Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Snažan i strašan"

VIDEO Grčku zatreslo nekoliko jačih potresa, najsnažniji bio 6 po Richteru: Jedna je osoba poginula, a devet ozlijeđeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snažan potres jačine 5,8 pogodio je u ponedjeljak otok Kretu na jugu Grčke, priopćio je atenski Geodinamički institut. Nakon toga, uslijedilo je i nekoliko slabijih potresa jačine od tri do 4,6 prema Richteru. Prema posljednjim informacijama, jedna je osoba preminula, a devet je ozlijeđeno.

Prema prvoj informaciji najsnažniji potres je bio snage 6,5 prema Richteru, no kasnije je smanjena na 6 prema Richteru. Epicentar potresa bio je kod Krete, 23 kilometra sjeverozapadno od Arvija na dubini od 10 kilometara, priopćio je institut u Ateni. Najmanje devet naknadnih potresa također je pogodilo to područje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani uznemireni Potres u susjedstvu: "Čulo se kao eksplozija i kuća se pomaknula lijevo-desno" Ilustracija Šok za jutro Snažan potres pogodio Grčku: "Sve se ljuljalo"

Zasad je poginula jedna osoba, a devet je ozlijeđenih, javlja AP. Učenicima je rečeno da napuste škole i okupe se na otvorenom. Poginuo je muškarac kojeg su kasnije vatrogasci izvukli iz ruševina. Radio je na renovaciji kapelice. 

"Ovo nije događaj koji se dogodio bez upozorenja. Vidjeli smo aktivnost u ovoj regiji nekoliko mjeseci. Ovo je bio snažan potres, nije bio pod morem, već pod kopnom i zahvatio je naseljena područja", rekao je seizmolog Gerasimos Papadopoulos.

Stanovnici grada Herakliona izašli su na ulice. Lokalni mediji na Kreti izvijestili su o šteti - urušeni su zidovi starih kamenih zgrada u selima u blizini epicentra na istočnom dijelu otoka.

Oštećene crkve, zgrade...

Gradonačelnik Arkalohorija rekao je za Skai TV da su u tom mjestu oštećene dvije crkve i druge zgrade te da su dvije osobe bile zarobljene, jedna u crkvi kada se kupola srušila tijekom radova na održavanju, a druga u kući.

Lokalni mediji javljaju o oštećenim zgradama, a najmanje dvoje ljudi zarobljeno je u ruševinama u selu Arkalohori, kazale su lokalne vlasti, javlja DW. Jedna osoba bila je u svojem domu, a druga u crkvi kad su se urušile.

 

 

Šteta se još zbraja.

Oštećene su kamene zgrade u selima oko epicentra, a djeca su evakuirana iz škole. 

 

 

 

"Bilo je jako. Neke stare kamene su oštećene, svi su izašli van", "Snažan potres! Izgubili smo ravnotežu", "Prvi put da sam se jako uplašio potresa", "Snažan i strašan", neki su od komentara na stranici EMSC.

 

"Morali smo se evakuirati iz škole", "Iz Engleske sam i nikad nisam doživio ovako snažan potres. Poprilično sam se uplašio. Čini se da zgrada nije oštećena, ali naziru se pukotine", dodali su drugi.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene