Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POGINULA VOZAČICA

FOTO/VIDEO Pet država proglasilo izvanredno stanje zbog ciklon bombe: Dijelovi istočne obale SAD-a okovani snijegom i ledom, pristižu snimke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 70 milijuna Amerikanaca bili su u subotu na udaru "povijesne" snježne oluje na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, gdje je snažan ledeni vjetar zaustavio promet i usmrtio vozačicu automobila na sjeveru New Yorka.

New York se probudio pod desetak centimetara snijega, a ulicama je fijukao neobično jak vjetar. Novi gradonačelnik New Yorka Eric Adams posjetio je u subotu ujutro četvrt Bronx, gdje je pozvao sugrađane da ostanu kod kuće upozorivši ih da je "majka priroda sklona činiti što joj se prohtije".

Za države New York i New Jersey proglašeno je izvanredno stanje, a guvernerica New Yorka Kathy Hochul pozvala je stanovnike da ne izlaze bez velike potrebe, ali da ipak napune automobilske spremnike gorivom i osiguraju zalihe vode i deke.

Na sjeveru newyorške metropole, na Long Islandu, već je 25 cm snijega. Područne željezničke linije djelomično su prekinute, a jedna je žena pronađena mrtva u svom automobilu, objavila su tamošnja glasila. Nacionalna meteorološka služba (NWS) predviđa udare vjetra od 80 do 120 km/h i upozorila je na "gotovo nemoguće uvjete u prometu" na sjeveroistoku SAD-a.

NWS ujedno prognozira polarne temperature u noći sa subote na nedjelju i prekid u opskrbi električne energije, uobičajen svaku zimu kada elektrovodovi pucaju pod naletom vjetra i težinom snijega.

U subotu je otkazano oko 3.500 letova u dolasku i odlasku i 700 za nedjelju, objavio je FlightAware. Ovo je druga snježna oluja ove godine na američkom sjeveroistoku, nakon one početkom siječnja kada je bili zahvaćeno područje od Georgije pa sve do Quebeca.

Izvanredno stanje u pet država

Predviđa se da će se oluja protezati od Carolinasa do Mainea, gutajući orkanske vjetrove u obalnim dijelovima. Pet država do sada je proglasilo izvanredno stanje. Guverneri New Yorka, New Jerseyja, Marylanda, Rhode Islanda i Virginije poručili su stanovnicima da se zbog vlastite sigurnosti klone cesta.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul predložila je stanovnicima da ostanu kod kuće "sa šest kutija piva i pričekaju". Gradonačelnica Bostona, Michelle Wu, grada kojem snježne padaline nisu strane, rekla je da bi oluja mogla biti "povijesna". U Novoj Engleskoj moglo bi pasti više od dva metra snijega. Meteorološki dužnosnici također upozoravaju na poplave u blizini obale.

 

 

Više od 5000 američkih letova otkazano je između petka i nedjelje, prema FlightAwareu, piše BBC.

Prognostičari kažu da postoji šansa da će oluja, poznata kao Nor'easter, prekriti područje Bostona s do 61 cm snijega.

Stručnjaci kažu da će oluja proći kroz bombogenezu, što znači da se očekuje da će se hladniji zrak pomiješati s toplijim morskim, što će dovesti do brzog pada atmosferskog tlaka. Proces dovodi do takozvanog bombaškog ciklona.

"Putovanje bi trebalo biti ograničeno samo na hitne slučajeve", upozorila je Nacionalna meteorološka služba (NWS) u Bostonu.

"Ako morate putovati, sa sobom nosite zimski komplet za preživljavanje. Ako zaglavite, ostanite sa svojim vozilom", istaknuli su.

 

 

Pročitajte i ovo Snijeg na cesti foto i video Sniježno nevrijeme okovalo SAD: Kaos u prometu, stotine tisuća ljudi bez struje...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZVANREDNO STANJE u SAD-u Ciklona bomba: Stotine prometnih nesreća zbog snježne oluje, zatvorene škole, otkazani letovi

Snažna oluja počela je zahvaćati obalu zemlje u ranim jutarnjim satima u subotu, a snježne padaline već su prekrile brojne države.

Bryce Williams, meteorolog sa sjedištem u Bostonu, rekao je za New York Times da će tamo biti najteže do subote navečer prije nego što se uvjeti razbistre tijekom vikenda.

"Ako ne morate biti vani, pokušavamo reći: ostanite kod kuće do nedjelje", rekao je za novine.

Očekuje se da će vjetar ojačati, vjerojatno dostići brzinu na razini uragana, prema NWS-u i Accuweatheru. Širom sjeveroistoka izdano je upozorenje na mećavu, prvi put od 2018. godine.

Što je ciklon bomba možete pogldati OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene