od 2.262.424 glasačkih listića koji nisu bili zaplijenjeni, na 2.020.144 zaokruženo je 'DA', 176.566 glasača zaokružilo je 'NE', 45.586 listića bilo je neispunjeno, a 20.129 nevažeće", objavila je katalonska vlada na Twitteru.

U regiji je registrirano 5,3 milijuna građana s pravom glasa, a BBC piše kako ih je na izbore izašlo 42,3 posto.

Birališta u Kataloniji zatvorena su u 20 sati, a građani su se izjašnjavali o nezavisnosti unatoč sudskoj zabrani referenduma i intervenciji policije.

Španjolska je policija tijekom zauzimanja 92 škole s glasačkim kutijama rastjerivala građane koji su ih branili tijelima, nakon čega su ozlijeđene 844 osobe, od kojih dvanaest policajaca, dok su četiri osobe uhićene. Najviše je ozlijeđenih u Barceloni – njih 294, podatak je katalonske medicinske službe.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont rekao je u nedjelju navečer kako je nakon referenduma "ostvareno pravo da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike".

"Vlada kojom predsjedam idućih će dana poslati u parlament izraz želje za suverenitetom našeg naroda, odnosno rezultate izjašnjavanja, kako bi se mogao primijeniti zakon o referendumu", rekao je Puigdemont.

Katalonski parlament u srijedu bi trebao održati sjednicu na kojoj će donijeti deklaraciju nezavisnosti.

Ranije u nedjelju navečer španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je katalonsku vladu da "odustane od novih koraka koji nikamo ne vode". Španjolski Ustavni sud ranije je poništio zakon o referendumu donesen u katalonskom parlamentu te izjašnjavanje proglasio nezakonitim.

Skupine koje se zalažu za nezavisnost Katalonije i sindikati najavili su generalni štrajk za utorak u znak protesta protiv policijske akcije usmjerene protiv referenduma, ali i kako bi iskoristili zanos ljudi iskazan u nedjelju.

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau kritizirala je policijsku akciju. "Kao gradonačelnica Barcelone zahtijevam trenutnu obustavu policijske akcije protiv nenaoružanog naroda", rekla je nakon što je glasovala na referendumu.

Rajoy je pak napomenuo kako je policija postupila u skladu sa zakonom te da je za događaje kriva isključivo katalonska vlada jer je "promovirala kršenje zakona". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene