Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedan teroristički napad

NEVJEROJATNI DETALJI O NAPADAČIMA U FRANCUSKOJ Jedan od dvojice već bio osuđivan za terorizam i pod nadzorom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamska država preuzela je u utorak odgovornost za napad u crkvi na sjeveru Francuske, u kojem je ubijen 84-godišnji svećenik, a još jedna osoba teško je ozlijeđena.

Francuska policija u utorak poslijepodne uhitila je jednu osobu koja se dovodi u vezu s napadom u crkvi na sjeveru Francuske, doznaje Reuters pozivajući se na izvor blizak istrazi. Ranije je policija ubila dvoje napadača koji su uzeli taoce u gradu Saint-Etienne-du-Rouvray te ubili svećenika i teško ranili još jednu osobu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!" Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

15:40 - Prema navodima medija, jedan od napadača od prije je poznat policiji. Napadač je navodno deportiran iz Turske, a potom je 14. svibnja 2015. godine uhićen na aerodromu u Ženevi kada je pokušao otputovati ua Siriju.

'19- godišnji A.K. dva puta je pokušao ući u Siriju. Jednom iz Münchena, a drugi put iz Ženeve. Nekoliko se dana nalazio u zatvoru Champ-Dollon u Švicarskoj, a onda je izručen Francuskoj gdje je optužen za planiranje terorističkih napada. Osuđen je na godinu dana u Francuskoj, a pušten je iz zatvora u ožujku ove godine uz elektronički nadzor', piše Tribune de Geneve.

U crkvi su se u trenutku napada nalazili svećenik, dvije časne sestre i dvoje vjernika. Treća časna sestra uspjela je pobjeći iz crkve te alarmirati policiju da je u tijeku talačka kriza.

15:00 - Napadači na crkvu koji su ubili svećenika te teško ranili još jedni osobu, borci su samoproglašene Islamske države, objavila je islamska novinska agencija QAMA.

'Operaciju su izvršili kao odgovor na poziv za napad zemalja križarske koalicije', objavila je agencija.

13:40 - Francuski predsjednik obratio se javnosti nakon današnjeg napada na crkvu i ubojstva svećenika.

'Francuska mora ući u rat s Islamskom državom, na sve načine', rekao je francuski predsjednik Francois Hollande.

Francuski predsjednik Francois Hollande u govoru je kazao kako su dvojica napadača koji su zatočili taoce u crkvi te ubili svećenika, bili teroristi Islamske države.

'Daesh (arapska skraćenica za islamističke ekstremističke skupine) je objavila rat protiv nas, moramo se boriti u ovom ratu na sve načine, poštujući vladavinu prava, što nas čini demokratskom zemljom', rekao je Francuski predsjednik novinarima okupljenima na mjestu napada u Saint-Etienne-du-Rouvray, južno od grada Rouena.

13:00 - Vatikan je u utorak osudio 'barbarsko ubojstvo' svećenika u francuskoj crkvi, rekavši kako je papa Franjo bio užasnut viješću.

'Posebno smo šokirani jer je to strašno nasilje počinjeno u crkvi, u kojoj se najavljuje Božja ljubav', rekao je glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi.

Dodao je da je papa osudio ovja 'najradikalniji oblik mržnje".

12:47 - Francuski mediji su otkrili identitet ubijenog svećenika. Riječ je o Jacquesu Hamelu, imao je 84 godine.

12:10 - Prema navodima francuskih medija navodno je jedan od zatočenih, nakon nekoliko sati zatočeništva, uspio pobjeći te alarmirati policiju o napadu na crkvu.

Identiteti napadača, kao i motivi napada, još uvijek nisu otkriveni. U napadu dvojice napadača smrtno je stradao svećenik, jedna osoba se bori za život, a četvero ih je ozlijeđeno.

11:50 - Istragu je preuzela francuska antiteroristička jedinica, javlja Reuters te dodaje da je svih petero taoca koji su se nalazili u crkvi, teže ozlijeđeno te su prebačeni u bolnicu. Motivi napada još uvijek nisu poznati.

Papa Franjo, koji je na putovanju u Poljskoj, izrazio je zaprepaštenost i rekao kako osjeća bol zbog napada koji je u utorak potresao Francusku. 11: 40 - Kako javlja Reuters, svećenik, koji je bio među zatočenima u crkvi, ubijen je oštricom noža od strane napadača koji su zauzeli crkvu i zatočili petero vjernika.

Izvor kaže da je svećeniku najvjerojatnije prerezan vrat, piše Reuters. Motivi napada još uvijek nisu poznati. U tijeku je policijski očevid.

 

11:35 - Francusko ministarstvo je potvrdilo da su dva napadača, koji su u utorak ujutro zatočili nekoliko vjernika u crkvi u mjestu Saint-Etienne-du-Rouvray, ubijeni u policijskoj operaciji.

11:25 - Prema posljednjim informacijama najmanje jedna osoba smrtno je stradala u napadu na vjernike u crkvi na sjeveru Francuske.

Francuska policija je potvrdila da je jedan od taoca ubijen tijekom napada na crkvu, prema pisanjima medija, koji se pozivaju na policijske izvore, najvjerojatnije se radi o svećeniku koji je bio među zatočenima u crkvi.

Ostalih četiri do šest osoba nisu teže ozlijeđene. Francusko ministarstvo unutarnjih poslova u izjavi je kazalo kako je broj žrtava mogao biti veći da policija nije preagirala i 'neutralizirala' napadače, piše Le Figaro.

11:20 - Francuski Le Figaro piše, pozivajući se na policijske izvore, da je u napadu dvojice naoružanih muškaraca ubijen svećenik dok je još jedna osoba ranjena.

List piše i da je francuski predsjednik Francouse Hollande najavio posjet mjestu atentata, a ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve već je na putu.

11:15 - Francuski Le Parisiene piše kako su napadači koji su zatočili više talaca u crkvi u Saint-Etienne-du-Rouvray, u predgrađu Rouena (Seine-Maritime), ubijeni.

Među smrtno stradalima su navodno i dva taoca među kojima i svećenik, kako piše list.

11:10 - Policijski izvor potvrdio je kako su napadači 'neutralizirani', javlja Reuters. Još nije jasno jesu li ubijeni ili uhićeni. AFP piše da je prema službenim policijskim izvorima, jedan od napadača sigurno mrtav.

 

 

11:00 - Dva naoružana muškarca upala su u crkvu u mjestu Saint-Etienne-du-Rouvray na sjeveru Francuske te drže taoce, javljaju lokalni mediji.

Reuters piše da su napadači naoružani noževima, a u crkvi drže zatočene vjernike, časne sestre i svećenika. Jedan od izvora kaže za Reuters da se u crkvi nalazi između četiri i šest osoba.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene