Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potres uzeo 51 život

Albanija izdala 17 naloga za uhićenje vezanih za smrt 51 osobe u potresu: Dosad uhićeno devet osoba, među njima i dva vlasnika hotela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je u potresu, prošlog mjeseca, zbog urušavanja desetaka zgrada 51 osoba izgubila život, albanski tužitelji izdali su niz naloga za uhićenje na temelju optužnica za ubojstva i zloporabu vlasti.

Istrage su pokazale da se gubitak života u urušenim zgradama dogodio, između ostaloga, jer građevinari, inženjeri i vlasnici nisu poštivali propise sigurne gradnje.

Pročitajte i ovo Potres u Japanu Otežane akcije spašavanja Novogodišnja katastrofa: Broj umrlih u Japanu približio se troznamenkastom broju Šteta nakon potresa u Japanu Mnogi su pod ruševinama Raste broj mrtvih u potresu u Japanu, spasioci tragaju za preživjelima: "Nikada nisam doživio tako snažan potres"

Tužitelji su ukupno izdali 17 naloga za uhićenje. Dvoje od devetero privedenih pod optužbom za ubojstvo su vlasnici dvaju hotela koja su se urušila. U tim hotelima u Draču, drugom najvećem albanskom gradu i najvećoj luci, poginule su četiri osobe. Treći je upravitelj policijskog odmarališta u kojem je poginuo visoki dužnosnik policije.

Oba hotela na plaži južno od Drača izgrađena su ilegalno, a drugi je protuzakonito i legaliziran. Policija je rekla da su neki od 17 optuženika pobjegli nakon potresa jačine 6,4 stupnjeva po Richteru, koji se dogodio 26. studenog.

Nakon sloma komunističke vlasti 1990., mnogi su Albanci selili u gradove i zauzimali terene i zgrade bez ozbiljnijeg nadzora vlasti. Mnoge od zgrada su vlade željne glasova legalizirale, no dijelom su legalizirane i zbog nastojanja da se ti prostori urbaniziraju uvođenjem kanalizacijskog sustava i gradnjom cesta. Višekatnice i neboderi izgrađeni duž obale većinom su hoteli i apartmani namijenjeni strancima. Većina tih zgrada u potresu nije pretrpjela štetu.

Uslijed potresa, čak 14 000 ljudi su postali beskućnici, a Albanija tek treba izračunati cijenu obnove i ponovne izgradnje njihovih domova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene