Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz tvornice sode

Ekološka katastrofa u BiH: Pukla brana, otrovna tekućina izlila se u rijeku Spreču, a prijeti i Savi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velike količine otrovne tekućine koje su se u petak izlile u rijeku Spreču iz odlagališta Tvornice sode kod Lukavca nedaleko od Tuzle mogle bi preko rijeke Bosne dospijeti i do Save, upozorili su u subotu stručnjaci iz Bosne i Hercegovine.

Nakon što je jučer u popodnevnim satima pukla brana, iz odlagališta tvornice sode "Sisecam Soda" izlila se bazična tekućina (pH 12) te je zagadila lokalnu rijeku Spreču i okolno zemljište.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Plakati u Tuzli o podjeli BiH Policija traga za počiniteljima Otkriveno tko je lijepio plakate o podjeli BiH između Srbije i Hrvatske: "Borimo se za državu zasnovanu na pravdi i istini"

"Apeliramo da stanovništvo, posebno vlasnike bunara uz rijeku Bosnu, da ne koriste vodu iz te rijeke dok na teren ne izađu nadležne ekipe i uzmu uzorke vode“, rekao je glasnogovornik Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović u izjavi za entitetsku novinsku agenciju (SRNA).

Pojasnio je da bi voda zagađena otrovnom materijom koja je jučer istekla u rijeku Spreču iz postrojenja Tvornice iz Lukavca prirodnim tokom Spreče mogla doći do Bosne, a zatim i do rijeke Save.

Portal Klix.ba piše da je u tijeku izrada projektnog plana sanacije, kojoj će se pristupiti nakon što sve stručne ekipe obave svoj dio posla.

U međuvremenu inspektori federalnih i inspekcijskih službi Tuzlanske županije uzimaju nove uzorke vode iz rijeke Spreče.

Prema prvim procjenama otrovnim kemijskim tvarima zagađeno je i deset hektara poljoprivrednog zemljišta uz rijeku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene