Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatan doživljaj

Što za televizor znači 8K rezolucija i može li jedan uređaj u potpunosti zamijeniti kućno kino

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponekad je teško ići u korak s televizijskom tehnologijom. Ona se iz godine u godinu razvija do neviđenih granica, a među najnovijom su oni opremljeni s 8K rezolucijom. Iako su mnogi već nabavili svoj primjerak u 4K razlučivosti slike, oni koji upravo prelaze s klasičnog Full HD televizora na 8K tehnologiju bit će očarani doživljajem koji pružaju ovi televizori.

O 8K tehnologiji govorilo se još dok je 4K rezolucija bila tek u svojim začecima. Već tada brojni su se brendovi počeli natjecati u tome tko će prvi izbaciti televizor u 8K rezoluciji. No kao i u svemu drugome nije ono što je prvo najbolje, već za kvalitetan proizvod koji će pružiti doživljaj kojeg do sada još nismo imali prilike iskusiti ipak treba vremena.

Pročitajte i ovo PR UZ SAMO NEKOLIKO DODIRA Stvaraj nezaboravne uspomene Samsung Galaxy S20 kamerom Slika nije dostupna SAMSUNg GALAXY S20 Pametnim telefonom snimite video kinematografske kvalitete

Kada govorimo o 8K rezoluciji tada mislimo na rezoluciju našeg televizijskog ekrana. Što više piksela slike vidimo, to je bolje iskustvo gledanja. Razlog tome su finiji detalji i bolja razlučivost slike. U usporedbi s 4K rezolucijom, 8K ugrubo rečeno, nudi četiri puta kvalitetniju sliku. Kako bi se klasificirao kao 8K, televizor mora biti u mogućnosti producirati sadržaj slabije rezolucije u 8K rezoluciji te mora sadržavati 7680 x 4320 rezoluciju.

Među QLED televizorima i pametnim telefonima koji nude ovu najnoviju tehnologiju, najviše se izdvajaju Samsung QLED 8K televizor i mobitel Galaxy S20 Ultra. Zbog svojeg ultra tankog okvira Samsung televizor stvorit će doživljaj kućnog kina, a 33 milijuna piksela po kadru pružit će nevjerojatan doživljaj najdražih filmova i serija.

Još kao djeca svi smo sanjali o tome da u svome kućanstvu uživamo sliku i zvuk kao onu s kino platna. I dok nam je u prijašnje doba za to trebalo mnoštvo popratnih uređaja za koje smo morali izdvojiti određenu svotu novaca, danas sve to dobivamo u jednom televizoru tanjem od okvira slike.

Kako bi se doma osjećali kao u kino dvorani, televizor dolazi opremljen OTS+ tehnologijom. Uz nju se zvuk širi brže negoli do sad, a integrirani zvučnici pružaju trodimenzionalni audio doživljaj. Osim toga, tehnologija aktivnog prilagođavanja dijaloga u stvarnom vremenu prepoznaje okolnu buku i šumove pa automatski pojačava ton razgovora, čineći ga jasnijim.

Ipak nije sve u televizoru. Za potpuni doživljaj koji nam pružaju televizori ove rezolucije, najbolje je gledati sadržaj snimljen u istoj rezoluciji. Jedan takav možemo snimiti Samsung Galaxy S20 Ultra mobitelom. Ovaj pametni telefon kojeg bi zasigurno svatko htio imati u svojem džepu, zbog ove tehnologije unosi pravu revoluciju kada je u pitanju fotografija i snimljeni sadržaj, a u kojoj će uživati i najiskusniji fotografi. Zbog svoje velike memorije, mjesta za spremanje najdražih uspomena ima na pretek.

Tehnologija svakodnevno ide naprijed i možemo samo zamisliti što nas sve čeka nagodinu. Do tada možemo uživati u ovim primjercima najnovije tehnologije koji će poboljšati iskustvo gledanja televizije i učiniti svakodnevicu zabavnijom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene