Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TEŠKA NESREĆA

Jedna osoba poginula u sudaru brodova kod Švedske, uhićen i Hrvat: Uzrok nesreće je pijanstvo?

Švedski istražitelji objavili su u ponedjeljak da razmatraju je li pijanstvo bilo uzrok sudara dvaju brodova u Baltičkom moru, a nakon pokrenute istrage, kako javlja CNN, uhićena su dvojica pomoraca, državljanin Hrvatske i državljanin Velike Britanije.

Danski teretni brod prevrnuo se u ponedjeljak rano ujutro nakon sudara s britanskim teretnim brodom u maglovitoj noći u švedskim vodama, a dva člana posade nestala su u ledenom Baltičkome moru.

Čelnik istražnog tima Jonatan Tholin rekao je da je istraga proširena na nekoliko potencijalnih kaznenih djela, uključivo "grubi nemar" i "pijanstvo na moru".

Danski brod Karin Hoj dug 55 metara i britanski Scot Carrier od 90 metara plovili su u istom smjeru kad su se sudarili u noći u 3,30 sati po srednjoeuropskom vremenu u švedskim teritorijalnim vodama, objavile su pomorske agencije u Danskoj i Švedskoj.

Najprije je bilo objavljeno da su dvije osobe nestale, ali su švedske vlasti kasnije rekle da je jedna pronađena mrtva.

Obalna straža trenutno provodi niz istražnih mjera, a nekoliko je osoba i privedeno, rekao je Tholin.

Švedski nacionalni odbor za zdravlje rekao je da ljudi normalno ne mogu preživjeti u tako hladnoj vodi dulje od sat vremena.

Glasnogovornik Švedske pomorske uprave Jonas Franzen rekao je za BBC da je voda bila temperature 4 stupnja Celzija, a zrak pet.

Poginula i nestala osoba su s broda Karin Hoj, a sva posada britanskog Scot Carriera je dobro.

"Mogu potvrditi da je došlo do nesreće, ali ne mogu reći kakve su bile okolnosti", rekao je Soren Hoj, direktor Rederiet Hoja, tvrtke koja u vlasništvu ima brod Karin Hoj.

Danski Meteorološki institut objavio je da magla nije bila gusta i da takvi uvjeti "nisu neuobičajeni" u ovo doba godine.

Priveden i Hrvat

Britanski i hrvatski državljanin privedeni su kao osumnjičenici u švedskoj preliminarnoj istrazi sudara, priopćilo je švedsko državno odvjetništvo, piše CNN.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kaznena prijava Zaustavili ga na cesti: Kršio samoizolaciju pa zarazio koronom dva policajca

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika akcija policije i carine VIDEO Kriminalci popušili: Dvojici muškaraca policija oduzela gotovo 17 tona duhana

Tužiteljstvo je dodalo da je u početnoj fazi preliminarna istraga o "vožnji u pijanom stanju", "teškoj nepažnji u pomorskom prometu" i "grubi nemar".

"Brod je sada odvučen u plitke vode kako bi ronioci iz švedske obalne straže mogli ući unutra i potražiti preživjele ili stradale", rekao je Fredrik Strömbäck, službenik za komunikacije u Švedskoj pomorskoj upravi.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene