Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

FOTO/VIDEO Kilometrima dug konvoj ruskih tenkova ide prema Kijevu. Rusi su se približili najvećoj ukrajinskoj nuklearki

Peti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Delegacije su s višesatnih pregovora otišle u Moskvu i Kijev. Pregovori bi trebali biti nastavljeni u sljedećim danima. Prema Kijevu se kreće kilometrima dug konvoj ruskih tenkova i oklopnih vozila.

 

Vladimir Putin stavio je u pripravnost nuklearne snage ruske vojske. Danas su se sastali ukrajinski i ruski dužnosnici kako bi pregovarali o miru. Dogovoreno je da će se pregovori nastaviti u drugom krugu.

Bijela Kuća pozvala je Kinu da osudi invaziju Rusije, koja je uništila i zrakoplov Antonov An-225, najveći na svijetu. 

193 članice Opće skupštine UN-a su na prijedlog njezina predsjednika Abdulle Shahida minutom šutnje odale počast žrtvama ruske invazije na Ukrajinu, na početku veoma rijetke "izvanredne hitne sjednice" tog tijela. Više od sto govornika prijavilo se za govor na sjednici Opće skupštine, prve takve u zadnjih 40 godina.

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

23:13 Facebook i Instagram blokiraju pristup ruskim državnim medijima diljem Europske unije, objavila je matična tvrtka za društvene mreže Meta. Nick Clegg, čelnik za globalne poslove tvrtke, rekao je da su primili zahtjeve više vlada i EU-a za poduzimanje koraka protiv ruskih medija pod državnom kontrolom, RT i Sputnjika pod državnom kontrolom.

23:05 Predsjednik Zelenski oglasio se o pregovorima s Rusijom: "Za sada nema rezultata koji bismo željeli dobiti, ali odlučit ćemo o drugoj fazi kada se delegacija vrati". Gradonačelnik Harkiva Igor Terehov rekao je da ruske trupe nastavljaju granatirati grad, javljaju lokalni mediji.

22:52 Međunarodna svemirska stanica (ISS) koja radi zahvaljujući suradnji Sjedinjenih Država i Rusije, zasad ne trpi zbog krajnje napetosti koja vlada između dviju zemalja nakon ruske invazije na Ukrajinu, priopćila je u ponedjeljak NASA.

No američka svemirska agencija ipak radi na rješenjima koji će omogućiti da ISS ostane u orbiti bez ruske pomoći, izvijestila je.

"Trenutačno mirno radimo u svemiru", rekla je Kathy Lueders, pridružena administratorica NASA-e u času kada je Rusija uvelike izolirana na međunarodnoj pozornici.

"Na operativnoj razini nemamo nikakvih naznaka da naši kolege ne bi sudjelovali u nastavku operacija koje se vode na ISS-u", istaknula je, odgovarajući na pitanje na tiskovnoj konferenciji.

Američki i ruski tim "i dalje razgovaraju", "i dalje surađuju" i "rade baš kao i prije tri tjedna", istaknula je. No dodala je da NASA nastavlja "pratiti situaciju".

Rusija je potrebna za dobar rad ISS-a jer se njegov pogonski sustav koji omogućuje podešavanje putanje oslanja na ruske rakete.

"Gledamo kako bismo mogli dodati druge kapacitete", rekla je ipak Lueders, podsjetivši da Northrop Grumman trenutačno pregovara sa SpaceX-om, čije rakete već putuju na ISS.

"Razmišljali smo o tome kako bismo postigli operativnu prilagodljivost", rekla je. No "trenutačno bi nam bilo veoma teško da radimo sami" i takva bi mogućnost bila za nas "tužan dan", istaknula je.

Prošlog tjedna u nizu provokativnih objava na Twitteru ravnatelj ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin optužio je Washington da želi "uništiti" suradnju na ISS-u.

Bez Rusije "tko bi spasio ISS od nekontroliranog skretanja s putanje i od njezina pada na SAD ili na Europu?", upitao se, prijeteći.

Vlasnik SpaceX-a Elon Musk uzvratio je tek objavom slike s logom svoje kompanije.

Budući da je Moskva pogođena i europskim sankcijama, ruska svemirska agencija Roskozmos priopćila je tijekom vikenda da će odgovoriti obustavom lansiranja iz baze Kouroua u Francuskoj Gvajani.

22:40 Predsjednici zemalja EU-a iz srednje i istočne Europe pozvali su u ponedjeljak ostale članice Unije da Ukrajini odmah daju status zemlje kandidata za članstvo u EU-u i otvore pregovore o članstvu, po otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak.

Više o tome čitajte >>OVDJE

22:31 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov jedan je od 26 istaknutih ljudi kojima je Europska unija uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu, stoji u odluci objavljenoj u ponedjeljak u službenom glasilu Unije.

Popis uključuje oligarhe i poslovne ljude koji djeluju u naftnim, bankarskim i financijskim sektorima, ali i članove vlade, visokorangirane vojne osobe i „propagandiste koji su doprinijeli širenju protuukrajinske propagande”, poručeno je iz EU-a u izjavi.

Među popisanima se nalaze Igor Sečin, direktor ruske naftne kompanije u državnom vlasništvu Rosneft, i izvršni upravitelj energetskog diva Transneft Nikolaj Tokarev. Oligarsi Ališer Usmanov, Pjotr Aven, Aleksandar Ponomarenko i bankar Mihail Fridman se također nalaze na popisu.

Sankcije su uvedene i ruskom zamjeniku premijera Dmitriju Černišenku, drugim članovima ruske vlade i istaknuti novinarima.

Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, odnosno zabranu omogućavanja pristupa imovini.

Osiguravajuće društvo SOGAZ također se našlo na popisu.

22:20 Ponovno su se oglasile sirene u Kijevu, građani su pozvani da krenu prema skloništima.

22:13 Ruske oružane snage nadomak su najveće nuklearne elektrane u Ukrajini, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), opetujući "snažnu zabrinutost" petog dana rata. Šest reaktora elektrane Zaporižžja (na istoku) zasad su "sigurni", po informaciji koju je primila UN-ova agencija koju ukrajinske vlasti redovito obavještavaju o stanju na terenu.

Ruske snage "djeluju u blizini elektrane", ali ju još nisu zauzele, dodaje IAEA. Glavni direktor agencije Rafael Grossi još je jednom upozorio na "svaku akciju koja bi mogla ugroziti sigurnost" nuklearnih elektrana u zemlji. 

Ukrajina ima četiri nuklearke u funkciji koje osiguravaju oko polovine potreba za električnom energijom i više odlagališta radioaktivnog otpada, među kojima Černobil, gdje se 1986. dogodila najteža nuklearna katastrofa u povijesti. IAEA je u nedjelju izvijestila o dvama incidentima koji su se dogodili na odlagalištima otpada, od kojih je jedan u Kijevu pogođen raketom. "Nismo primili informacije o oštećenju zgrade ni o radioaktivnom zračenju", navodi UN-ova agencija.

21:56 Stanovnici Kijeva, mahom dobrovoljci, organiziraju svoju obranu i nastojat će pružiti otpor ruskim vojnicima. Na društvenim mrežama pojavila se snimka u kojoj bacaju molotovljev koktel na ruski tenk - iz automobila u pokretu. Snimku pogledajte >>OVDJE.

21:47 SAD je naredio dvanaestorici ruskih diplomata u Ujedinjenim narodima da odu do 7. ožujka, izvijestio je Reuters. Na konferenciji za novinare - Vasily Nebenzya, ruski veleposlanik pri UN-u, rekao je da je primio telefonski poziv i potvrdio da su američke vlasti proglasile 12 diplomata "personom non grata" i dobile upute da odu do 7. ožujka.

Nebenzya je protjerivanje ruskih diplomata nazvao "grubim kršenjem" položaja SAD-a kao zemlje domaćina UN-a. "Postoji puno zemalja koje razumiju što je ruska pozicija i što ona radi i zašto", rekao je Nebenzya.

21:38 Njemačka šalje ratne zrakoplove Tornado i pomorski patrolni zrakoplov u izviđačku misiju na područje Baltičkog mora, priopćila je njemačka misija pri NATO-u.

Glasnogovornica ministarstva obrane u Berlinu rekla je da ne može odmah dati nikakve detalje zbog operativnih sigurnosnih zabrinutosti. Ranije tijekom dana, njemačka mornarica poslala je šest dodatnih ratnih brodova, od kojih četiri u Baltičko more.

21:30 Međunarodni kazneni sud otvorit će istragu o navodnim ratnim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini, piše BBC. "Postoji razumna osnova za vjerovanje da su u Ukrajini počinjeni i ratni zločini i zločini protiv čovječnosti", rekao je Karim AA Khan, tužitelj suda.

"Namjera mi je da ova istraga također obuhvati sve nove navodne zločine koji spadaju u nadležnost mojeg Ureda koje je počinila bilo koja strana u sukobu na bilo kojem dijelu teritorija Ukrajine", pojasnio je.

21:25 Norveška će Ukrajini pružiti 226 milijuna dolara humanitarne pomoći i vojne opreme. Norveška vlada objavila je mjere potpore, rekavši da je ova "izvanredna izdvajanja Ukrajini namijenjena poboljšanju napora humanitarnih aktera da pomognu najranjivijim skupinama, uključujući djecu".

Norveški premijer Jonas Gahr Støre osudio je ruske "vojne napade u Ukrajini", za koje je rekao da "prouzrokuju široke gubitke života i patnje civilnog stanovništva, uništavaju vitalnu infrastrukturu i tjeraju ljude da napuste svoje domove". Što se vojne pomoći tiče, Norveška će u Ukrajinu poslati "vojnu opremu poput kaciga i pancira".

Norveški ministar financija Trygve Slagsvold Vedum također će zatražiti od norveškog državnog fonda, Državnog mirovinskog fonda Global, da "odmah zamrzne sva svoja ulaganja u Rusiji" i odmakne se od Rusije. Posljednji korak Norveške je zatvaranje zračnog prostora ruskim zračnim prijevoznicima.

21:19 Kineski veleposlanik u Ujedinjenim narodima rekao je na izvanrednoj hitnoj sjednici UN-ove Opće skupštine posvećene ruskoj invaziji na Ukrajinu da svijet "neće ništa dobiti" novim hladnim ratom.

"Hladni rat je odavno završen. Hladnoratovski način razmišljanja o blokovskom sukobu mora se napustiti", rekao je Zhang Jun za govornicom Opće skupštine, istaknuvši da će "svi biti na gubitku" povratkom na takvu politiku.

Rusija je od ponedjeljka na optuženičkoj klupi na UN-ovoj Općoj skupštini, na "izvanrednoj hitnoj sjednici" njezine 193 članice koje se trebaju odrediti prema ruskoj invaziji na Ukrajinu o kojoj je odlučio Vladimir Putin.

Kina koja ne želi osuditi Rusiju zbog napada, pozvala je na smirivanje putem glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Wanga Wenbina koji je pozvao zaraćene strane da "ostanu mirne i da budu suzdržane kako bi se spriječila nova eskalacija".

20:32 Lansiranje zajedničke europsko-ruske svemirske misije na Mars za ovu godinu sada je "vrlo malo vjerojatno", navodi se u objavi Europske svemirske agencije, a zbog sankcija povezanih s ruskom objavom rata Ukrajini. Riječ je o sankcijama koje su nametnute ruskoj svemirskoj agenciji Roscosmos. "Sankcije čine lansiranje 2022. malo vjerojatnim, za misiju rovera Europa-Rusija ExoMars", navodi agencija u priopćenju.

Lansiranje je već odgođeno od 2020. zbog koronavirusa i tehničkih problema. Trebalo se dogoditi iz svemirske luke Baikonur u Kazahstanu u rujnu ruskom raketom Proton. Odgađanje lansiranja često znači čekanje mjesecima ili godinama dok se ne otvori nova prilika kad su planeti u ispravnom položaju. Cilj je staviti prvi europski rover na crveni planet kako bi se utvrdilo je li ikada postojao život na Marsu. Testni rover lansiran 2016. srušio se na Mars, što je samo naglasilo zahtjevnost postavljanja svemirske letjelice na taj planet.

20:22 Francuska premješta svoje veleposlanstvo iz Kijeva u Lavov, objavio je ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian. "Odlučili smo na zahtjev predsjednika Macrona premjestiti naše veleposlanstvo, koje je do sada bilo u Kijevu, a zbog rizika i prijetnji ukrajinskom glavnom gradu, veleposlanstvo se prebacuje u Lavov prema zapadu. Veleposlanik ostaje u Ukrajini kako bi podržao naše državljane, a također i ukrajinske vlasti", rekao je Le Drian za BFMTV koji je povezan s CNN-om.

"Prijetnje su bile dovoljno ozbiljne da se presele", dodao je francuski ministar vanjskih poslova. Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin stavio nuklearne snage u pripravnost, Le Drian je rekao: "To je beskorisna, nerazmjerna prijetnja". "To je prijetnja koju je već iznio 24. veljače kada je najavio prve operacije. To je prijetnja koju je upravo obnovio", dodao je.

20:16 Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo prvog dana ruske invazije na Ukrajinu bio je u Kijevu. Nakon što je naređena evakuacija, s kolegama novinarima krenuo je prema Hrvatskoj za što mu je trebalo nekoliko dana. Svo se vrijeme javljao uživo s najnovijim informacijama o ratu u Ukrajini. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

20:08 Objavljeni su satelitski snimci ruskog vojnog konvoja na periferiji Kijeva koji se protezao najmanje 15 km, ponegdje i u četiri reda.

19:57 Europski čelnici upozoravaju na moguću destabilizaciju i na našem bližem području. U BiH stiže najavljeno vojno pojačanje EUFOR-um, a Kosovo traži stalnu američku vojnu bazu. Ministar Sergej Lavrov, jedan od ključnih ljudi Vladimira Putina, telefonski je razgovarao s Miloradom Dodikom. U Dnevniku Nove TV novonastalu situaciju komentirala je urednica vanjske politike Ivana Petrović. Više možete pročitati >>OVDJE.

19:54 Sigurnosni analitičar Branimir Vidmarović analizirao je peti dan rata u Ukrajini i današnje pregovore između Rusije i Ukrajine. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

19:52 Izravna posljedica rata je humanitarna i izbjeglička kriza koja je pogodila Ukrajinu, ali i Europu. U Siretu na samom sjeveroistoku Rumunjske situaciju na granici istražio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

19:41 Ukrajinski ministar obrane, Oleksii Reznikov, uputio je izravan apel ruskim vojnicima koji se bore u Ukrajini. Napisao je da će dobiti punu amnestiju i novčanu odštetu ako dobrovoljno polože oružje. Na Twitteru Reznikov piše: "Oni od vas koji ne žele postati ubojica i umrijeti - mogu se spasiti".

19:35 Vode se nove borbe u glavnom gradu Ukrajine, a istovremeno su granatama napadnuti i brojni drugi gradovi. Oleg Svist iz Černihiva rekao je da je njegov grad izložen žestokoj vatri sa svih strana. "Čujem eksplozije odasvud", kaže. To je "kao krug oko mene". "Blizu je, nije negdje daleko, bombardiraju centar Černihiva", piše BBC.

48-godišnji IT stručnjak kaže da je spreman "pucati" na ruske vojnike kako bi obranio svoju zemlju i da se sirene za bombardiranje čuju svakih 20 minuta, ali ne skriva se u podrumima. "Prekasno je za skrivanje", kaže, i neće bježati jer je to ionako "nemoguće", a "nitko to ne radi". Umjesto toga, dugi su redovi građana koji čekaju da se dočepaju oružja. U blizini njegove kuće je mjesto okupljanja ljudi za nabavku pancirki i oružja, uključujući i kalašnjikove, a ljudi svih dobi traže oružje i zaštitnu opremu.

19:28 Kao odgovor na Putinovo podizanje pripravnosti nuklearnih postrojbi, SAD je prema neslužbenim informacijama za svoje oružane snage proglasio DEFKON 2 ili drugi najviši stupanj pripravnosti. Što to znači, u Dnevniku Nove TV komentirao je Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere Balkans. Kako je rekao, to znači da je to odgovor na Rusiju i odvraćanje te zemlje od agresije.

"DEFKON je taktika u SAD-u. Ima pet razina - prva razina znači da je nuklearni rat, peta da nema sukoba. Danas imamo DEFKON 3, jučer je bilo kratko vrijeme DEFKON 2, to je vrijeme bilo alarmantno. To je korak do nuklearnog rata. DEFKON 1 je nuklearni rat. Ovo je sada upozoravajuće stanje", kazao je Puljić.

SAD nastavlja ekonomski pritisak na Moskvu. Ruskoj središnjoj banci zabranjene su dolarske transakcije. Pripremaju li se daljnje sankcije i kako Amerikanci gledaju na sukob? Puljić navodi da sankcije idu osobito na pojedince bliskih Putinu.

"Sam Putin je sklonio svoje novce prije dosta godina, očigledno planirajući ovu agresiju još 2014. godine. Danas je na redu za sancije bila Ruska središnja banka, dalje ćemo vidjeti. Što se Američakanaca tiče, oni prvo gledaju što se događa s njihovim gospodarstvom. Njih čak 83 posto kažu da se slažu s uvođenjem snažnih sankcija. 58 posto navodi kako nisu za vojnu intervenciju, a samo 42 posto vjeruje u to da će Biden donositi ispravne odluke u rusko-ukrajinskom sukobu", dodao je Puljić.

19:15 Finska, nesvrstana, ali članica Europske unije, objavila je da je donijela "povijesnu" odluku o slanju oružja Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju, a nizu zemalja koje su odlučile poslati vojnu pomoć Ukrajini pridružila se i Italija.

"Finska će poslati vojnu pomoć Ukrajini. To je za Finsku povijesna odluka", rekla je premijerka Sanna Marin na tiskovnoj konferenciji. Riječ je o 2500 jurišnih pušaka, 150.000 komada streljiva, 1500 raketnih bacača i 70.000 paketa hrane, rekao je njezin ministar obrane Antii Kaikkonen.

19:12 Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je telefonom sa saveznicima, a tema je bila rat Rusije protiv Ukrajine. Pozivu su se pridružili kanadski premijer Justin Trudeau, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, talijanski premijer Mario Draghi, japanski premijer Fumio Kishida, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, poljski Predsjednik Andrzej Duda, rumunjski predsjednik Klaus Iohannis i britanski premijer Boris Johnson. Za sada nema više informacija o tom razgovoru.

19:08 Sjedinjene Države u ovom trenutku "ne vide razlog za promjenu" razine nuklearne pripravnosti, objavila je Bijela kuća u ponedjeljak nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin stavio nuklearne snage u borbenu pripravnost u jeku niza sankcija sa Zapada zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

"Nismo promijenili naša upozorenja i nismo promijenili našu procjenu na tom planu, ali moramo biti i vrlo pozorni u pogledu njegovog ostvarenja prijetnji", odvojeno je rekla glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u intervjuu za MSNBC.

18:52 Ekipa Dnevnika Nove TV, Ivan Čorkalo i Miroslav Bokan vratili su se iz Ukrajine. O svojem višednevnom putu uživo će ispričati u Dnevniku u 19:15.

18:48 Crvena uzbuna oglašena je u Kijevu samo nekoliko minuta nakon snažne eksplozija. Prema informacijama s terena, ima ozlijeđenih nakon tog udara za koji lokalni mediji kažu da je bio u vojnom radarskom komunikacijskom centru u području Brovaryja u Kijevu.

 

18:28 Neustrašivi Kijevljani pripremaju se za Ruse: "Naša zemlja bit će njihov grob", "Dočekat ćemo ih s Molotovljevim koktelima, mecima u glavu", poručuju. Više o tome OVDJE. 

18:18 Na društvenim mrežama objavljena je snimka na kojoj ruski vojnici sakupljaju svoje poginule i ranjene vojnike u autobuse i odvoze.

"Industrijsko imanje u Moziru, Bjelorusija. Ruski vojnici ukrcavaju ubijene i ranjene u poseban vlak za Rusiju. U Moziru je danas uočeno najmanje osam takvih vojnih ambulantnih autobusa, vjerujem da vlak mora biti pun", navodi se u tvitu.

 

18:00 Kijevom ponovno odjekuju detonacije.

 

Oko 18:40 sati po lokalnom vremenu čulo se nekoliko velikih detonacija istočno od centra Kijeva. Bile su to najveće eksplozije koje su se čule u ponedjeljak. Pratile su ih sirene koje su se oglasile po gradu, javlja The Kyiv Independent.

17:50 Moskva i Kijev pronašli su određene stvari oko kojih bi se mogli dogovoriti tijekom pregovora o prekidu vatre čiji je domaćin Bjelorusija i vratit će se na konzultacije prije sljedeće runde, izjavila su oba izaslanstva novinarima nakon što su razgovori završili u ponedjeljak, piše RT.

Glavna svrha razgovora bila je rasprava o prekidu vatre u Ukrajini, rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Dvije strane identificirale su niz prioritetnih tema za koje su "iznesena određena rješenja", dodao je.

"Dvije delegacije pronašle su točke o kojima bi se mogla postići zajednička stajališta", potvrdio je Vladimir Medinski, pomoćnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Pregovori koji su trajali skoro pet sati, održani su u Bjelorusiji u blizini ruske i ukrajinske granice. Sljedeća runda razgovora će se održati na granici između Bjelorusije i Poljske, rekao je Medinski.

17:29 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zahtjev za ulazak zemlje u Europsku uniju.

17:25 Završeni su pregovori Rusije i Ukrajine, javlja ruski Tass, a prenosi The Guardian. Trenutno nije poznato više detalja. Pregovarači će se vratiti u svoje zemlje na konzultacije prije drugog kruga pregovora, objavila je RIA citirajući svoj izvor.

Pregovori su počeli prije podne s ciljem trenutnog prekida vatre i povlačenja ruskih snaga, ranije je objavio ured ukrajinskog predsjednika.

Savjetnik Kremlja Vladimir Medinski predsjedao je ruskim izaslanstvom dok Kijev je predvodio ministar obrane Oleksij Reznikov.

17:11 Glavni tajnik UN-a António Guterres obratio se Općoj skupštini UN-a na njenom prvom izvanrednom sastanku od 1982. godine, rekavši o ruskoj invaziji "dosta je bilo". "Borbe u Ukrajini moraju prestati", rekao je. Najviši čelnik UN-a također je nazvao rusko stavljanje nuklearne obrane u stanje pripravnosti "jezivim razvojem događaja".

"Ideja o tome jednostavno je nezamisliva", rekao je Guterres, dodajući "ništa ne može opravdati upotrebu nuklearnog oružja". Čelnik UN-a nazvao je smrt civila, uključujući djecu, "potpuno neprihvatljivim". Guterres je izrazio nadu da će izravni razgovori između Ukrajine i ruskih izaslanstava pozdraviti trenutni prekid borbi i diplomatsko rješenje. "Suverenitet Ukrajine se mora poštovati", rekao je ranije.

17:03 Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarali su detaljno o svim aspektima situacije oko Ukrajine u dugom telefonskom razgovoru održanom na inicijativu Francuske, priopćila je press služba Kremlja. >>Opširnije

16:49 Gradonačelnik mjesta Pivdennyi u Harkovskoj oblasti uhićen je zbog sumnje za veleizdaju. Oleksandar Briuhanov, zajedno s nekoliko lokalnih dužnosnika, uhićen je pod sumnjom za veleizdaju zbog navodnih pregovora s ruskim snagama, rekao je guverner Harkovske oblasti Oleh Synehubov, javlja Kyiv Independent.

16:32 Od početka krize u Ukrajini do ponedjeljka ujutro u Hrvatsku su ušle 202 izbjeglice, uključujući 50 od jučer, a očekuje se da će za razliku od ranije izbjegličke krize trajnije ostati u Hrvatskoj. Koordinator poslova civilne zaštite u Ravnateljstvu civilne zaštite Darko Majstorović rekao je da se od 202 osobe trenutno njih osam nalazi u zagrebačkom motelu Plitvice.

Praksa zasad pokazuje da većina pridošlih ima osigurani privremeni smještaj, a neki imaju svoje privatne nekretnine pa institucije nemaju pritisak na smještajne kapacitete. Hotel Plitvice jedan je od tri prihvatna centra za izbjeglice otvorena u Hrvatskoj, u kojima se evidentiraju osobe ali i pruža sva potrebna podrška. Majstorović je rekao da se za razliku od prethodne krize sada očekuje da će građani koji dođu Hrvatsku ostati trajnije.

16:27 Europska unija priprema se ukrajinskim izbjeglicama dati pravo da ostanu i rade u EU-u do tri godine, rekli su visoki europski dužnosnici, dodajući da će zemlje koje graniče s Ukrajinom dobiti pomoć za prihvat izbjeglica. "Najmanje 400 tisuća ukrajinskih izbjeglica ušlo je od početka ruske invazije u Europsku uniju", kazala je Ylva Johansson, povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove.

S Ukrajinom, od članica Unije, graniče Poljska, Rumunjska, Slovačka i Mađarska. "Trebamo se pripremiti za milijune (izbjeglica)", kazala je Johansson na novinskoj konferenciji nakon posjeta graničnom prijelazu između Rumunjske i Ukrajine. Johansson je kazala kako se nada da bi se ministri unutarnjih poslova EU-a mogli dogovoriti već u četvrtak o shemi za zaštitu ukrajinskih izbjeglica.

16:13 Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je odvojeno razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a potom i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Razgovor s Putinom trajao je sat i pol, prema Elizejskoj palači. Macron je rekao da je tražio hitno djelovanje i "momentalni prekid vatre".

16:09 Pregovori između ukrajinskog i ruskog izaslanstva se nastavljaju, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mykhailo Podolyak. "Razgovori između ukrajinskog i ruskog izaslanstva se nastavljaju. Treći krug pregovora počet će za nekoliko minuta", rekao je Podolyak na Twitteru. Izaslanstva zaraćenih strana sastala su se u blizini bjelorusko-ukrajinske granice na obali rijeke Pripjat.

16:06 Amerika je pozvala svoje državljane da pod hitno napuste Rusiju. Također, Amerikanci su pozvani i da se suzdrže od putovanja u Rusiju.

16:02 Tridesetak izbjeglica iz Ukrajine smješteno je trenutačno na području Istre u privatnom smještaju, potvrdila je ravnateljica Društva Crvenog križa Istarske županije Sandra Stipanov. "Svi su oni dobili naše kontakte, a ovim putem apeliramo da nam se jave osobe koji govore ukrajinski jezik kako bismo mogli što bolje komunicirati s ljudima koji su stigli", rekla je Stipanov. Dodala je kako su u Istri u tijeku razne akcije prikupljanja pomoći preko društvenih mreža premda je, ocijenila je, "puno učinkovitije i efikasnije kada se to radi organizirano s jedne razine".

Načelnik županijskog stožera Dino Kozlevac istaknuo je da je Istra sprema za prihvat izbjeglica, no nije mogao reći koliko će se ljudi primiti ni gdje će se oni smjestiti s obzirom na to da, kako je rekao, "preporuke stižu s nacionalne razine". "Trenutno radimo na organizaciji i razmatramo sve mogućnosti. Stožer je u koordinaciji sa svim gradskim stožerima, Crvenim križem i policijom te se koordinirano radi na svim razinama", poručio je Kozlevac.

Za utorak je u Zagrebu najavljen sastanak ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac s predstavnicima pojedinih hotelskih kuća koje bi izbjeglicama mogle ponuditi smještaj.

15:59 Kanada će Ukrajini poslati dodatnih 25 milijuna dolara vojne pomoći, objavile su u zajedničkom priopćenju Mélanie Joly, ministrica vanjskih poslova i Anita Anand, ministrica nacionalne obrane. Ukrajina je izravno zatražila pomoć od Kanade i to dodatnu zaštitnu opremu kao što su plinske maske, panciri, oprema za noćno gledanje i kacige, navodi se u priopćenju.

Kanadske oružane snage (CAF) također će osigurati dva taktička zrakoplova C-130J i tim od 40-50 ljudi na najmanje dva tjedna kako bi pomogli NATO-ovim naporima u Europi.

"Radimo s našim saveznicima kako bismo osigurali da je ukrajinska vojska propisno opremljena. Zajedno s našim partnerima u Poljskoj radimo na isporuci potrebnih vojnih materijala bez odgađanja", rekao je Joly. "Nastavit ćemo pružati podršku ukrajinskom narodu dok se bori za obranu svoje nacije i njezine slobode", dodala je.

15:49 Švicarski dužnosnici zaključili su da Rusija vjerojatno neće upotrijebiti svoje nuklearno oružje protiv Zapada u sukobu oko invazije Moskve na Ukrajinu, izjavila je ministrica obrane Viola Amherd.

Komentari su uslijedili nakon što je Švicarska usvojila sankcije EU protiv Rusije. "Mi, naravno, gledamo na sve scenarije, ali naše istrage pokazuju da je vjerojatnost upotrebe nuklearnog oružja mala", rekla je u Bernu.

15:32 Nedugo nakon što je ruska informativna agencija Interfax objavila kako su pregovori između Rusije i Ukrajine završeni, objavljena je nova informacija da se oni i dalje nastavljaju.

U Bjelorusiji se nastavljaju pregovori između izaslanstava Rusije i Ukrajine, objavio je Interfax pozivajući se na televizijski kanal Rossiya 24 (VGTRK).

Bjeloruska državna novinska agencija BelTA je javila da su "strane napustile prostoriju tijekom stanke, ali da se sada pregovori nastavljaju". Izaslanstva i novinarske ekipe još nisu napustile mjesto održavanja sastanka, javlja BelTA.

Dopisnik Rossiya24 dodao je da novinari koji se sada nalaze u regiji Gomel još nemaju nikakve detalje razgovora. "Nije bilo curenja", dodao je dopisnik. Za sada nisu objavljeni ni koordinate ni naziv mjesta gdje se održavaju razgovori. "Zgrada u kojoj se vode pregovori figurativno se naziva 'ribarskom kućom'", rekao je dopisnik.

"Došlo je do curenja informacija da su navodno završili razgovori. Međutim, mi, osobe koje su sada ovdje, ne znamo ništa o tome. Sve se još nastavlja", izvijestio je dopisnik TV postaje s mjesta razgovora.

15:21 Japan se pridružuje sankcijama protiv ruske središnje banke. Premijer Japana Fumio Kishida rekao je da će Japan ograničiti svoje transakcije s glavnom ruskom bankom. Također će uvesti sankcije bjeloruskim organizacijama i pojedincima te ograničiti izvoz.

15:12 Završeni su pregovori između ukrajinskog i ruskog izaslanstva, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Heraščenko, javila je ruska agencija Interfax.

"Pregovori između Ukrajine i Rusije su gotovi", rekao je na Telegramu. Dvije strane sastale su se nedaleko od granice Ukrajine s Bjelorusijom na obali rijeke Pripjat.

15:09 Više od 400 ruskih plaćenika nalazi se u Kijevu s nalogom Kremlja da ubiju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i članove ukrajinske vlade te pripreme teren kako bi Moskva preuzela kontrolu, objavio je britanski The Times. >>Opširnije

15:01 Prema novoj odluci, policijski sat u Kijevu će trajati od 20 sati navečer do 7 sati ujutro. Ljudima će biti dopušteno hodati ulicama samo kako bi potražili zaklon u slučaju sirena za zračni napad. Kretanje po gradu automobilom dopušteno je samo uz posebnu dozvolu.

14:52 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otkazao je posjet Ženevi zbog zasjedanja Vijeća UN-a za ljudska prava zbog zabrane leta ruskim zrakoplovima, priopćila je ruska misija u Ženevi.

EU je potvrdio svoju odluku da zatvori svoj zračni prostor Rusiji. Zabrana je dio mjera kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. "Naš zračni prostor bit će zatvoren za svaki ruski avion. A to uključuje i privatne zrakoplove oligarha", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

14:37 Ruska uprava za civilno zrakoplovstvo zatvorila je svoj zračni prostor za prijevoznike 36 zemalja, navodi se u priopćenju u ponedjeljak. Kako navodi agencija, odluka je donesena kao odgovor na zabrane koje su europske države uvele prijevoznicima ili letovima registriranim u Rusiji, piše CNN.

14:32 Više od 500.000 izbjeglica pobjeglo je iz Ukrajine usred ruske invazije, objavila je Agencija UN-a za izbjeglice Pobjegli su u susjedne zemlje. "UNHCR radi s partnerima i lokalnim vlastima na pružanju humanitarne pomoći i podršci onima kojima je potrebna", dodao je UNHCR u Tweetu.

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi rekao je da susjedne zemlje moraju hitno podijeliti odgovornost "na konkretan način".

Europska unija pokazala je "jedinstvo i čvrstu akciju" na način "neviđen prije" kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, rekla je povjerenica EU za unutarnje poslove Ylva Johansson govoreći iz mobilnog izbjegličkog kampa na graničnoj točki Siret u Rumunjskoj. "Također vidim potrebu da se Europska komisija pojača kada je u pitanju potpora u financiranju, kadrovima i drugim aspektima", rekla je.

13:59 Na društvenim mrežama objavljuju se snimke razaranja Harkiva.

13:27 Glavni stožer ukrajinske vojske tvrdi na Twitteru da su ruske snage napale Harkiv. Navode da su ubijeni deseci ljudi, a stotine ranjene.

13:12 Vatikan je voljan pomoći pri dijalogu između Ukrajine i Rusije kako bi se prekinuo rat, rekao je državni tajnik kardinal Pietro Parolin za Corriere della Sera. U Vatikanu navode da nije kasno i da uvijek ima nade za pregovore.  

13:00 CNN piše kako je bjeloruski ministar vanjskih poslova pozdravio delegacije koje su stigle na pregovore, uvjeravavši ih da se osjećaju potpuno sigurno.

12:39 Ukrajina je od Europske unije tražila ulazak u EU po posebnom postupku. >> Opširnije.

12:20 Ukrajinski predsjednik najavio je da će iz zatvora pustiti zatvorenike koji imaju vojnog iskustva i žele se boriti protiv Rusije, javlja Kyviv Idependent.

11:53 Ruska vojska u ponedjeljak je objavila da civili mogu "slobodno" napustiti Kijev, optuživši ukrajinske vlasti da ih koristi kao "živi štit". Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konačenkov optužio je vlasti u Kijevu da nagovaraju civile da ostanu kako bi im poslužili kao "živi štit" u srazu s ruskom vojskom.

11:50 Bugarski premijer Kiril Petkov rekao je da će smijeniti ministra obrane Stefana Janeva nakon što je njegovo odbijanje da rusku invaziju nazove ratom potaknulo pozive na smjenu.

"Moj ministar obrane ne može koristiti riječ operacija umjesto riječi rat. Ne možete to nazvati operacijom kada su tisuće vojnika s jedne i druge strane već ubijene", rekao je Petkov.

11:45 Počeli su pregovori Rusije i Ukrajine o miru.

11:10 Poznato je tko su članovi ukrajinske delegacije koji s Rusijom pregovaju o miru. >> Opširnije.

11:00 Rakete su pogodile odlagalište nuklearnog otpada u Kijevu tijekom ruskog napada na grad, javlja Daily Mail. Ukrajinski dužnosnici kasno u nedjelju o udaru su obavijestili su ured glavnog ravnatelja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Zasad nema informacija o šteti na zgradama niti naznakama ispuštanja radioaktivnog materijala, no nadzor je još u tijeku.

10:35 Sigurnosni analitičar Branimir Vidmarović vjeruje da će pregovori Rusije i Ukrajine biti teški. >> Opširnije.

10:08 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su ruske snage zauzele gradove Berdjansk i Enerhodar na jugoistoku. Tvrde da je pod njihovom kontrolom i nuklearka Zaporižja, koja se nalazi u blizini, ali ukrajinska strana to negira.

10:06 Ukrajinsko izaslanstvo stiglo je na mjesto pregovora s Rusijom kako bi zatražilo trenutni prekid vatre i povlačenje ruskih vojnika, priopćilo je ukrajinsko predsjedništvo.

10:05 U Kijevu su se ponovno oglasile sirene za uzbunu, javlja Kyviv Independent.

10:04 Gradske vlasti u Kijevu pozvale su građane da ne izlaze iz svojih domova, osim u slučaju prijeke potrebe. Borbe se i dalje vode u praktički svim dijelovima grada, navode vlasti u priopćenju podijeljenom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

9:16 Separatistički vođe u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjecku rekli su da su obustavili vojnu mobilizaciju. ''Potrebna područja su zauzeta'', rekao je čelnik samoproglašene narodne republike Denis Pušilin u ponedjeljak na ruskoj državnoj televiziji. Pušilin je izjavio da je sada vrijeme da se usredotoče na "humanitarnu komponentu". 

8:57 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da slabi napad ruskih snaga.

"Ruski okupatori su smanjili tempo ofenzive, ali još uvijek pokušavaju u napadu na Ukrajinu", objavljeno je na Facebooku.

8:54 Pregovori predstavnika Moskve i Kijeva počet će oko 12 sati po lokalnom vremenu (11 sati prema srednjoeuropskom vremenu) rekao je šef ruske delegacije i savjetnik predsjednika Vladimir Medinski, javlja RIA.

8:13 Bjelorusija je pripremila mjesto za održavanje razgovora ukrajinskog i ruskog izaslanstva.

"Mjesto za razgovore Rusije i Ukrajine u Bjelorusiji je pripremljeno, očekuje se dolazak izaslanstava", objavilo je bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova na društvenim mrežama uz fotografiju dugačkog stola s ruskom i ukrajinskom zastavom.

"Razgovori će započeti čim sva izaslanstva stignu na mjesto sastanka'', prenosi BBC riječi Anatolija Glaza, glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Bjelorusije.

8:08 Južna Koreja postrožit će kontrolu izvoza u Rusiju, zabranom izvoza strateških artikala i pridružiti se potezima zapadnih zemalja da isključe neke ruske banke iz međunarodnog sustava plaćanja SWIFT, priopćilo je u ponedjeljak južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

8:00 Politička i gospodarska izolacija Rusije produbila se u ponedjeljak, dok njezine snage nailaze na snažan otpor u glavnom gradu Ukrajine i drugim gradovima u najvećem napadu na europsku državu od Drugog svjetskog rata.

Projektil pogodio stambenu zgradu

7:15 Ukrajinske vlasti objavile su na Telegramu da je projektil pogodio stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Černihivu u blizini granice s Bjelorusijom.

7:12 Nešto nakon osam sati ujutro po lokalnom vemenu stanovnicima Kijeva dopušteno je da napuste podzemna skloništa. Završio je policijski sat koji je na snazi bio od vikenda, javlja CNN. Dopustit će se otvaranje trgovina i korištenje javnog prijevoza, a podzemna željeznica vozit će rjeđe nego inače.

"Kada napustite grad nakon 8 ujutro, vidjet ćete utvrde, protutenkovske ježeve i druge utvrde koje su se pojavile na ulicama Kijeva", priopćila je gradska državna uprava Kijeva. Policijski sat ponovno počinje u 22 sata i traje do utorka u 7 sati.

  Pročitajte i ovo Novac što će biti s novcem? Uvođenje osobnih sankcija Rusiji: Ekonomski stručnjak objašnjava možete li doista prestati plaćati kredit ruskoj banci

6:52 Ukrajinski obavještajci tvrde da Bjelorusija pokazuje "spremnost da možda izravno sudjeluje" u ruskoj invaziji, "osim što dopušta Rusima korištenje svog teritorija, kao i da im dopušta da prijeđu granicu" s Ukrajinom, rekao je dužnosnik ukrajinske vlade za CNN. Drugi izvor blizak ukrajinskoj vladi rekao je da je, osim ukrajinskih obavještajnih, i Bidenova administracija Kijevu prenijela da se Bjelorusija sprema na invaziju.

6:50 Prvi put od početka invazije ruske vlasti priznale su da imaju mrtvih i ozlijeđenih među svojim snagama u Ukrajini, ne navodeći točne brojke, navodi CNN. Tvrde i da su gubici "znatno manji" od onih u ukrajinskim snagama.

6:40 Više od 368.000 Ukrajinaca pobjeglo je iz zemlje, prema podacima Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR). Gotovo 200.000 izbjeglica prešlo je u Poljsku od početka invazije, piše CNN.

''Europa je shvatila...''

6:35 Ministar obrane Ukrajine Oleksii Reznikov oglasio se na Facebooku.

"96 sati otpora. Četiri dana predanosti, hrabrosti, predanosti i vjere", napisao je i dodao da je Europa konačno shvatila da je rat u Ukrajini europski rat.

"Rat je postao europski. Napokon je to i Europa shvatila. Pola Europe već skuplja, pakira, nosi oružje i opremu. Krug država koje pružaju stvarnu pomoć značajno se povećao. Razmjer se također povećao. Europa je već pružila privremeni utočište desecima tisuća onih koje želimo najviše spasiti – našim mališanima i njihovim majkama. Bez ikakvih formalnosti. Kao svoj vlastiti. Sada stvarno nemamo granicu na zapadu. Ali podrška je i na jugu i na Dalekom istoku i iza Atlantika", napisao je Reznikov.

6:34 Ukrajinsko ministarstvo obrane na Facebooku je objavilo da su Ukrajinci tijekom noći pod kontrolu stavili svaki pokušaj Rusa da probiju obranu Kijeva.

"Danas je neprijatelj nastavio pokušavati probiti obranu Kijeva. U više navrata ruske trupe pokušale su jurišati na predgrađe glavnog grada. Sva kretanja neprijateljskih snaga bila su pod kontrolom, a odluke su donesene na vrijeme. U glavnom gradu naše domovine situacija je pod kontrolom. Svi pokušaji ruskih okupacijskih trupa da postignu cilj su propali", pišu i dodaju da su ruske snage pretrpjele značajne gubitke.

6:32 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u nedjelju je izrazila nedvosmislenu potporu Ukrajini da postane članicom Europske unije, nazivajući zemlju koja je sada na udaru Rusije "jednom od nas".

6:31 Očekuje se da će mirovni pregovori između izaslanstava kijevske i moskovske vlade oko ruske invazije na Ukrajinu započeti u ponedjeljak ujutro, prema izvješćima Ukrayinske Pravde i ruske novinske agencije TASS, prenosi dpa.

Pregovori su trebali početi u nedjelju, no TASS je citirao anonimni izvor koji kaže da su razlog odgode logistički problemi za ukrajinsko izaslanstvo.

Rusko izaslanstvo već je napustilo bjeloruski glavni grad Minsk i otputovalo na ukrajinsko-bjelorusku granicu, u blizini rijeke Pripjat, gdje bi, prema izvješćima, trebao biti održan sastanak.

6:30 Ruska zrakoplovna tvrtka Aeroflot objavila je da će od ponedjeljka obustaviti sve letove za europska odredišta, prenosi agencija Interfax.

6:00  Broj ubijenih u Ukrajini nakon ruske invazije je 352 civila, priopćilo je u nedjelju ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova. Među ubijenima je najmanje 14 djece. Još 116 djece je ozlijeđeno, a ukupno su ranjene 1684 osobe. Očekuje se da će čak 18 milijuna Ukrajinaca biti pogođeno ratom i humanitarnim uvjetima.

Ukrajinski i ruski dužnosnici sastat će se danas radi pregovora na bjeloruskoj granici s Ukrajinom, priopćio je u nedjelju ured predsjednika Volodimira Zelenskog.

Prvi pregovori otkako je Rusija prošli tjedan pokrenula invaziju na Ukrajinu održat će se bez preduvjeta i rezultat su telefonskog razgovora između Zelenskog i bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, izvijestio je ured ukrajinskog predsjednika.

Europska unija će zatvoriti svoj zračni prostor za ruske zrakoplove, objavila je da će osigurati, kupiti i dostaviti Ukrajini oružje, što je prvi put u povijesti da se poduzima takav korak.

Europska unija će ovaj tjedan prvi aktivirati privremeni mehanizam kako bi osigurala organiziran prihvat izbjeglica iz Ukrajine na duže razdoblje, kojih je zasad na teritorij EU-a ušlo oko 300 tisuća, izjavio je hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene