Obavijesti Video Pretražite Navigacija
preminuo od korone

Sahranjen patrijarh Irinej: Od poglavara Srpske pravoslavne crkve oprostili se Vučić i Dodik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) patrijarh Irinej pokopan je u nedjelju u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, gdje je u devet sati započela liturgija koju je predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Tijelo patrijarha Irineja, 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve, spušteno je u grobnicu u kripti Hrama Svetog Save, koja je izgrađena za vrijeme njegova života. On je prvi srpski patrijarh sahranjen na tom mjestu, a predviđeno je da se i svi budući poglavari SPC-a sahranjuju na tom mjestu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "Mali Rusi" Vučić: "Srbija se naoružava da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij" Aleksandar Vučić Sve objasnio Vučić objavio kad će se održati novi izbori u Beogradu: "Napravio sam jednu formalnu grešku"

Na kovčeg su grumen zemlje simbolično bacili predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić i srpski član predsjedništva BiH, Milorad Dodik. 

Procesiji u najvećem hramu SPC-a nazoči državni vrh Srbije, čelnici Republike Srpske, predstavnici vjerskih zajednica i konfesija, a ispred hrama okupljeno je mnoštvo vjernika i poštovatelja patrijarha Irineja koji su do početka liturgije mimohodom odali počast srpskom patrijarhu čije je tijelo izloženo pod staklenim poklopcem.

Od patrijarha se oprostio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. "Patrijar Irinej je sklopio oči onako kako je živio, s mirom i Bogom", rtekao je Vučić u svom govoru, dodajući da je njegov Bog bio Bog razuma.

"Ljubav je bila osnova svake njegove vjere, a njegova Srbija ona koju je i sam stvarao, koja okuplja, koja nema potrebu da mrzi. Hram koji je toliko želio, okupljao nas je oko njega", rekao je Vučić.

Patrijarh srpski Irinej, 45. poglavar SPC-a, preminuo je od posljedica infekcije koronavirusom u petak ujutro u COVID bolnici Vojnomedicinskog centra u Beogradu. Patrijarh Irinej prvog studenog je u Podgorici s vladikama SPC-a predvodio misu na pogrebu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, preminulog od koronavirusa, a četiri dana kasnije primljen je na liječenje zbog infekcije koronavirusom.

Srbijanska vlada u petak je proglasila trodnevnu žalost, a vjernici i poštovatelji su u subotu i tijekom noći mimohodom odavali počast poglavaru srpske crkve. Sveti arhijerejski Sinod pozvao je svećenstvo i vjernike da se tijekom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja pridržavaju mera koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali državna tijela.

Pogreb patrijarha Irineja izravno prenosi Radio-televizija Srbije.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene