Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stotine ih se još sprema

PODNESENA PRVA TUŽBA PROTIV SAUDIJSKE ARABIJE ZA 11. RUJNA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv Saudijske Arabije podnesena je prva tužba zbog navodnog pružanja materijalne potpore Osami bin Ladenu i njegovu timu terorista prije napada 11. rujna. Tužba je podnesena samo dva dana nakon što je američki Senat donio zakon koji građanima omogućuje da tuže države koje podupiru terorizam.

Stephanie DeSimone je bila dva mjeseca trudna kada je njezin suprug, mornarički zapovjednik Patrick Dunn, ubijen u napadu na Pentagon 11. rujna 2001. godine.

Pročitajte i ovo Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo" Ilustracija prijetio oružjem Policija pronašla eksplozivnu napravu i uhitila muškarca: Spriječen teroristički napad ekstremnih desničara?

15 godina kasnije i dva dana nakon što je Senat odbio veto Barracka Obame i donio zakon DeSimone je podnijela tužbu protiv Saudijske Arabije, tvrdeći da je djelomično odgovorna za smrt njezinog supruga, javlja CNN.

U sudskim dokumentima podnesenim u petak u Washingtonu DeSimone navodi kako je Saudijska Arabija pružala materijalnu potporu Al Kaidi više od desetljeća te da je bila upoznata s planovima te terorističke organizacije o napadima na SAD.

'Da nisu imali podršku Kraljevine Al Kaida ne bi posjedovala kapacitete za osmisli, isplanira i izvrši napade 11. rujna', stoji u dokumentu.

U tužbi se navodi da su tužitelji, uključujući i njezinu kći, pretrpjeli 'teške i trajne tjelesne ozljede' i traže neodređenu naknadu. Tvrdi se kako je Saudijska Arabija, preko agenata i dobrotvornih udruga, Al Kaidi pružala financijsku i drugu logističku potporu za provođenje napada.

Čak 15 od 19 počinitelja napada 11. rujna su bili Saudijci, ali umiješanost Saudijske Arabije, američkog saveznika, nikada nije dokazana.

Američki Senat je u srijedu velikom većinom glasova, unatoč vetu Baracka Obame, odobrio zakon po kojemu obitelji žrtava 11. rujna 2001. mogu tužiti Saudijsku Arabiju, što je prvi takav slučaj od njegova dolaska na vlast 2008. godine. Otkako je došao u Bijelu kuću, Obama se 12 puta koristio pravom veta.

Obama je izrazio 'iskreno suosjećanje' sa žrtvama i rekao da razumije njihovu 'želju za pravdom', no istaknuo je i da ulaže veto 'jer će taj zakon štetno djelovati na nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država. Bijela je kuća naime, ocijenila da će zakon oslabiti načelo imuniteta koje štiti države (i njihove diplomate) od sudskog progona i mogao bi se SAD-u vratiti poput bumeranga i omogućiti progon američkih državljana na sudovima diljem svijeta.

I direktor CIA-e John Brennan se očitovao protiv zakona koji će, rekao je, 'imati ozbiljne posljedice za nacionalnu sigurnost SAD-a i za vladine zaposlenike koji u inozemstvu rade za svoju zemlju'.

Samo dan nakon što su donijeli novi Zakon javilo se mnogo senatora, i republikanskih i demokratskih, koji su izrazili kajanje zbog donošenja istog, pozivajući na izmjene. Glasnogovornik Paul Ryan također je 'pozvao na promjene kako bi se zaštitili vladini zaposlenici u inozemstvu'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene