Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planirao bombaški napad na burzu

Napadač iz Londona već je osuđivan za terorizam: Ovo je 28-godišnjak koji je u krvavom pohodu ubio troje ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska je policija priopćila da je napadač, koji je u petak u Londonu nožem ubio dvije osobe, 28-godišnji Usman Khan, koji je osuđen za terorizam i prošle godine pušten iz zatvora.

"Ta je osoba bila poznata vlastima, a 2012. godine osuđen je za terorizam", priopćio je Neil Basu, najviše rangirani britanski časnik za borbu protiv terorizma.

"Uvjetno je pušten iz zatvora u prosincu prošle godine i sada je najvažnije u istrazi utvrditi kako je došlo do ovoga napada", istaknuo je Basu. U napadu su ubijeni žena i muškarac, a dvije žene i muškarac su ozlijeđeni i zadržani su u bolnici, rekao je Basu.

Prema pisanju nekih novina, Khan je nakon uvjetnog puštanja iz zatvora nosio elektronsku narukvicu. Godine 2012. osuđen je na 16 godina zatvora zbog pripadnosti skupini koja je željela počiniti bombaški napad na londonsku burzu.

Napadač je u pohod krenuo nešto prije dva sata poslijepodne, ciljajući ljude u Fishmongers' Hallu u blizini London Bridgea, u samom središtu financijske četvrti - gdje su prije dvije godine napad počinili islamisti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zasad nitko nije uhićen Sve žrtve napada u Haagu su maloljetnici, policija još traga za napadačem

Pretpostavlja se da je napadač, kojega je policajac ustrijelio na mjestu napada, imao lažnu eksplozivnu napravu. Nešto prije nego što je objavljena vijest da je napadač osuđivana osoba, premijer Boris Johnson, koji se 12. prosinca bori za reizbor, rekao je da se zločince mora prisiliti da kaznu odsluže do kraja.

"Pogreška je dopustiti ozbiljnim i nasilnim zločincima da ranije iziđu iz zatvora i jako je važno da se od toga odučimo i da opasne zločince, a posebno teroriste, osuđujemo na primjerene kazne", rekao je.

Tijekom predizborne kampanje 2017. godine na London Bridgeu su se trojica militanata kombijem zaletjela u pješake i izvela napad u kojemu je poginulo osam, a ranjeno 48 osoba. Napad je privukao pozornost smanjivanje sredstava za policiju otkako su konzervativci preuzeli vlast 2010. godine.

"Dugujemo veliku zahvalnost našoj policiji i hitnim službama i hrabrim pojedincima koji su se izložili opasnosti da bi zaštitili druge", rekao je Corbyn u petak.

Napad je počinjen nekoliko dana prije početka summita NATO-a na kojemu će se u utorak i srijedu u Londonu okupiti brojni šefovi država. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene