Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SASTANAK RADMAN - SZIJJARTO

Prometno povezivanje: Hrvatska i Mađarska uskoro grade četiri nova granična prijelaza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska i Mađarska će u narednom razdoblju otvoriti četiri nova granična prijelaza, rekao je u utorak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon sastanka s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom i ministricom regionalnog razvoja i fondova EU-a Natašom Tramišak na kojem su razgovarali o unaprjeđenju prekogranične suradnje.

"Trenutno imamo sedam graničnih prijelaza. Njihova prosječna udaljenost je 50 kilometara, dok su na zapadu prijelazi svakih dva do četiri kilometara, pa se ta situacija mora unaprijediti”, rekao je Szijjarto u Nagykanizsi, mjestu susreta odabranom jer je „na pola puta” između dviju prijestolnica.

Kazao je kako se „uz takvu infrastrukturu ne mogu iskoristiti komparativne prednosti koje nudi susjedstvo” dviju država, pa najavio izgradnju četiri nova granična prijelaza u bližoj budućnosti.

Troje ministara na sastanku je razgovaralo o daljnjem unaprjeđenju prekogranične suradnje, s naglaskom na prometno povezivanje.

Mađarski ministar spomenuo je izgradnju mosta između Kotoribe i Murakeresztura, za što su dobivena sredstva od Europske unije, kao i buduća spajanja lokalnih cesti i autocesta.

"Gradimo mostove, u stvarnom i prenesenom značenju”, naglasio je Szijjarto. Ministrica Tramišak, nakon razgovora o novom programu suradnje dviju država, u Nagykanizsi je izrazila ponos na "14 godina vrlo uspješne” prekogranične suradnje između Hrvatske i Mađarske.

Dvije zemlje trenutno pripremaju program za iduće financijsko razdoblje, od 2021. do 2027. godine. Osim prometa, kao područja buduće suradnje Tramišak je izdvojila zelene politike, održivi rast i razvoj te jačanje gospodarskih aktivnosti poput pomoći malom i srednjem poduzetništvu s obje strane granice.

"Vjerujem kako ćemo uskoro sastaviti nacrte našeg zajedničkog sporazuma” o upravljanju novim europskim sredstvima", zaključila je ministrica.

Ministar Grlić Radman, bivši veleposlanik u Budimpešti, okupljene je pozdravio na mađarskom jeziku, pa izrazio nadu da će dvije zemlje, „povezane poviješću”, biti još povezanije kad Hrvatska uđe u šengenski prostor, te da će to olakšati i dolazak mađarskih turista kojih je ove godine u Hrvatskoj bilo preko 400 tisuća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene