Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinitelj identificiran

Eksplozija u Bruxellesu: Bomba je sadržavala čavle i male plinske boce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čovjek koji je u utorak navečer izazvao eksploziju na glavnom kolodvoru u Bruxellesu je 36-ogodišnji Marokanac, a prtljaga koja je eksplodirala "sadržavala je čavle i plinske boce", objavilo je u srijedu belgijsko savezno tužiteljstvo.

"Jučer u 20.39 sati jedan je muškarac ušao u glavni kolodvor. Dohvatio je svoj kovčeg uzvikujući i aktivirajući djelomičnu eksploziju. Čovjek je nakon toga počeo bježati, a kovčeg je eksplodirao još jednom vrlo silovito. Sadržavao je čavle i male plinske boce", objasnio je glasnogovornik tužiteljstva na konferenciji za tisak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na oprezu Francuska za Uskrs raspoređuje snage reda ispred svake crkve Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba

Radi se o marokanskom državljaninu od 36 godina koji nikada nije osumnjičen za terorizam, rekao je tužitelj.

Eric Van Der Sypt rekao je na novinskoj konferenciji da se radi o inicijalima O. Z. te da je pretražen njegov dom u briselskoj četvrti Molenbeek. Muškarac nije nosio eksplozivni remen. Vikao je "Alahu akbar"  prije nego su ga vojnici u ophodnji ustrijelili.

Istraga u tijeku

"Identitet terorista je poznat. Uspjeli smo ga identificirati", izjavio je Jambon na belgijskog javnoj radio-televiziji RTBF. No, nije iznio više detalja o identitetu tog muškarca kojega su usmrtili belgijski vojnici nakon eksplozije u kojoj nije bilo žrtava.

Upitan o mogućnosti da bomba koju je prenosio počinitelj nije zapravo eksplodirala, ministar je odgovorio: "Jasno je da do velike eksplozije nije došlo." Ponovio je da ne može iznijeti više detalja.

Jambon je dao naslutiti i da su premetačine u tijeku. "Jasno je kad se provodi istraga, a poznato je da su jedan od elemenata istrage premetačine", kazao je on.

Jedan u nizu napada

Do eksplozije je došlo u utorak navečer u hodniku željezničke stanice Bruxelles-Central. Izazvao ju je muškarac kojega su vojnici "neutralizirali", a o njegovoj je smrti izvješteno ubrzo nakon ponoći.

Napad, u kojemu nije bilo žrtava i za koji nitko za sada nije preuzeo odgovornost, belgijsko federalno tužiteljstvo smatra terorističkim činom.

Prema svjedocima, čini se da je čovjek povezan s džihadom jer je prije eksplozije izvikivao povik "Allah Akbar" (Alah je velik).

Napad se dogodio nedugo nakon drugih džihadističkih terorističkih napada u Europi, napose u Velikoj Britaniji i u Francuskoj.

Dana 22. ožujka 2016. pripadnici organizacije Islamske države (IS) raznijeli su se u podzemnoj željeznici i u zračnoj luci u Bruxellesu, usmrtivši 32 osobe. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene