Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrožena vrsta

Jezivi prizori u ZOO vrtu: Lav uginuo od gladi, ostali izgladnjeli i bolesni leže u kavezima s trulim mesom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lavovi u sudanskom zoološkom vrtu umiru od gladi. Jedan od pet izgladnjelih lavova koje drže u prljavim kavezima bez veterinarske njege uginuo je u ponedjeljak. Pokrenuta je kampanja za spas ostale četiri životinje.

Strašni prizori u zoološkom vrtu Al-Qureshi koji se nalazi u blizini glavnog grada zemlje Khartoumu ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Lavica je primala infuziju, ali nije joj bilo spasa. Voditelj ustanove Essamelddine Hajjar kazao je da životinje tjednima pate bez hrane i lijekova nakon povećanja cijena u zemlji te da su lavovi izgubili gotovo dvije trećine tjelesne težine.

Pročitajte i ovo Lav (Foto: Arhiva/AFP) Testirane i ostale životinje Lavovi iz zagrebačkog Zoološkog vrta imaju koronavirus: ''Pozitivan je i timaritelj'' Tigar (Foto: Arhiva/AFP) BIZARNI INCIDENT "Filmski" bijeg: Iz njemačkog ZOO-a pobjegli lavovi, tigrovi i jaguar, pronašli ih pomoću – drona

Osnovana je kampanja #SudanAnimalRescue, koja poziva na oduzimanje izgladnjelih lavova od zoološkog vrta. "Jedan od dva bolesna lava uginuo je. Liječnici su rekli da su lavovima dali lijekove i onda ih nahranili. Jedan se oporavio, ali je drugi uginuo. Sada utvrđujemo uzrok", dodao je Hajjar.

Zaposlenici kupuju hranu za lavove svojim novcem

Lavovi su dobili hranu nakon što su je zaposlenici vrta kupili od svog novca, iako su i sami u teškom financijskom stanju. Kažu da se stanje lavova drastično pogoršalo posljednjih tjedana. "Hrana nije uvijek dostupna pa je kupujemo svojim novcem kako bismo ih hranili", objasnio je Hajjar. "Prizor koji sam vidio strašno me je potresao. Kosti im strše iz kože. Apeliram na sve da pomognu", napisao je Osman Salih na društvenim mrežama i pokrenuo kampanju, piše Daily Mail.

U nedjelju je velik broj građana, volontera i novinara posjetio zoološki vrt. Prizor koji su zatekli bio je jeziv. Jedan od pet lavova bio je vezan konopcem, a vodu su mu davali kapaljkom jer se oporavljao od dehidracije. Posvuda oko kaveza ležali su komadi trulog mesa prekriveni muhama. Djelatnici vrta kazali su da lavovi boluju od nekoliko bolesti.

Prema podacima Unije za očuvanje prirode (IUCN), afrički su lavovi ugrožena vrsta. Njihova populacija smanjila se za 43 posto u razdoblju od 1993. do 2014. godine. Pretpostavlja se da je danas 20.000 živih jedinki.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene