Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatskoj niti jedan glas, Poljska i Ukrajina domaćini Eura 2012.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz glavnog grada Walesa stigle su neočekivane vijesti. Izvršni odbor UEFA-e donio je odluku da će domaćin Europskog nogometnog prvenstva 2012. biti Poljska i Ukrajina. Hrvatsko-mađarska kandidatura nije osvojila niti jedan glas.

Iako se vjerovalo da UEFA neće dodijeliti još jedno 'udruženo' domaćinstvo (nakon što je EURO 2000. održan u Belgiji i Nizozemskoj, a EURO 2008. se održava u Švicarskoj i Austriji), upravo se to ipak dogodilo. 

Pročitajte i ovo Stéphane Séjourné (L) i Radoslaw Sikorski (R) Poljska obećala pomoć Ukrajini Francuski ministar pozdravio "povratak" jedne zemlje u Europu: "Vajmarski trokut vraća se u život i smatram da je to dobro" Slika nije dostupna Euro 2012: Poljaci ulažu 25 milijuna eura u ceste

Odluku o organizatoru objavio je predsjednik UEFA-e Michel Platini u gradskoj vijećnici u Cardiffu. Poljska i Ukrajina domaćinstvo su dobile već nakon prvog kruga glasovanja u kojem su dobili 8 od 12 glasova članova Upravnog odbora UEFA-e. Talijani su dobili četiri, dok hrvatsko-mađarska kandidatura nije dobila povjerenje niti jednog člana IO UEFA-e

>> Italija razočarana odlukom UEFA-e 

>> Mesić komentirao odluku UEFA-e

"Ovo je doista veliko iznenađenje. Prije izbora Italija je slovila kao lagani favorit ispred Hrvatske i Mađarske, a na kraju su pobijedili Poljska i Ukrajina. Teško mi je sada reći što je
presudilo", rekao je Robert Prosinečki. 

"Čitava naša delegacija nadala se da ćemo dobiti EP.
Možda ipak nismo dovoljno lobirali. Teško je reći što je odlučilo, no treba podsjetiti da je Ukrajinac Surkis član Izvršnog odbora, i premda on nije mogao glasovati vjerojatno je imao veliki utjecaj na odluku članova Izvršnog odbora", dodao je Aljoša Asanović.

"Oko 85 milijuna ljudi sada s nestrpljenjem očekuje ovaj veliki nogometni događaj. Prijateljstvo naša dva naroda traje već stoljećima, a ovaj veliki turnir će biti još jedan važan događaj u našoj povijesti", kazao je predsjednik Poljskog nogometnog saveza Michal Listkiewicz, a slično je dodao i njegov ukrajinski kolega. 

"Prije 15 godina Ukrajina je dobila veliku priliku da se formira kao neovisna država. Tu smo priliku iskoristili, a sada smo u Cardiffu dobili još jednu veliku priliku za međunarodnu afrimaciju", rekao je predsjednik Nogometnog saveza Ukrajine Grigorij Surkis.

Izboru domaćina EURA 2012. nazočio je i ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko. 

"Dobijanje domaćinstva EP u nogometu sjajna je prilika za Ukrajince i Poljake da ugoste najbolje predstavnike europske nogometne obitelji i organiziraju izvanredan sporski događaj. Mi smo sposobni za organizaciju ovog događaja na najvišoj razini, a milijunima navijača moći ćemo pokazati nezaboravan šarm naših gradova koji odišu poviješću, te im pokazati čuvenu slavensku gostoljubivost i kulturu", rekao je Juščenko.
 
Pobjeda Poljske i Ukrajine ocijenjena je kao veliko iznenađenje jer je Italija bila favorit, dok je iz Hrvatske forsiran stav da je hrvatsko-mađarska kandidatura najbolje predstavljena. 

"Naravno da smo razočarani, ali poraz moramo prihvatiti dostojanstveno. Učinili smo sve što je bilo u našoj moći, a što se događalo iza kulisa mi to ne znamo. Treba ići dalje i mislim da moramo pokušati ponovno", rekao je mađarski premijer Ferenc Gyurcsany.

Nekoliko minuta prije proglašenja domaćina, talijanska televizija RAI čak je bila objavila da je Italija dobila domaćinstvo Europskog prvenstva 2012.

Eurosport prenosi da je izbor UEFA-e vrlo rizičan, jer mnogi stadioni i infrastruktura trebaju velika ulaganja. 

Inače, UEFA je još jučer odlučila da će na Europskom prvenstvu 2012. ipak sudjelovati 16 reprezentacija, a ne 24 kako je predlagano. 

EURO 2012. će biti prvo veliko natjecanje koje će se održati u istočnoj Europi od 1980. kada su održane Olimpijske igre u Moskvi.

POLJSKO-UKRAJINSKA KANDIDATURA ZA EURO 2012.

GRADOVI: Gdansk, Poznan, Varšava, Wroclaw i rezervni gradovi Chorzow, Krakow (Poljska), Kijev, Doneck, Dnipropetrovsk, Lviv i rezervni gradovi Harkiv, Odesa (Ukrajina)

STADIONI:

GDANSK: Baltic Arena, trebala bi biti izgrađena do 2010. godine. Planirani kapacitet 44,000 mjesta.

POZNAN: Stadion Municipal, izgrađen 1980 godine. Trenutačno u rekonstrukciji nakon koje bi se kapacitet trebao povećati sa 24,166 na 46,500 mjesta.

VARŠAVA: Nacionalni stadion; trebao bi biti izgrađen do 2009. godine kapaciteta 70,000 mjesta.

WROCLAW: Olimpijski stadion, izgrađen 1936. Trenutačni kapacitet 10,000, nakon rekostrukcije bi trebao imati 45,000 mjesta.

CHORZOW: Stadion Slaski, izgrađen 1927. Trenutačni kapacitet 47,202 mjesta, nakon rekostrukcije planirani 60,000.

KRAKOW: Stadion Wisla, izgrađen 1954. Trenutačni kapacitet 14,657 mjesta, nakon rekonstrukcije planirani 33,000.

KIJEV: Olimpijski stadion, izgrađen 1923. Kapacitet 84,000 mjesta, ali nakon rekonstrukcije trebao bi se smanjiti na 75,000. Planirano je da se na njemu odigra finalni dvoboj.

DNIPROPETROVSK: Stadion sa 35,000 mjesta koji bi trebao biti gotov do rujna ove godine.

DONECK: Ultra-moderni stadion Šahtara kapaciteta 50,000 mjesta koji bi trebao biti izgrađen do kraja 2008.

LVIV: Stadion Ukrajina, izgrađen tijekom 1970-ih. Kapacitet 40,000 mjesta, ali planirana je izgradnja novoga stadiona ili rekostrukcija postojećeg.

ODESA: Stadion Čornomorec, izgrađen 1960-ih. Kapacitet 35,000 mjesta, ali potrebna mu je potpuna rekonstrukcija.

HARKIV: Stadion Metallist, izgrađen tijekom 1960ih. Kapacitet 30,000 mjesta, ali mu je potrebna renovacija.

NAJVEĆI NOGOMETNI USPJESI:

Poljska je dva puta osvajala treće mjesto na svjetskim prvenstvima - 1974. i 1982. godine.

Ukrajina je nakon osamostaljenja 2006. u Njemačkoj prvi put nastupila na velikom nogometnom natjecanju is tigla do četvrtfinala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene