Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobrodošli u Belfast

DNEVNIK NOVE TV U SJ. IRSKOJ Priča o gradu burne povijesti i neugodnih sjećanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska nogometna reprezentacija u utorak igra prijateljsku utakmicu protiv Sjeverne Irske i u nedjelju je stigla u Belfast, grad iznimno burne povijesti. Otkrivamo kakve su posljedice višedeseljetni nemiri ostavili na ovaj grad, i kakav je danas suživot njegovih stanovnika.

Belfast, prijestolnica Sjeverne Irske, jedan je od onih gradova koji na sam spomen izazivaju samo jednu asocijaciju. Sjevernoirski sukob, poznat pod nazivom The Troubles, trideset je godina opterećivao živote stanovnika ovog grada. Bombaški napadi događali su se na tjednoj bazi i ostavili brojne posljedice.

Pročitajte i ovo Michelle O’Neill Michelle O'Neill Tko je nova irska premijerka? Otac joj je bio član IRA-e, ostala je trudna s 15, govorili su da je marioneta Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Vrlo napeto ozračje Reporterka Dnevnika Nove TV u Sjevernoj Irskoj: "Brexit je ovdje kao santa leda koja bi mogla uništiti ionako krhki mir"

U 30 godina sjevernoirskog sukoba poginulo je više od tri i pol tisuće ljudi. Krvavi obračuni na ulicama Belfasta zaustavljeni su 1998. godine, tzv. "Good Friday Agreementom", no podjele između katolika i protestanata i danas su prisutne.

Najbolje se to vidi u zapadnom dijelu grada, između katoličkog Falls Roada i protestantskog Shankill Roada.

"Ova ulica povezuje katolički i protestantski dio. Da bi spriječili sukobe između dvije zajednice, onemogućili laki pristup, stavili su ograde na ulice. Pet je ulica koje povezuju ova dva područja i u svakoj su ograde. Još uvijek ih zaključavaju svake večeri, prije nego se smrači, jer se većina stvari događa pod okriljem mraka. Kad nastupi noć, lakše dolazi do nevolja", kaže turistički vodič Tom Hanna.

Ograda između Fallsa i Shankilla dio je projekta tzv. zidova mira koji su postavljeni još krajem 60-ih godina prošlog stoljeća. 15 metara visoki zidovi skoro 50 godina razdvajaju katolike, koji se smatraju Ircima, i protestante, koji će za sebe reći da su Britanci.

Prvi zidovi izgrađeni su još1969., a tadašnji zapovjednik britanskih vojnih snaga rekao je kako će oni biti samo privremenog karaktera te da Belfast neće biti Berlin. Berlinski zid srušen je prije 27 godina, a ovi u Belfastu sigurno će stajati još najmanje sedam.

Prije 3 godine odlučeno je da zidovi budu uklonjeni do 2023., no mnogi su uvjereni da se to neće dogoditi. "Ne, definitivno ne. Ove godine je, primjerice, bilo malo problema u srpnju i kolovozu, što je dobar znak. Ali, godinu prije bilo je dosta nevolja. Dvije godine ranije nije, tako da nema pravih naznaka stabilizacije", smatra Kieran Delaney, stanovnik Belfasta.

Da preko zida i danas znaju dolaziti neželjeni predmeti jasno pokazuje i zaštita na najbližim kućama. Zanimljivo, kada je 1998. potpisan mirovni sporazum plan je bio da se zidovi uklone do 2005. godine.

O podjelama u ovdašnjem društvu dosta će reći i podatak da je čak 92% škola i dalje odvojeno. Na posebno protestantske i katoličke škole. Ipak, sugovornik Dnevnika Nove TV vjeruje da će podjela u budućnosti biti sve manje.

"Nova generacija djece koja dolazi, oni će donijeti promjenu. To je nova generacija koja ne gleda vojnike na ulicama, ne sluša pucnjavu po noći, ne gleda posljedice bombi. Ta nova generacija donijet će promjene, jer ne gledaju ono što smo mi gledali", pojašnjava Hanna.

Oni danas gledaju grad koji je sve veća turistička atrakcija. Mjesto burne povijesti, ali i optimistične budućnosti - reći će vam u Belfastu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene