Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rast tenzija na Bliskom istoku

Donald Trump uzvratio na prijetnje Irana: "Na nišanu imamo 52 mete. Iran će biti pogođen vrlo brzo i vrlo jako"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SAD-a Donald Trump u subotu je objavio da će, u slučaju da Iran napadne Amerikance ili američke interese, SAD uzvratiti napadom na 52 iranska položaja koja su važna Iranu i iranskoj kulturi.

Par dana nakon što je SAD ubio iranskog generala Kasema Sulejmanija, Trump je na Twitteru objavio da Iran "hrabro priča" o napadu na neke američke interese kako bi se osvetio zato što je SAD ubio "terorističkog vođu".

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Joe Biden 'Radi što god želiš' Biden napao Trumpa u govoru o stanju unije: "To je opasno"

"Već je napadao veleposlanstvo i pripremao se za napad na još lokacija. Iran mnogo godina ne donosi ništa osim problema", napisao je Trump.

"Neka ovo bude UPOZORENJE da, ako Iran napadne Amerikance ili američke interese, imamo na nišanu 52 iranska mjesta (koja predstavljaju 52 taoca koje je Iran zarobio prije mnogo godina), neka od kojih su na visokoj razini i važna Iranu i iranskoj kulturi i te će mete, i sam Iran, BITI POGOĐENE VRLO BRZO I VRLO JAKO. SAD ne želi više prijetnji!", zaključio je američki predsjednik.

Bijela kuća obavijestila Kongres o napadu

Bijela kuća u subotu je službeno obavijestila Kongres o američkom napadu dronom na iranskog vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija u Iraku, otkrila su dva zaposlenika tog tijela.

Mnogi demokrati u Kongresu kritizirali su američkog predsjednika jer nije zatražio odobrenje niti obavijestio Kongres da će do napada doći.

Obavijest je naknodno poslana u skladu sa zakonom iz 1973., nazvanog War Powers Act, koji od vlade zahtijeva da obavijesti Kongres unutar 48 sati od provedbe vojne akcije. Po zakonu, Trumpova vlada treba objasniti okolnosti, ovlasti pod kojima je napad izveden te očekivan raspon i trajanje vojne operacije.

Verzija poslana Kongresu je povjerljiva te se ne zna hoće li Bijela kuća objaviti i javnu verziju, rekao je jedan od zaposlenika tog tijela, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Demokratska predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi smatra kako je napad izveden bez ikakvog dopuštenja ili savjetovanja s Kongresom.

Demokratski senator Tim Kaine u petak je predložio mjeru kojom bi se za daljnje američko djelovanje protiv Irana trebala održati rasprava i glasovanje u Kongresu.

SAD zahvalio Izraelu na podršci

Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo u subotu je rekao kako je razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom nakon ubojstva iranskog generala Sulejmanija, pritom istaknuvši kako je zahvalan na podršci Izraela u borbi protiv terorizma.

"Netanyahu i ja smo upravo razgovarali i naglasili važnost suprotstavljanja zloćudnom iranskom utjecaju i prijetnji regiji", napisao je Pompeo na svom Twitter profilu.

Pompeo je dodao kako je "uvijek zahvalan na čvrstoj podršci Izraela u borbi protiv terorizma" te je dodao da je "veza između Izraela i SAD-a nesalomljiva".

Iran je najavio žestoku osvetu zbog ubojstva Sulejmanija u blizini bagdadske zračne luke. U istom napadu dronom ubijen je i čelnik proiranske milicije u Iraku, Abu Mahdi al-Muhandis.

Teheran je u subotu poručio da će kazniti Amerikance gdje god budu u dosegu, a zaprijetili su i američkim saveznicima u regiji, Izraelu i Saudijskoj Arabiji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene