Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masovni prosvjed

Bjelorusi ponovno na ulici: Više od 100.000 ljudi preplavilo glavni grad na prosvjedu protiv Lukašenka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća Bjelorusa u nedjelju su izišli na ulice Minska prosvjedujući protiv reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji se sa sličnim masovnim demonstracijama suočava već dva tjedna.

Ističući bijele i crvene zastave, prosvjednici su se okupili na Trgu neovisnosti te preplavili okolne ulice uzvikujući "Sloboda! Sloboda!"

Pročitajte i ovo Wagner zastrašivanje i teror Otkriveno što zapravo rade plaćenici Wagnera: "Putinu je to jako važno, proganja ga paranoja..." Ilustracija Represija režima Bjeloruski KGB u masovnoj raciji: Na ispitivanju više od 150 ljudi, mnogi su uhićeni, a nadziru im i mobitele

Mediji izvješćuju o više od 100.000 prosvjednika okupljenih u bjeloruskoj prijestolnici drugu nedjelju zaredom. Demonstranti ne priznaju Lukašenkov reizbor 9. kolovoza, smatrajući ga prijevarom te osuđuju brutalnu represiju koja je uslijedila nakon izbora.

Mediji bliski oporbi izvijestili su o skupovima organiziranim u još nekoliko gradova širom zemlje.

Prošli se tjedan na ulicama Minska okupilo više od 100.000 demonstranata koji su tražili Lukašenkov odlazak s vlasti. U 26 godina, koliko je na čelu države bjeloruski se predsjednik nikada dosad nije suočio s ovakvim prosvjedima, ni po masovnom odazivu ni po njihovu trajanju.

Odbio je napustiti predsjedničku funkciju, kako je to od njega zatražila njegova glavna suparnica na predsjedničkim izborima 9. kolovoza, Svetlana Tihanovskaja.

Nedugo nakon izbora političarka je zbog prijetnji napustila zemlju i otišla u egzil u Litvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene