Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u posjet 90-godišnjoj baki

Izrael će američkoj kongresnici ipak dopustiti da posjeti obitelj na Zapadnoj obali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael će, na temelju humanitarnih razloga, dopustiti američkoj kongresnici Rashidi Tlaib da posjeti svoju obitelj na Zapadnoj obali, objavilo je izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova u petak, nakon što je dan ranije Izrael zabranio njezin službeni posjet pod pritiskom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak da neće dozvoliti planirani posjet Izraelu zastupnicama demokrata u Zastupničkom domu Kongresa Rashidi Tlaib i Ilhan Omar.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

Tlaib i Omar izražavale su potporu propalestinskom pokretu Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) zbog izraelske politike prema Palestincima na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Prema izraelskom zakonu, pristašama BDS-a može biti zabranjen ulazak u Izrael.

Međutim, Netanyahu je rekao da će Izrael, ako Tlaib podnese zahtjev za posjetom obitelji na humanitarnoj osnovi, razmotriti zahtjev te ako kongresnica obeća da neće promovirati bojkot protiv Izraela.

Tlaib je poslala pismo izraelskom Ministarstvu unutarnjih poslova u četvrtak, kojim je zatražila dozvolu "da posjeti rodbinu i, posebice, baku, koja je u devedesetima", dodajući da bi to "mogla biti zadnja prilika da ju vidi".

"Poštovat ću sve restrikcije i neću promicati bojkot protiv Izraela, tijekom svog posjeta", napisala je Tlaib u pismu, koje je objavljeno na mrežnoj stranici izraelskih novina Ynet, a objavili su ga i drugi izraelski mediji.

Izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova reklo je kako je "odlučilo u petak dozvoliti ulazak u zemlju američkoj kongresnici Rashidi Tlaib zbog humanitarnog posjeta svojoj devedesetogodišnjoj baki". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene