Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DO KRAJA ŽIVOTA U ZATVORU

Život, bijeg i uhićenje Ratka Mladića opisani su u knjizi britanskog pisca: Njegov odvjetnik rekao je da ga na ulici - ne bi prepoznao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratko Mladić osuđen je na kaznu doživotnog zatvora. Pravomoćna presuda potvrđena je danas u Haagu.

Ratku Mladiću, osuđenom ratnom zločincu, potvrđena je pravomoćna presuda doživotnog zatvora zbog najtežih ratnih zločina koje je počinio tijekom rata u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici.

Pročitajte i ovo Ratko Mladić Kriv za Srebrenicu Ratko Mladić hospitaliziran u Haagu: "Tražit ćemo dopuštenje da ga pregleda srpski tim liječnika" Radislav Krstić (Foto: AFP) genocid u srebrenici "Osjećam bolno kajanje": Mladićev suradnik bi na slobodu

Mladić je rođen 12. ožujka 1943. godine u Božanovićima kod Kalinovika u BiH. Bio je nepoznati oficir do početka rata na području Jugoslavije, sve dok nije imenovan zapovjednikom snaga bosanskih Srba.

U Beogradu je završio Vojnu akademiju JNA i Komandno-štabnu akademiju. U Knin je u lipnju 1991. godine poslan kao zapovjednik 9. korpusa JNA kako bi organizirao pobunjene srpske snage u Hrvatskoj.

U general-bojnika unaprijeđen je 9. svibnja 1992. godine, kada je preuzeo i mjesto glavnog zapovjednika stožera Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu, a tri dana kasnije postavljen je na dužnost zapovjednika Vrhovnog stožera VRS-a. Ratko Mladić unaprijeđen je 24. lipnja 1994. u general-pukovnika.

O njemu pisao britanski novinar i pisac

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio je 2017. godine Ratka Mladića na doživotni zatvor za genocid (po dvije točke), zločine protiv čovječnosti (po pet točaka) i za ratne zločine (po četiri točke) koje je počinio kao najviše rangirani general u Vojsci Republike Srpske.

U odsutnosti ga je na 20 godina zatvora osudio i županijski sud u Zadru zbog ratnih zločina. No Ratko Mladić uhićen je tek 26. svibnja 2011. godine u selu Lazarevu kod Zrenjanina.

O njegovu životu, bijegu i uhićenju pisao je i Julian Borger u knjizi The Butcher's Trail u kojoj su opisana i uhićenja te tijek suđenja ratnim zločincima iz Domovinskog rata.

''U zoru 26. svibnja 2011. godine specijalci su upali u selo i izveli akciju u kući njegova rođaka. Dva policajca popela su se uz stepenice kuće i jedna vrata nisu mogli otvoriti. Bilo je jasno da je netko u toj prostoriji. Provalili su i našli prljavu sobu, a iza vrata je bio starac s crnim kačketom.

Tražili su dokumente, a starac im je predao dokumente na ime Ratka Mladića. Nisu mogli vjerovati. Figura koja je bila pred njima uopće nije sličila na generala kojeg su očekivali. 'Tko si?', pitali su.

'Našli ste onog kojeg tražite', odgovorio im je čovjek, s dozom prkosa u glasu. 'Ja sam Ratko Mladić''', opisao je Mladićevo uhićenje Borger.

Ne bi ga prepoznao na ulici

Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić rekao je da ga ne bi prepoznao da ga je sreo na ulici. ''Bio je plav, njegova usta i lice bili su u nekom čudnom položaju. Ne bih ga prepoznao na ulici'', rekao je svojevremeno Šaljić.

Obiteljsku povijest Ratka Mladića obilježila je mračna tajna i nikada razjašnjena smrt njegove kćeri, koja je bila najveći životni udarac okrutnom generalu. Ana Mladić ubila se Beogradu 24. ožujka 1994. godine kada je imala samo 23 godine. Bila je očeva ljubimica.

Prema službenoj verziji, izvršila je samoubojstvo očevim pištoljem u obiteljskoj kući u kojoj su bili i njezini brat Darko i majka Bosiljka. U javnosti se dugo špekuliralo o motivima njezina samoubojstva, a pisalo se i da je, između ostalog, to učinila pod pritiskom tvrdnji da joj je otac, za kojeg je bila jako vezana, monstruozni ubojica.

Radićeva supruga Bosiljka i sin Darko su 2003. godine, dok se još tragalo za njim, tražili da ga se proglasi mrtvim. Bosiljka je pred sudom tada izjavila da Ratko sigurno mrtav.

"Bio bih najsretniji da umre prije presude. Onda bismo mu u selu podignuli veliki spomenik i napisali istinu. Sve ovo što se dogodilo ne odgovara istini. General nije kriv", rekao je njegov ujak Mile Mladić za Reuters prije izricanja presude. Ratko Mladić 2017. godine osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene