Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poražavajuća statistika

'LAKI NA OKIDAČU' 2015. policajci su ubili 1152 osobe, svaka treća žrtva bio je afroamerikanac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stječe se dojam da su u Americi policajci "laki na okidaču" kada je pištolj usmjeren prema afroamerikancu.

Statistika je poražavajuća. U protekle dvije godine SAD je potresao niz policijskih ubojstava nenaoružanih Afroamerikanaca.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

Vjerojatno je najpoznatiji slučaj 18-godišnjeg Michaela Browna iz Fergusona. Njegova smrt izazvala je val prosvjeda i nereda diljem SAD-a. U kolovozu 2014. policajac ga je ustrijelio s najmanje 6 metaka.

U srpnju te godine policajci su u New Yorku tijekom privođenja udavili 43-godišnjeg Erica Garnera iako je 11 puta ponovio da ne može disati. Ilegalno je prodavao cigarete.

12-godišnji Tamir Rice u studenom 2014-te igrao se replikom pištolja u parku u Clevelandu. Netko je pozvao policiju. Policajac koji je izašao na teren odmah ga je ustrijelio.

U travnju prošle godine, 50-godišnjeg Waltera Scotta policajac je zaustavio zbog neispravnog svjetla na automobilu. Posvađali su se i policajac ga je prvo pogodio elektro šokerom, a kada je počeo bježati, ustrijelio s 5 metaka u leđa.

25 godišnji Freddie Gray iz Baltimora umro je od ozljeda kralježnice zadobivenih tijekom vožnje u policijskom kombiju u travnju 2015. Imao je vezane ruke, a policajci ga nisu osigurali na klupi. Priveden je jer je posjedovao nož, tzv. skakavac.

Prema podacima američkih nevladinih organizacija policajci su u 2015. ubili 1152 osobe. Svaka treća žrtva bio je afroamerikanac. Gotovo trećina od te trećine, ubijenih crnaca, bila je nenaoružana. Znatno manje, 19% ubijenih bijelaca, također nije imalo oružje. Od 50 uprava s najvećom stopom policijskih ubojstava, u čak devet žrtve su bili isključivo crnci.

Prošle godine na dužnosti je živote izgubilo čak 130 policajaca. Njih 39 u oružanim obračunima. Dakle tu je pitanje straha. Iz ranijih podataka očito je i da postoji problem rasizma. Ali s obzirom i na velik broj ubijenih od strane policajaca, čini se da je ključna njihova obuka.

Evo usporedbe radi izdvojili smo dva grada: Newark u New Jerseyu i St. Louis u Missoruju. Gradovi s oko 300 tisuća stanovnika, približno polovicom crnog stanovništva i podjednakim razinama kriminala.

Međutim, od 2013. u Newarku policija nije ubila ni jednog crnca, dok ih je u St. Louisu ubijeno 16. Obuka policajaca u SAD-u nije jedinstvena. Postoje savezne i državne policijske službe, ali svakodnevno održavanje reda je u rukama lokalnih policijskih uprava koje su samostalne i neovisne. Pa se onda i primjena pravila o uporabi smrtonosne sile znatno razlikuje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene