Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ledeni Černobil"

Rusija se pohvalila plutajućom nuklearkom, jedinom na svijetu: "Nadamo se da će ovo riješiti ekološke probleme"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedina plutajuća nuklearna elektrana na svijetu, dizajnirana i izgrađena u Rusiji, postala je najsjevernije nuklearno postrojenje koje je s radom započelo u zabačenoj lokaciji na Arktiku.

Akademik Lamonosov s radom je počeo u malom gradu Pevek, na krajnjem sjeveroistoku, priopćeno je iz ruske nuklearne agencije Rosatom. Jedan od glavnih ciljela korporacije je završetak radova na pogonu koji će osigurati transport energije s udaljenog područja.

Pročitajte i ovo Nuklearna eklektrana Zaporižja Nuklearna katastrofa Što se događa u jednoj od najvećih nuklearki na svijetu? Rusi su unutar postrojenja postavili mine, stručnjaci u strahu Slika nije dostupna Slabe točke MILITANTI PRIJETE Kibernetičkim napadom poremetili rad nuklearne elektrane

"Danas možemo smatrati da je projekt izgradnje plutajuće nuklearne elektrane uspješno obavljen. Službeno postaje 11 nuklearka u Rusiji i najsjevernija u svijetu", kazao je generalni direktor Rosenergoatoma Andrei Petrov.

Plutajuća nuklearka koju borci za okoliš nazivaju "ledenim Černobilom" od kraja prošle godine opskrbljuje lokalne mreže električnom energijom, a postrojenje je očekivalo dodatna odobrenja za rad punim kapacitetom koja su stigla ovih dana.

Nova nuklearna elektrana opremljena je s dva nuklearna reaktora KLT-40S koji mogu proizvesti 70 megavata električne energije i opskrbiti do 100.000 ljudi, piše RT.

"Jedinstvena karakteristika ove nuklearne elektrane jest njezina multifunkcionalnost: sposobnost opskrbe dalekih izoliranih regija naše zemlje toplinom, električnom energijom i pitkom vodom", rekao je Vitaly Trutnev, direktor Rosatoma.

Akademik Lamonosov zamijenit će u Peveku elektranu na ugljen staru više od 75 godina koja je zagađivala zrak u tom području pa je snijeg iz godine u godinu postajao sve tamniji. "Nadamo se da će se stanje poboljšati i da će ovo riješiti ekološke probleme na tom području", kazala je jedna od stanovnica Peveka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene