Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moćni zapovjednik

Objavljeni detalji napada na iranskog generala čiju je likvidaciju naredio Donald Trump

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Generala Kasema Sulejmanija, zapovjednika elitnih snaga Kudsa u sklopu Iranske revolucionarne garde, ubile su u petak američke snage u Iraku, javljaju svjetske novinske agencije.

Pentagon je potvrdio da je ubijen "po nalogu predsjednika", prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka Ilustracija eskalacija sukoba Regija na rubu potpunog rata: Iran balističkim projektilima gađao ciljeve u sjevernom Iraku i Siriji

General Sulejmani nalazio se u automobilu u prostoru bagdadske zračne luke, u pratnji lokalnih milicija koje podržava Iran, kad je pogođen u američkome zračnom napadu.

Vrhovni iranski poglavar ajatolah Ali Hamnei rekao je da "kriminalce čeka teška osveta" za Sulejmanijevo ubojstvo.

Također je najavio tri dana žalosti.

General Sulejmani zauzimao je važno mjesto u iranskome režimu. Njegove su snage Kuds odgovarale izravno ajatolahu Hamneiju i u Iranu ga smatraju nacionalnim junakom.

Međutim, Sjedinjene Države smatraju te snage i njihova zapovjednika teroristima te ih drže odgovornima za smrti stotina pripadnika američkih snaga.

Nakon objave vijesti o Sulejmanijevoj pogibiji, američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je objavio fotografiju američke zastave bez komentara.

Svjetske cijene nafte u međuvremenu su zbog napada skočile više od 4 posto.

Američki mediji izvijestili su da su general Sulejmani i pripadnici proiranskih milicija napuštali bagdadsku zračnu luku u dvama automobilima kada su pogođeni u napadu američkim dronom.

Zapovjednik je navodno stigao iz Libanona ili Sirije.

Navodno je nekoliko projektila pogodio konvoj te je najmanje petero ljudi poginulo.

Iranska revolucionarna garda priopćila je da je među poginulima zapovjednik iračke milicije Abu Mahdi al Muhandis.

U izjavi Pentagona stoji: "Po nalogu predsjednika, američka vojska poduzela je odlučnu obrambenu akciju da ubojstvom Kasema Sulejmanija zaštiti američko osoblje u inozemstvu".

Dodaje se: "Svrha napada jest odvratiti Iran od planiranja daljnjih napada. SAD će nastaviti poduzimati sve potrebne akcije da zaštiti svoje ljude i interese širom svijeta."

Napad dronom dogodio se nekoliko dana nakon što su prosvjednici napali američko veleposlanstvo u Bagdadu sukobivši se na mjestu događaja s američkim snagama.

Pentagon je rekao da je general Sulejmani odobrio napade na ambasadu.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je u petak da je ubojstvo zapovjednika Kudsa Kasema Sulejmanija "ekstremno opasna i bezumna eskalacija", javlja Reuters.

"SAD snosi odgovornost za sve posljedice svoje razbojničke pustolovine", napisao je na Twitteru.

Američki kongresnik Eliot Engel, predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, rekao je da je taj napad izvršen bez konzultacija s Kongresom, koji o napadu nije bio ni obaviješten, prenosi AFP.

General Kasem Sulejmani vodio je iransku elitnu jedinicu Iranske islamske revolucionarne garde koja se bavi tajnim operacijama.

SAD tu organizaciju smatra odgovornom za smrt stotine američkih i savezničkih vojnika diljem svijeta. SAD tvrdi kako je taj iranski general sudjelovao u mnogobrojnim napadima na koalicijske baze u Iraku, uključujući i onaj 27. prosinca u kojem je poginulo američko i iračko osoblje, piše CNN.

Imao je i značajnu ulogu u borbi protiv ISIS-a. Gurao je nihove snage iz Irana u Irak, a uz to je savjetovao snage Asada. Zbog toga je postao iznimno snažna i utjecajna osoba u Iranu, ali neprijatelj SAD-a.

Iran smatra kako je on bio ključna figura za politiku Irana prema Iraku i Siriji. Nakon pogibije nazivaju ga mučenikom, piše CNN.

(Hina, CNN)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene