Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šest poginulih na Novom Zelandu

Pronađena živa nakon fatalne erupcije vulkana: Australka s teškim opeklinama u bolnici, kći i suprug još uvijek nestali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žena iz australijskog grada Adelaide pronađena je živa nakon fatalne erupcije vulkana na Novom Zelandu, pišu lokalni mediji.

Lisa Dallow bila je sa suprugom i 15-godišnjom kćeri na dvotjednom krstarenju. U trenutku erupcije obitelj je bila u obilasku Bijelog otoka. Dallow se sada nalazi u bolnici Hamilton s teškim opeklinama. Za njezinom obitelji se traga.

Pročitajte i ovo Posljedice erupcije vulkana - 1 Lava se slijeva, gore kuće Hrvat za Dnevnik Nove TV s Islanda: ''Sada je problem drugi vulkan koji je erumpirao unutar zida koji je trebao braniti grad'' Erupcija na Islandu, ilustracija četiri tisuće stanovnika Stanovništvo se ponovo evakuira, strahuje se od nove erupcije na Islandu

U utorak je policija potvrdila da je jedna osoba preminula od ozljeda zadobivenih prilikom erupcije na Bijelom otoku u bolnici Middlemore. Time je broj poginulih u fatalnoj erupciji narastao na šest.

Pilot helikoptera Tom Storey kazao je za novozelandsku televiziju da je poletio na otok nakon erupcije kako bi pokušao pomoći, piše BBC. Izašao je iz helikoptera i prošao jednim dijelom otoka. "Kao da trčite kroz velike količine pudera, takav je osjećaj", kazao je Storey.

Aline Moura bila je na brodici koja je odlazila s otoka kad je došlo do erupcije pa se brodica okrenula i vratila pokupiti preživjele koji su bili na obali. "Neki ljudi rekli su da osjećaju veliku hladnoću. Mislim da je to jedna od reakcija kod opeklina", opisala je Moura.

U snažnoj erupciji vulkana na Bijelom otoku na Novom Zelandu poginulo je pet osoba, a brojni se smatraju nestalima. Iako istraga o njima još uvijek traje, za sada se zna da je među njima 23-godišnji lokalni vodič Tipene Maangi. Taj dan je trebao biti slobodan, no pozvali su ga da dođe odraditi slobodnu smjenu.

Nestala je četveročlana obitelj iz Sydneya - Anthony i Kristine Langford, i njihovo dvoje djece 19-godišnji Jesse i 17-godišnja Winona. Nestalima se smatraju i suprug i kćer pronađene Australke - Gavin Dallow i 15-godišnja Zoe Hosking.

Nestale su majka i kćer iz Australije - Julie i Jessica Richards. One su također bile putnice na kruzeru Ovation of the Seas. Vlasti pretpostavljaju da je većina nestalih poginula. Policija provodi istragu o cijelom događaju.

Prema dosadašnjim podacima, na otoku je u trenutku erupcije bilo 47 osoba. Spašene su 34 osobe, no većina njih je u bolnici na liječenju od teških opeklina. Liječnici poručuju da su kod nekih opekline vrlo teške i da su vjerojatnost njihova preživljavanja vrlo mala. Većina ih ima opekline na više od 30 posto tijela, a nekolicina je zadobila teške opekline dišnih puteva.

Pretpostavlja se da su tijela nestalih na otoku prekrivena debelim slojem pepela. Za sada je poznato da su na otoku, u trenutku erupcije, bili uglavnom turisti s kruzera koji je bio u blizini - 24 osobe iz Australije, devet s Novog Zelanda, četiri osobe iz Njemačke, dvije iz Kine, dvije iz Britanije i jedna iz Malazije.

Prve identificirane poginule osobe su turistički vodič Hayden Marshall-Inman iz Whakatane i turist iz Malezije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene