Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Draža Mihajlović

Ratni zločinac im nije bio dosta: U Beogradu kraj Ratka Mladića nacrtali i mural vođi četnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napetosti zbog murala osuđeniku za ratne zločine Ratku Mladiću, koje u Beogradu traju već dulje od tjedan dana, dobile su u srijedu novu dimenziju jer je uz Mladićev mural tijekom noći doslikan i lik četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata Dragoslava Draže Mihailovića.

Autori novog uratka službeno su nepoznati, a aktivisti za ljudska prava vjeruju da je ponovno riječ o pripadnicima ekstremističkih skupina, navijača i desničarskih organizacija, čije akcije državne institucije izbjegavaju eksplicitno osuditi i zabraniti.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sanja veliku Rusiju Dodik veličao osuđene ratne zločince: "Ne smijete ih zaboraviti samo zato jer je netko rekao da su oni izvršili zločin" Ilustracija Zakonske izmjene Veličao ratnog zločinca pa zaradio optužnicu: Postavio plakat Mladića - "Bog te poživio, i zdrav nam bio"

Prehodnih dana službenom Beogradu je iz međunarodnih krugova više puta službeno ukazano na to da nema razumijevanja za negiranje ratnih zločina i koketiranje s veličanjem ratnih zločinca.

Šef Delegacije EU-a u Srbiji Emanuele Giaufret je, u razgovoru sa srbijanskim ministrom unutarnjih poslova Aleksandrom Vulinom, u jeku napetosti koje traju zbog namjere i prosvjeda civilnog sektora da se ukloni mural osuđenom ratnom zločincu Mladiću u širem središtu Beograda, rekao kako Unija ima "čvrsto stajalište" o tome da se ne smiju veličati ratni zločinci ni negirati zločini.

Dužnosnik Unije podsjetio je da "organizacije civilnog društva i organizacije posvećene zaštiti i obrani ljudskih prava igraju ključnu ulogu u podizanju svijesti o građanskim i političkim pravima, te da im se u tom smislu mora omogućiti neometan rad", istaknula je Delegacija EU-a.

Vulin je Giaufretu rekao kako "MUP čuva sigurnost svih građana, pa i sudionika prosvjeda, bez obzira na to jesu li za uklanjanje spornog murala ili nisu", navela je Delegacija EU-a.

Nasuprot muralu posvećenom Ratku Mladiću oslikan je još jedan mural, posvećen legendarnom vojskovođi srpske vojske iz Prvog svjetskog rata Živojinu Mišiću, pored koje su izvješene dvije državne zastave.

Živojin Mišić je bio pravi zapovjednik koji je svoju slavu doživio u svjetskom ratu na strani pobjednika i bogohuljenje je uopće spominjati Ratka Mladića i Mišića u istom kontekstu, izjavio je povjesničar Milan St. Protić, ističući da je Mladić osramotio Srbe, a da ga danas brane "balavci", "neškolovani, primitivni ljudi, nasilnici i navijači".

Protić je beogradskim medijima rekao da su scene na beogradskim ulicama posljednjih dana pokazatelj "koliko je Srbija nisko pala" jer Mladića brane "balavci koji imaju fond od 300 riječi" i koji ne znaju ništa o srpskoj povijesti.

"Porazno je vidjeti da netko brani lik i djelo čovjeka koji je osramotio naš narod i koji je radio drugim narodima ono što su agresori kroz povijest radili Srbima", rekao je Protić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene