Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Konvoj slobode''

FOTO Kanadska policija nakon petodnevne blokade prometa počela uklanjati prosvjednike

Kanadska policija počela je rastjerivati prosvjednike koji blokiraju most između Kanade i SAD-a, više od 12 sati nakon stupanja na snagu sudske odluke o kraju blokade, objavila je policija.

Sukob između kanadske policije i prosvjednika koji blokiraju ključni most prema Sjedinjenim Državama nastavljen je i u subotu, više od sedam sati nakon što su se vlasti odlučile na pokušaj okončanja blokade toga važnog trgovačkog koridora.

Demonstranti koji se protive strogim vladinim ograničenjima uvedenim zbog pandemije, zauzeli su most Ambassador i drže ga peti dan zaredom, onemogućujući tako međunarodnu trgovinu. Svojim su ponašanjem potaknuli predsjednika Joea Bidena da ih pozove na prekid opsade, no još uvijek nema nikakvog signala da bi se promet mogao nastaviti i da će ovaj važan trgovački koridor početi funkcionirati.

Mostom Ambassador, najprometnijim kopnenim graničnim prijelazom u Sjevernoj Americi, do subote poslijepodne se, peti dan zaredom nije prometovalo. Oko 15 kamiona, automobila i kombija blokiralo je u oba smjera promet, onemogućivši opskrbni lanac za proizvođače automobila u Detroitu.

"Pozivamo sve demonstrante da se ponašaju mirno i u skladu sa zakonom", upozorila je na Twitteru windsorska policija, uz naputak putnicima da izbjegavaju to područje i da putuju alternativnim cestama.

Prosvjednici su u blizini postavili šatore i roštilje. I premda je policija uspješno potisnula prosvjednike s donjeg dijela mosta Ambassador, u međuvremenu je u to područje stiglo još istomišljenika koji su se pridružili prosvjednicima. Policija Ottawe u subotu je objavila da čeka pojačanje kako bi se okončala ova "ilegalna okupacija".

Kanadski prosvjedi nadahnuli su demonstrante da organiziraju slične blokade konvojima i u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Novom Zelandu i Australiji.

Ne može se preko granice u SAD

Najprometniji sjevernoamerički granični prijelaz u subotu je već peti dan bio bez prometa. Petnaestak kamiona i automobila blokira promet u oba smjera, a time i dobavne lance za detroitsku automobilsku industriju. BBC piše kako dnevno mostom Ambassador prijeđe 323 milijuna dolara vrijedna roba.

''Pozivamo sve prosvjednike da se ponašaju zakonito i miroljubivo'', napisala je policija Windsora, grada koji leži na drugoj obali rijeke Detroit, pozvavši stanovnike da izbjegavaju područja koja su pod utjecajem prosvjeda.

Snage sigurnosti u crnim uniformama i žutim prslucima viđene su kako zauzimaju položaje na mostu, prenosi Reuters. Broj prosvjednika se smanjio od petka navečer, kad ih je bilo dvjestotinjak.

U Kanadi već treći tjedan traju prosvjedi protiv strogih epidemioloških mjera vlade, uključujući obavezno cijepljenje.

Prosvjede ''Konvoja slobode'' pokrenuli su vozači kamiona u prijestolnici Ottawi koji se protive pravilu o obaveznoj karanteni ili cijepljenju radi prelaska granice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPSADNO STANJE FOTO/VIDEO Sve dramatičnije u Parizu: Policija suzavcem na prosvjednike, raste broj uhićenih

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠIRI SE VAL PROSVJEDA Konvoji slobode proširili se i na Francusku te Novi Zeland: "Ostala sam bez posla zbog obveznog cijepljenja, a taj sam posao itekako voljela"

Prosvjedi su se potom proširili na tri granična prijelaza, uključujući most Ambassador. Premijer Justin Trudeau ranije je obećao predsjedniku Joeu Bidenu brzu akciju za okončanje krize.

Kanadski sudac u petak je naredio prekid petodnevne blokade, a sudska odluka stupila je na snagu isti dan u 19 sati po lokalnom vremenu.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene