Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vikao je 'Ne pucajte!', pogođen je u glavu

Gadafi ubijen u rodnom Sirtu: 'Nije bilo naredbe, slučajno je poginuo u borbi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moamer Gadafi umro je od posljedica ranjavanja prilikom hvatanja u Sirtu. Prijelazno vijeće tvrdi da se ne radi o egzekuciji.

Vojni dužnosnik NTC-a rekao je da je Gadafi umro od posljedica ranjavanja prilikom uhićenja nedaleko od njegova rodnog grada Sirta. Dužnosnik je rekao kako je Gadafi bio ranjen u obje noge i glavu, te da je podlegao ozljedama. 'Pogođen je i u glavu. Bilo je puno pucnjave na njegovu skupinu i on je poginuo', rekao je neimenovani dužnosnik za Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Htio je suđenje Libijski premijer: Volio bih da Gadafi nije ubijen Slika nije dostupna Gadafi ga nazvao sinom 'Ja sam ubio Gadafija, ispalio sam mu metak u prsa i glavu'

Jedan od vojnika izjavio je za AP da je vidio kako su Gadafija upucali u donji dio tijela nakon čega su ga pogodili cipelom, što se u arapskom svijetu smatra velikom uvredom. Nije jasno je li preminuo od zadobivenih rana ili je likvidiran. Ne zna se ni je li poginuo u jutrošnjem zračnom udaru NATO snaga ili su ga ubili borci novih libijskih vlasti. 'On je spavao. Njegovo sklonište je bilo okruženo čuvarima. Napali smo ga svim snagama, uhvatili i onda ga je netko ustrijelio pištoljem', rekao je jedan svjedok ubojstva.

'Nije bilo naredbe da ga se ubije'

Moamer Gadafi ubijen je u okršaju njegovih pristaša i ustanika nakon što je zarobljen, a nikakva naredba da ga se ubije nije bila izdana, izjavio je premijer Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mahmud Džibril u četvrtak u Tripoliju na konferenciji za novinare. 'Gadafi je odveden nakon zarobljavanja i nije pružao otpor. Kada smo ga zarobili pogođen je u desnu ruku, a kada smo ga stavili na terensko vozilo nije imao drugih ozljeda', rekao je Džibril na konferenciji za novinare čitajući forenzičko izvješće.

'Kada se vozilo počelo kretati upao je u vatru između revolucionara i Gadafijevih snaga u kojoj je pogođen metkom u glavu, dodao je Džibril napominjući da nije jasno s koje strane je došao metak. 'Gadafi je bio živ kad su ga odveli iz Sirta, ali je umro nekoliko minuta prije dolaska u bolnicu', rekao je čelnik NTC-a.

Moamer Gadafi bio je živ u trenutku zarobljavanja, očito je i po snimkama koje su u četvrtak objavile arapske televizije Al-Arabija i Al-Džazira, javlja France presse. Na prvim fotografijama i videosnimkama objavljenim nakon vijesti o njegovu zarobljavanju nije se moglo razaznati je li živ ili nije, ali se na snimkama ovih dviju televizija jasno vidi da je bio živ i ranjen. Borci Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) ga pridržavaju, dok se čini da im on nešto dovikuje. Gole glave, u maskirnom odijelu, na licu i ramenima već ima krvi.

Jedan borac NTC-a drži, čini se, pištolj veoma blizu njegove glave, ali nije jasno koristi li ga. Gadafija zatim podižu na kamionet polazi, krcat oduševljenim oporbenim borcima.

Vojnik koji tvrdi da je uhvatio Moamera Gadafija rekao je za BBC da je pukovnik uzviknuo 'Ne pucajte!'. Prilikom Gadafijevog hvatanja ubijen je zapovjednik njegovih vojnih snaga Abu Bakr Younus Jabr, prenosi Reuters. Abdul Hakim Al Jalil, zapvjednik 11. brigade libijskih pobunjenika tvrdi kako je svojim očima vidio ubijenog Jabra i reutersovom reporteru je pokazao fotografiju njegovog tijela. Ubijen je i njegov sin Motasim, dok je Saif al Islam uspio pobjeći.

Prijelazne libijske vlasti zauzele su u četvrtak Sirt, rodni grad Moamera Gadafija, i nakon dva mjeseca ugušile i posljednji jači otpor snaga odanih svrgnutome diktatoru. 'Sirt je oslobođen. Ondje više nema Gadafijevih snaga', rekao je pukovnik Junus al Abdali, vođa operacija u istočnome dijelu grada. 'Sad lovimo njegove borce koji pokušavaju pobjeći'.

Drugi zapovjednik potvrdio je da je grad u rukama NTC-a, a njegovi borci autima trube po gradu i čestitaju jedan drugome. U središtu grada već se i zavijorila nova libijska zastava. No mnogi su vojnici još nervozni, a novinari ne smiju na položaje na kojima su bile Gadafijeve snage jer još traju operacije čišćenja. Skupina od četrdesetak vozila s Gadafijevim snagama pobjegal je iz grada i krenula na zapad, objavile su snage NTC-a.

Pad Sirta znači da bi vladajući NTC sad mogao početi s ustanovljavanjem novoga demokratskog sustava kakav je najavio nakon oslobođenja cijele zemlje. Borbe za Sirt trajale su tjednima. Borci NTC-a grad su držali u okruženju, ali su im napadi često bili kaotični i rezultirali su brojnim pogibijama. Također, Gadafijevi lojalisti u njegovu rodnu gradu pružali su žestok otpor, prislivši ustanike na borbu za svaku četvrt.

Sirt je prije rata imao 75 tisuća stanovnika, kojih su većina izbjegli iz grada, a on sada leži u ruševinama od topničke paljbe koja je tjednima zasipala grad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene