Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Elizabeta II.

Upoznajte drugačiju britansku kraljicu od one koju znate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanskoj kraljici Elizabeti II. u posjet u utorak stiže hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Pravi je to povod da se prisjetimo detalja iz bogate biografije vladarice Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanska kraljica Elizabeta II. ima iznimno bogat i zanimljiv život. U travnju 2016. proslavila je svoj 90. rođendan, dok je u rujnu postavila i rekord po dugovječnosti na britanskom prijestolju, prešavši i svoju prabaku, kraljicu Viktoriju, po tom pitanju.

Pročitajte i ovo London, Velika Britanija Posljednji ispraćaj Kraljica Elizabeta II. pokopana je uz svog supruga princa Phillipa u dvorcu Windsor Slika nije dostupna Slao kraljici bizarne pošiljke Umro u grmu pored Buckhingamske palače

Britanska kraljica uživa poseban status u Ujedinjenom kraljevstvu, a tijekom svoje dosadašnje vladavine, imala je brojne uspone i padove. Unatoč tome, ona je obožavana i jedna od najomiljenijih članica kraljevske obitelji.

Spremala se za prijestolje od 10. godine života

Elizabeta II. kraljicom je postala iznimno rano, sa svega 27 godina, a za samu ulogu kraljice pripremala se od svoje 10. godine. Od malih nogu fascinirala je svojim stavom. Imala je oduvijek prevelik osjećaj za odgovornost, a Winston Churchill ju je, dok je bila mala djevojčica, opisao kao "veliki autoritet".

Kraljica Elizabeta II. služila je u Drugom svjetskom ratu, prošla je vojnu obuku te se 1945. pridružila vojsci i sudjelovala u ratu kao vozačica i mehaničar u pomoćnim teritorijalnim snagama. Tada je imala svega 18 godina. Jedina je živuća članica kraljevske obitelji koja je sudjelovala u Drugom svjetskom ratu.

Problemi sa suprugom i oko supruga Phillipa

Sa suprugom Philipom nema idealan odnos, no zajedno su čitav život, upoznala ga je kada je imala svega 13 godina. Osim toga, rođaci su u drugom koljenu. Braku su se navodno protivile njezina majka i baka, pogotovo jer je Philip bio pravoslavac, a njegove sestre udane za naciste. Dobili su tijekom godina i četvero djece, sinove Charlesa, Andrewa i Edwarda te kćerku Anne.

Simpatije prema konjima

Posjetila je tijekom svoje vladavine toliko europskih i izvaneropskih zemalja pa je postala šef države koji je u povijesti najviše putovao.

Kraljica obožava šešire pastelnih boja, obožava konje i pse te fotografiju. Priča se da ljudima zna slati pisma sućuti kada im ugine konj. S druge strane, isto nikad nije napravila za preminulog čovjeka.

Unikatne ovlasti

Ima i neke prilično specifične ovlasti. Primjerice, vlasnica je svih labudova na Temzi, ali i svih delfina koji plivaju oko Otoka. Nadalje, ne treba joj vozačka dozvola, ona je jedina osoba u Ujedninjenom Kraljevstvu s tom privilegijom, a njezina vozila ne moraju imati registraciju.

Britanska kraljica ima i privatni bankomat, nalazi se na čelu Anglikanske crkve, nadživjela je šest Papa te može srušiti i vladu Australije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene