Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabine i Ciara pustoše

Kaos na sjeveru Europe: Otkazani letovi, tisuće kućanstava bez struje, u Švedskoj poginuo muškarac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine letova otkazane su u ponedjeljak u Njemačkoj zbog snažne zimske oluje na sjeveru Europe, gdje je najmanje jedna osoba poginula, pričinjene su štete, a deseci tisuća kućanstava ostali su bez struje zbog vjetrova uraganske snage, prenose agencije.

U Njemačkoj pod imenom Sabine, a drugdje nazvana Ciara, oluja se kreće od zapada prema istoku kontinenta pošto je udarila o britanske otoke, zahvatila Francusku i širila se istočno do Poljske.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Nove TV Slijedi vrhunac toplinskog vala Meteorolog Ivan Čačić otkriva kad bi moglo doći do novih žestokih oluja i superćelijskih kumulonimbusa: "Ako zahladi najprije po visini..." Ilustracija pet regija na udaru Upaljen meteoalarm: Stiže novo nevrijeme uz kišu i jak vjetar, budite na oprezu!

Na njemačkim prometnicama u ponedjeljak ujutro kaos je zbog oluje Sabine, koja je tu zemlju pogodila u nedjelju navečer, javlja Bild. Vlakovi Deutsche Bahna od nedjelje ne voze, a putovanja su otkazali i neki lokalni prijevoznici. Zatvorene su i autoceste u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji te Donjoj Saskoj.

Zbog oluje su otkazane i stotine letova njemačkih međunarodnih zračnih luka.

Posebno je teško pogođen München, u čijoj je zračnoj luci otkazano 420 letova. Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa prizemljila je sve kontinentalne letove do 13 sati, a sve interkontinentalne do 14 sati u ponedjeljak, prenosi agencija dpa.

Letovi su ponovno uspostavljeni u frankfurtskoj zračnoj luci, gdje je u nedjelju otkazano 190 letova. Oko 150 letova ukupno otkazano je u Düsseldorfu i Kölnu.

Njemački željeznički prijevoznik Deutsche Bahn objavio je u nedjelju navečer da planira prekinuti promet zbog oluje.

Na sjeveru zemlje nastava je otkazana za tisuće djece i na području Wilhelmshavena, Göttingena i Emslanda.

Očekuje se da će škole u gradu Hannoveru, Bremerhavenu i Delmenhorstu također ostati zatvorene u ponedjeljak. Nastava je otkazana i u dijelovima Bavarske, a četvrti i gradovi u Hesseu već su u nedjelju najavili da će nastava biti otkazana.

''Oluja stoljeća'' u Britaniji

 

U oluji su zasad ozlijeđene samo dvije osobe, i to u Saarbrückenu, gdje je na dvoje pješaka palo stablo. Jedna je osoba u smrtnoj opasnosti, izvijestila je tamošnja policija. U Frankfurtu je snažan vjetar srušio dizalicu koja je pala na krov katedrale. Srećom, nitko nije ozlijeđen, no nastala je velika šteta, javio je njemački Bild.

Za snažno nevrijeme priprema se i Velika Britanija, koju očekuju grmljavine i do osam centimetara snijega uslijed oluje Ciara, čiji su nanosi vjetra u nedjelju dostizali gotovo 150 km/h. Otkazani su vlakovi, letovi i trajekti, a autoceste su zatvorene još u nedjelju nakon snažnih poplava, javlja Daily Mail. Očekuje se da će Ciara, za koju kažu da je ''oluja stoljeća'', Britanijom pustošiti još 48 sati.

U hotelu The Bridge House u Hawicku u Škotskoj bujica je izazvala ogromnu štetu, odnijela je veći dio zida.

U Švedskoj je jedan muškarac poginuo, a za drugim se traga pošto im se čamac, dok su ribarili, prevrnuo u nedjelju na jezeru Svenljunga zbog snažnih vjetrova, objavila je policija u ponedjeljak.

Meteorološke službe upozorile su na visoku razinu mora na obalama Danske, Norveške, Švedske i Finske.

Oko 10.000 kućanstava u Velikoj Britaniji i Irskoj ostalo je bez struje, a službe su upozorile na poplave u Škotskoj i Engleskoj.

Dijelovi Francuske i Poljske bez struje

Operator Enedis objavio je da je oluja na područjima sjeverne Francuske ostavila bez struje 130.000 kućanstava u ponedjeljak ujutro.

Na sjeveru Francuske otkazani su regionalni vlakovi, a nadležne službe objavile su narančastu uzbunu zbog snažnih vjetrova u 32 departmana.

U Poljskoj je bez struje više od 55.000 kućanstava u ponedjeljak ujutro, objavila je novinska agencija PAP.

Zbog snažnih vjetrova vatrogasci su morali intervenirati 1100 puta, uglavnom na uklanjanju srušenih stabala.

I u Belgiji je oluja izazvala štete diljem zemlje: srušena su stabla i granje, blokirane ceste u nekoliko pokrajina, padali su crijepovi.

U glavnome gradu Bruxellesu dio pročelja urušio se na cestu u jugoistočnoj četvrti Huy, a urušio se i dio krovišta nad bazenom, prenijela je novinska agencija Belga.

Vjetrovi su puhali snagom od 115 kilometara na sat u gradu Middelkerku. U Švicarskoj je bilo zatvoreno u ponedjeljak nekoliko željezničkih linija, žičara i škola zbog vjetrova brzine do 148 kilometara na sat. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene