Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Al Asad i Erbil

Zašto je iranska odmazda bila usmjerena baš na "Kamp kolačić"? Golema baza imala je i bazene te vlastite autobusne linije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Kamp kolačić" među američkim je vojnicima omiljeni naziv zračne baze Al Asad u Iraku, koja je bila jedna od dva cilja iranske odmazde Amerikancima za ubojstvo generala Kasema Sulejmanija. Riječ je o izrazito skupoj bazi, s pogodnostima i infrastrukturom manjeg američkog gradića.

Zračna baza Al Asad toliko je velika da je nakon američke invazije na Irak imala kinodvorane, bazene za kupanje, restorane brze hrane te ne jednu, već dvije interne autobusne linije.

Izgrađena je u 80-im godinama prošlog stoljeća za potrebe iračke vojske, u pustinji 160 kilometara zapadno od Bagdada. No nakon američke invazije 2003. godine postala je jedna od najvećih baza za američku vojsku i brzo se sukladno tome i transformirala.

"Kako prilazite američkom dijelu baze, nailazite na znatno bolje ceste... U mnogim stvarima pokušali su napraviti moderno američko predgrađe", rekao je još 2006. godine BBC-jev reporter Oliver Poole.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fateh-110 Ovo je balistička raketa koju je Iran koristio u odmazdi protiv Amerikanaca u Iraku

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "MUČENIK SULEJMANI" Pogledajte trenutak udara iranskih projektila na bazu u Iraku u kojoj su bili američki vojnici

Infrastruktura je toliko impresivna da je tu zračnu bazu dio američkih vojnika od milja nazvao "Kamp kolačić".

Kako se američka vojska povukla iz te baze 2009. i 2010. godine, ona je vraćena Iračanima, no s usponom takozvane Islamske države ta se zračna baza našla pod napadom džihadista kao i čitava provincija Anbar.

Godine 2014. američka vojska vratila se u Irak kako bi se pridružila borbi protiv džihadista te su bazu osigurali i ponovno je izgradili. No ovog puta u njoj se nalazi mnogo manje vojnika, a jedan pripadnik američkog ratnog zrakoplovstva primijetio je i to da baza nudi tek djelić komfora koji je nekoć nudila.

U prosincu 2018. godine aktualni američki predsjednik Donald Trump posjetio je zračnu bazu Al Asad, a novinarima je nakon posjeta priznao da se bojao za sigurnost svoje supruge Melanije tijekom tog posjeta.

U studenom 2019. godine američki potpredsjednik Mike Pence posjetio je također tu bazu na američki Dan zahvalnosti.

Vjeruje se da se u toj zračnoj bazi trenutačno nalazi oko 1500 američkih i koalicijskih snaga. U Iraku se nalazi ukupno oko 5000 američkih vojnika, a irački je parlament ovog tjedna u neobvezujućem glasanju odlučio da ih iz zemlje treba izbaciti.

"Mi tamo imamo vrlo skupu zračnu bazu. Njezina izgradnja koštala je milijarde dolara. Puno prije mog vremena. Ne odlazimo otamo, osim ako nam ne plate sve te troškove", poručio je Trump u odgovoru na glasanje u iračkom parlamentu.

Druga baza koja je napadnuta nalazi se u Irbilu, gradu koji je prijestolnica relativno stabilne kurdistanske regije. U rujnu 2019. američka je vojska izvijestila da se u toj bazi nalazi više od 3600 vojnog i civilnog osoblja iz 13 zemalja svijeta.

U toj bazi obučavaju se lokalne snage.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene