Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vladalo opsadno stanje

Policija žestokim udarima razbila prosvjednike u Beogradu, tukla i novinare - jedan snimio napad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ulicama Beograda u noći na četvrtak bilo je opsadno stanje. Prosvjednici su s platoa Filozofskog fakulteta oko 18 sati u srijedu krenuli u novi prosvjed i ponovno se okupili pred zgradom Skupštine. Mirni prosvjedi ubrzo su se pretvorili u nasilne sukobe s policijom. Na ulicama je postalo opsadno stanje, letjele su baklje i boce, a policija je uzvratila suzavcem i udarcima. Napadnuto je i ozlijeđeno i nekoliko novinara.

Mirni prosvjedi ispred zgrade Filozofskog fakulteta u Beogradu ubrzo su se pretvorili u sukobe prosvjednika i policije na ulicama glavnog grada Srbije, javlja Nova.rs. Nakon što su stigli pred zgradu Skupštine, prosvjednike je dočekao kordon policije. Ispred zgrade skupštine letjele su boce i baklje, a policija je na prosvjednike bacila suzavac. Nakon što ih je policija rastjerala, prosvjednici su se razbježali u okolne ulice, gdje su počeli žestoki sukobi.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Prosvjedi u Srbiji - 1 Pozivaju EU na reakciju 13 dana štrajkala je glađu: Oporbena čelnica jedva je hodala, s pozornice se obratila prosvjednicima - "Ispričavam se..."

Tijek događaja pratite u nastavku: 

6:00 U prosvjedima u srijedu navečer u središtu Beograda policija je napala i ozlijedila i nekoliko novinara koji su se uredno legitimirali, objavili su beogradski mediji.

Dvije novinarke portala Nova.rs policija je napala dok su izvještavale s prosvjeda, javio je taj portal, navodeći da je jednu od njih policajac udario palicom po prstima i izbio joj telefon iz ruke, dok je drugu odgurnuo.

"Obje su se novinarke legitimirale policajcima, ali ih to nije zanimalo i nastavili su ih gurati i napadati", navodi Nova.rs. Portal je objavio i snimku za koju se tvrdi da je dokumentiran napad policije na jednog njihova reportera koji se također legitimirao.

Slično je prošao i izvjestitelj agencije Beta, unatoč tomu što je jasno pokazao novinarsku iskaznicu. Tukli su ga palicama, iako im je stavio do znanja da je novinar na zadatku, čak i onda kada je pao na zemlju, objavila je agencija Beta.

1:00 Policija je, nakon šestosatnih prosvjeda i sukoba s demonstrantima, uspostavila kontrolu u središtu Beograda, dok društvenim mrežama kruže snimke ekstremne policijske brutalnosti nakon izjave ministra policije da su policijske snage bile žrtvom nasilnih prosvjednika.

00:11 Policija po ulicama u središtu grada razbija manje skupine prosvjednika. Policajci su napali i dvije novinarke Nove.rs koje izvještavaju s prosvjeda. Novinarku su udarili po ruci i bacili joj mobitel na pod. 

Središtem grada i dalje patroliraju u oklopnim vozilima, na skupine prosvjednika bacaju suzavac. 

23:55 Teži incident dogodio se na križanju Bulevara kralja Aleksandra i Takovske ulice kada se taksist automobilom zaletio u policijski kordon

Taksista su izvukli iz automobila i priveli, a jedan ozlijeđeni policajac prevezen je u bolnicu. Ne zna se razlog zbog kojeg se taksist odbio zaustaviti. 

23:30 Tijekom večerašnjeg prosvjeda u središtu Beograda policija je brutalno pretukla jednog prosvjednika. Uznemirujuću snimku možete pogledati ovdje

23:00 Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je kako je u prosvjedima ozlijeđeno 10 policajaca te prosvjednike optužio za nasilje. Više pročitajte ovdje

22:30 Predsjednica srbijanske vlade na odlasku Ana Brnabić poručila je u srijedu navečer, u povodu prosvjeda u kojima je u središtu Beograda došlo do sukoba demonstranata i policije, da stabilnost Srbije ništa neće kompromitirati. Više pročitajte ovdje.

22:28 Situacija je sva napetija. Policija je krenula u žestoki sukob s prosvjednicima, baklje i kamenje lete na sve strane. Ispaljena je velika količina suzavca zbog kojeg se novinari jedva uspijevaju javljati u program uživo. 

22:09 Na Trg Republike stigla su dva oklopna vozila i 12 policijskih vozila, iako na toj lokaciji trenutačno nema prosvjednika 

22:07 Na beogradskim Terazijama policija je potjerala dio prosvjednika 

22:05 "Organizirane grupe huligana izazvale su sukobe s policijom. To ne mogu biti obični građani koji su došli prosvjedovati, već netko kome je u cilju da prosvjedi postanu nasilni", rekao za N1 jedan od prosvjednika u Beogradu. 

21:47 Policija se s prosvjednicima obračunava i u Novom Sadu. Policija je krenula prema njima, a prosvjednici su se razbježali. Nekoliko mladića je privedeno. 

21:44 Ispred Doma omladine leti kamenje, čuju se topovski udari, a policija ispaljuje suzavac

21:10 Policijske snage spremaju se u juriš na prosvjednike u Bulevaru kralja Aleksandra. Policija je rastjerala prosvjednike ispred Skupštine te sada želi osigurati prilaze zgradi

20:50 Prosvjednici bacaju baklje i na Trgu Nikole Pašića. Ispred skupštine stižu nove snage policije i konjica te oklopna vozila. 

20:44  Demonstranti su razbili ogradu ispred skupštine

20:43 Dim se širi platoom ispred skupštine, na ulice Beograda ponovno je izašla policijska konjica. Među prosvjednicima ima i ozlijeđenih

20:40 Lidera Dveri Boška Obradovića ekipa televizije N1 snimila je kako sjedi ozlijeđen na pločniku u blizini Skupštine Srbije.

Obradović je potom reporterima N1 rekao da ga je policija “brutalno napala”.

20:27 Prosvjednici su krenuli prema policijskom kordonu, bacaju baklje i ruše ograde.

Čuju se topovski udari, policija baca suzavac. Demonstranti viču “Vučiću, pederu” i bacaju baklje na policiju. Policija se grupira na stepenicama Skupštine. Baklja je upala među policajce na stepeništu parlamenta.

 

20:05 U Novom Sadu prosvjednici su zasuli zgradu RTV-a kamenjem i petardama, a prosvjeduje se i u Kragujevcu. 

19:19 Situaciju u Beogradu u Dnevniku Nove TV komentirao je novinar i analitičar Slobodan Stupar

"Ljudi su već dugo nezadovoljni Vučićem, ovo što je bilo jučer samo je kap koja je prelila čašu. Vučić je pobijeđen i ukinuo je policijski sat, on je uplašen i sve slabiji te zato optužuje obavještajne službe. Bit će opasno kad dođe jesen i kad se osjete ekonomske posljedice koronakrize", rekao je Stupar.

Poručio je kako Srbija ide u krizno vrijeme.

"Vučić je namjesnik stranih zemalja koje su ga ovdje instalirale. Dobio je vlast bez opozicije. Srbija je sada kao komunistička zemlja. Izbora nije bilo, to je bila klasična prevara i vrlo je mali broj sudjelovao u njoj jer su priredili bojkot", rekao je Stupar. 

19:13 Nova.rs javlja kako su ispred Skupštine Srbije prosvjednici napali lidera Pokreta slobodnih grđana Sergeja Trifunovića. "Šta ćeš ti ovdje?", "Odlazi", dovikivala je grupa mlađih građana, dok je ekipa oko Trifunovića odvukla glumca u drugom smjeru 

Polijevali su ga vodom i gađali limenkama piva, a Trifunović je otišao s razbijenom arkadom.

 

Novinarki Nove.rs poslije incidenta Trifunović je ispričao je da su ga napala "fašistička govna" te da je napadnut tvrdim predmetom

Precizirao je kako su ga napali pripadnici pokreta Levijatan, inače grupe koja se formalno bavi zaštitom životinja, no u kojoj glavnu riječ vode ultranacionalisti.  

18:45 Prosvjeduje se i u Novom Sadu. Više stotina građana traži ostavke Nebojše Stefanovića, Vladimira Rebića, Aleksandra Vučića i raspuštanje kriznog stožera.

18:38 Prosvjednici su stigli pred zgradu Skupštine, gdje ih je dočekao policijski kordon. 

18:20 Jedna grupa građana koja nije htjela pratiti političare skrenula je prema Skupštini Srbije, a druga grupa je otišla do Predsjedništva.

18:15 Više stotina prosvjednika potom je krenulo marširati ulicama Beograda uzvikujući pritom "Vučiću, lopove", "Vučiću, pederu" i "Vučiću, leči se".

18:12 Janko Veselinović iznio je zahtjeve - formiranje novog kriznog stožera i preuzimanje odgovornosti za jučerašnje policijsko nasilje.

"Ovaj Krizni stožer zbog odlučivanja od strane Aleksandra Vučića izgubio je povjerenje", rekao je Veselinović, dodajući da "mnogi njegovi članovi moraju kazneno odgovarati".

18:10 Među okupljenim građanima su lideri opozicije predsjednici Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Narodne stranke Vuk Jeremić, Dveri Boško Obradović, Demokratske stranke Zoran Lutovac, stranke Pokret za za preokret Janko Veselinović. Đilas (SSP) i Jeremić (Narodna stranka) optužili su u odvojenim porukama vlast da je na prosvjede poslala huligane čiji je zadatak da napadnu vođe oporbe, naprave kaos i izazovu sukobe među građanima.

"Imamo i svjedoke koji su ih čuli. Sve to očekujemo i spremni smo i na gore stvari u borbi od koje nećemo odustati", poručio je na Twitteru vođa Stranke slobode i pravde i bivši gradonačelnik Beograd Dragan Đilas. Sličnu poruku uputio je čelnik Narodne stranke Vuk Jeremić, ocijenivši kako, praveći kaos i izazivajući sukobe među ljudima, huligani hoće natjerati ljude "da jedni druge zamrzimo".

Policijski kordoni ispred Skupštine

Ispred Skupštine Srbije tijekom dana su formirani policijski kordoni, a društvenim mrežama šire se snimke kolona policijskih vozila na putu iz Novog Sada prema Beogradu.

“Us*o se žvalavi, sve jedinice hrle ka Beogradu, moramo biti pametniji od njih večeras”, napisao je jedan korisnik Twittera uz snimku policijskih vozila na putu za Beograd. 

Podsjetimo, Vučić je danas za prosvjede okrivio "desničarske organizacije" i "lica inozemnih službi". Pozvao je ljude da ne izlaze na prosvjede te otkrio kako policijskog sata ipak neće biti, a konačne mjere za vikend bit će donesene sutra.

Na konferenciji za medije Vučić je oštro napao hrvatske medije.

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene