Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DAN ZA PAMĆENJE

Gotovo je: Velika Britanija i službeno više nije članica Europske unije, Johnson poručio - "Sviće zora i diže se zastor za novi čin"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija u ponoć je izašla iz članstva Europske unije i postala prva zemlja u povijesti Unije koja je to učinila.

Točno u ponoć Europska unija ostala je bez jedne članice - Velika Britanija izašla je iz zajednice u kojoj je bila drugo po veličini gospodarstvo, iza Njemačke.

Prvi je to put od osnutka Europske unije da neka zemlja izlazi iz članstva. Svađe zbog Brexita podijelile su Britaniju i prekinule desetke političkih karijera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "NEDOSTAJAT ĆETE NAM" U Europskom parlamentu izglasan sporazum o brexitu, Farage poručio: "To je to. Kraj puta. Završava jedan eksperiment"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna subverzija demokracije Sturgeon: "Velika Britanija ne može zatočiti Škotsku i mora joj omogućiti održavanje referenduma o neovisnosti"

Premijer Boris Johnson u svojoj je videoporuci, objavljenoj kasno u petak navečer,  kazao kako Brexit predstavlja "oživljavanje britanske moći neovisnog mišljenja i djelovanja", no europski čelnici odmah su uzvratili i ustvrdili kako "snaga ne leži u izolaciji", prenosi Guardian.

Johnson je u svojoj poruci između ostaloga ustvrdio: "Najvažnije za reći večeras jest da ovo nije kraj već početak. Ovo je trenutak kada sviće zora i diže se zastor za novi čin. Ovo je trenutak prave nacionalne obnove i promjene".

 

Naslovnice europskih medija posvećene su Brexitu: u Njemačkoj su tako poručili - " Auf Wiedersehen" i zaželjeli sreću Velikoj Britaniji.

"Nastalo je opće oduševljenje"

Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Alvir svjedočila je u Londonu povijesnom trenutku izlaska Velike Britanije iz EU-a. "Po odbrojavanju je nastalo opće oduševljenje, svi su slavili. Ističu kako ovo ne znači da više nisu prijatelji s Europom, nego da su dobili natrag svoje pravo na odlučivanje.

Sve je prošlo mirno, uz pojačane mjere sigurnosti, pa su tako restorani i kafići bili zatvoreni", kazala je Alvir.  

Odluka na referendumu

Građani Ujedinjene Kraljevine odlučili su napustiti Europsku uniju na referendumu održanom 23. lipnja 2016. većinom od 51,9 posto glasova. Tadašnja britanska premijerka je u ožujku 2017. po članku 50 ugovora o Europskoj uniji formalno pokrenula proces istupanja iz EU-a nakon čega su počeli složeni pregovori koji su trebali biti okončani razvodom 29. ožujka 2019.

Prva verzija sporazuma o razdruživanju, koju je Bruxelles zaključio s tadašnjom britanskom premijerkom Theresom May, odbačena je tri puta u britanskom parlamentu, zbog čega je datum brexita više puta odgađan.

Njezin nasljednik Boris Johnson postigao je novi dogovor s Bruxellesom sredinom listopada 2019.

Nakon novog pomicanja datuma izlaska na 31. siječnja 2020., na izvanrednim izborima u prosincu osvojio je uvjerljivu većinu u parlamentu i to je napokon omogućilo ratifikaciju Sporazuma o povlačenju.

Johnson i čelnici Europske unije su 24. siječnja potpisali sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije a Europski parlament ga je 29. siječnja potvrdio.

Ujedinjena Kraljevina se 1973. godine pridružila Europskoj ekonomskoj zajednici, iz koje je nastala današnja Europska unija, a već 1975. je u toj zemlji održan referendum o članstvu u zajednici na kojem se, za razliku od posljednjeg, dvije trećine Britanaca izjasnilo za ostanak u EEZ-u.

Protivnici Brexita

Brexit je posebice nepopularan u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj gdje je većina 2016. glasala za ostanak u EU-u.

Čelnici irske republikanske stranke Sinn Fein postavili su u petak na granici Irske i Sjeverne Irske plakat s porukom "Brexit: borba se nastavlja".

"Nismo pristali na brexit. Vrijeme je za jedinstvo Irske, to je naš put natrag u Europu", poručio je Sinn Fein na Twitteru uz sliku prosvjeda.

Škotska vlada je pozvala ljude da održe bdijenje uz svijeće tražeći od Bruxellesa da "ostavi upaljeno svjetlo za Škotsku".

Unatoč slavljima i bdijenjima do kraja prijelaznog razdoblja Brexita 31. prosinca ove godine neće se promijeniti mnogo toga. (D.B./Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene