Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodna istraga

MUČENJA, SILOVANJA, UBIJANJA Satelitske snimke otkrivaju brutalnu stvarnost Sjeverne Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Satelitske snimke otkrile su brutalno širenje radnih logora u Sjevernoj Koreji u kojima su mučenja, silovanja, smaknuća pa i ubojstva djece svakodnevna pojava.

Istraga koju je provela organizacija za ljudska prava Amnesty International pokazuje da su u dva radna logora izgrađeni čak i krematoriji u kojima, pretpostavlja se, vlasti pokušavaju sakriti dokaze zločina koji se tamo događaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokazivanje snage Sjeverna Koreja ne miruje: Isprobali su još jedno oružje Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje"



Amnesty International satelitske je fotografije kao i izvješće objavio na svojim stranicama. Riječ je o dva kampa - 15, koji je još poznat i kao Yodok te kamp 25, koji su bili obuhvaćeni istragom UN-a 2014. godine o kršenju ljudskih prava. U tom su izvješću dokumentirana silovanja, čedomorstva, mučenja, namjerna izgladnjivanja, prisilni rad te ubijanja oko 120 tisuća muškaraca, žena i djece koji se nalaze u poliitčkim logorima Sjeverne Koreje. Mnogi od njih nisu počinili nikakav zločin, ali su kolektivno kažnjeni zbog "krivnje" nekog od članova njihove obitelji koje režim Kim Jong-una smatra prijetnjom.



"Fotografije koje smo analizirali u usporedbi s onima od prije, pokazuju da je infrastruktura radnih logora u dobrom stanju, štoviše da se i dodatno izgradila i toliko je narasla da je vidljiva iz svemira", pojasnio je Micah Farfour, analitičar Amnestyja.

Primjerice, povećan je broj stražarskih mjesta u kampu 25 s 41 na 47, a proširene su i ceste koje vode do kampa. Povećale su se i obradive površine na kojima zatočenici uzgajaju poljoprivredne kulture.

Sjeverna Koreja ne dopušta udrugama za ljudska prava pristup radnim logorima te ometa istrage o počinjenju zločina u njima.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene