Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na terenu 1600 vatrogasaca

BORBA DAVIDA I GOLIJATA Masovne evakuacije, požar prijeti poznatom elitnom naselju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 1600 vatrogasaca ulaže nadljudske napore u borbi s vatrenom stihijom u Kaliforniji koja se sve brži širi.

Vatrogasci se u Kaliforniji bore s požarom koji već danima ne mogu staviti pod kontrolu. Izgorjelo je 18 kuća, stotine su ugrožene u brdima sjeverno od Los Angelesa. Evakuirano je oko 1.500 kućanstava, a u jednom izgorjelom vozilu pronađeno je tijelo, ali se ne zna je li smrt nepoznate osobe povezana s požarom.

Pročitajte i ovo Prizor požara U blizini Jakuševca U popodnevnim satima buknuo požar: Zapalio se otpad na livadi Požar, ilustracija Nisu uspjeli izići Stravična tragedija: Petero djece poginulo u velikom požaru kuće

Zbog požara koji već nekoliko dana bukti kanjonskim područjem Santa Clarita, nekoliko kilometara sjeverno od Los Angelesa, više stotina ljudi bilo je primorano napustiti svoje domove. Na terenu se nalazi više od 1600 vatrogasaca, kao i brojni kanaderi i helikopteri.

Vatra je do sada progutala 18 kuća, a u požaru je stradala i jedna osoba. Zatvoreno je 14 autocesta i velik broj lokalnih cesta.

Vlasti su objavile kako je požarom zahvaćeno više od 13.300 hektara površine, odnosno 133 tisuće kvadratnih kilometara, a vatra se brzo širi zbog vjetra i višegodišnje suše na tom području.

'Ovo je peta godina od početka suše zbog toga se suočavamo s iznimno opasnom i ekstremnim oblikom požara. Ovo su nepredvidive situacije', rekao je vatrogasni zapovjednik Daryl Osby.

41.55 kvadratnih kilometara površine gori i na obalnom području okruga Monterey koji se nalazi 480 kilometara sjeverozapadno od Santa Clarite zbog čega su vlasti izdale naredbu za hitnom evakuacijom stanovnika koji žive na području između dva požara.

Sva ugrožena naselja nalaze se oko 65 kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa, uz planinsko područje San Gabriel, elitno naselje na kojem se nalazi velik broj multimilijunskih domova i vikendica.

Osim domova vatra prijeti i poslovnim objektima zbog čeka je naređena i hitna evakuacija 100-tinjak poslovnih zgrada na tom području.

'Neočekivani vjetar samo pogoršava situaciju zbog čega su otkazani planovi vraćanja nekih stanovnika u njihove domove', rekao je zapovjednik vatrogasne postrojbe.

U subotu prijepodne pronađeno je spaljeno tijelo nepoznate osobe koje se nalazilo u izgorjelom automobilu. Ne zna se je li smrt osobe povezana s požarom. Točan uzrok smrti biti će poznat nakon obdukcije.

Ekstremne temperature, jaki vjetrovi i užareni neravni teren i dalje otežavaju vatrogascima da spriječe širenje vatre, kazali su dužnosnici, dodajući kako još uvijek pokušavaju odrediti uzrok požara, koji je buknuo prije sedam dana kada je zahvaćao tek 10 posto površine koja gori u ovim trenucima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene