Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Posljednji ispraćaj Toše Proeskog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Makedonija se oprostila od voljenog pjevača Toše Proeskog koji je jučer pokopan u Aleji zaslužnih na Gradskom groblju u Kruševu.

Na pogrebu je bilo nazočno više tisuća građana Kruševa i cijele Makedonije, makedonskog državnog vrha, diplomatskog zbora, gostiju iz Hrvatske i ostalih zemalja regije, a pravoslavni obred pokopa vodili su poglavar Makedonske pravoslavne crkve Stefan i trojica vladika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavljen i album 'S ljubavlju od Tošeta' Povodom 30. rođendana održan koncert Toši u čast Slika nije dostupna U Kruševu Završena je gradnja spomen kuće Toše Proeskog

>> Makedonci žele Tošu proglasiti svetim 

>>
Poginuo Toše Proeski, tijelo prebačeno u Makedoniju

>> In memoriam: Toše Proeski (25.01.1981.-16.10.2007.)

>> Svjetski mediji: 'Otišao pjevač anđeoskog glasa, balkanska zvijezda'

"Svi smo u tuzi jer smo izgubili najboljeg i najtalentiranijeg
čovjeka čijim se glasom najviše čulo o Makedoniji zadnjih godina, a njegova pjesma je prisutna ne samo u našim srcima već i u srcima svih balkanskih naroda" , rekao je patrijarh Stefan i dodao da, iako mlad i slavan, Proeski "nije zaboravio što su muka i siromaštvo i zato je pomagao svima".

O humanitarnom radu Proeskog govorila je predsjednica Crvenog križa Makedonije Suzana Paunova, a o njemu kao građaninu Kruševa predsjednik Vijeća grada Blagoja Blagaduša. 

U ime umjetnika, od cijenjenog pjevača oprostila se glumica Vesna Petruševska.

Premijer Nikola Gruevski je rekao da je Toše Proeski "otišao premlad u legendu ostavljajući za sobom djelo koje trebamo slijediti i poštovati".

"Proeski nas je učinio gordima jer nam je pokazao da je Makedonija hrabra, dostojna i ravnopravna sa svima. 

Pomagao nam je da prevladamo malodušnost i savladamo osjećaj da su drugi bolji. Toše nam je pokazao da trebamo vjerovati u Makedoniju, da ju trebamo čuvati i voljeti i
afirmirati ju dostojanstveno. 

I zato danas na ovaj tužan dan za makedonsku naciju, na mjestu gdje odajemo počast makedonskim velikanima prošlosti, Makedonija se klanja Toši Proeskom jer nam je
vratio vrijednosti i ostavio poruku budućim generacijama", rekao je Gruevski.

U mimohodu pokraj odra od Toše Proeskog oprostili su se i položili svijeće, predsjednik Makedoniji Branko Crvenkovski, predsjednik Sobranja Ljubiša Georgievski, hrvatski veleposlanik u Makedoniji Ivo Kujundžić i konzul u Bitoli Branko Maretić, pjevači Toni Cetinski i Aki Rahimovski, te predstavnici mnogobrojnih međunarodnih organizacija, među kojima Hongvei Gao, voditeljica ureda UNICEF-a u Skoplju, čiji je veleposlanik za djecu od 2004. godine bio i Proeski.
Pred odrom su se poklonili i makedonski sportaši. Pokop su pratili mnogobrojni novinari svjetskih agencija i drugih medija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene