Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održao predizborni skup

Milanović u Osijeku: ''Gledamo zlostavljanje jedne stranke koja se stavlja iznad države i građana"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović poručio je u nedjelju iz Osijeka kako za normalan život u Hrvatskoj treba prekinuti monopol i socijalno-ekonomski teror stranke koja je ukrala hrvatsko ime i koja svakome tko se ne pokori odriče pravo da se naziva Hrvatom i hrvatskim građaninom.

''Tu sam da vratim dignitet i samopoštovanje dužnosti predsjednika Republike Hrvatske. Ovo je borba za normalnu, razdraganu, znatiželjnu otvorenu Republiku Hrvatsku. Samo tako možemo naprijed. Moramo se kretati, tražiti nove ciljeve, nove izazove. To je, kad se stavi pod zajednički nazivnik, bolji i zdraviji život za sve. Put do tog cilja je težak, neizvjestan i mogu ga ostvariti samo oni dovoljno hrabri'', rekao je predsjednički kandidat Zoran Milanović na predstavljanju u Osijeku.

Pročitajte i ovo U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 6 Tri kaznena djela Policija uhvatila grafitera koji je blatio Milanovića i druge političare, poznato odakle je Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Ocijenio je da u Hrvatskoj već skoro 30 godina "gledamo nasilje i silnštvo jedne političke organizacije". ''Građanima su predasi dani onih osam godina kada sam ja kao predsjednik Vlade nastojao bolje, poštenije i ispravnike. I danas svakome, s rizikom za sebe, kažem neka mi s imalo argumenata kaže što je to Hrvatsku osakatilo, a da je posljedica našeg rada. Ja vjerujem da nije ništa. Spreman sam razgovarati s onima koji misle drugačije'', poručuje Milanović.

''Mislim da sam dovoljno odgovoran da vratim dignitet. Predsjednik ne može puno, ali treba govoriti, a ne šutjeti'', kazao je.

Komentirao štrajk učitelja

Milanović kaže da se Vlada ponaša iracionalno. ''HDZ je od Hrvatske napravio ono što za što sam siguran da se ljudi, koji svoj život, imovinu, sreću i sigurnost, nisu borili prije 30 godina, da to nisu imali u vidu zlostavljanje od strane jedne stranke koja se stavlja iznad države i građana. Niti jedna stranka nije iznad države'', rekao je i istaknuo da će on kao predsjednik biti pravedan prema svima.

Zoran Milanović kritizirao je HDZ i kada je riječ o štrajku učitelja rekavši da ih HDZ želi ''ustavno ukoriti''. ''Zadnji put škola je bila zatvorena i djeca su gubila u Drugom svjetskom ratu. Priuštili su djeci da ne idu u školu. Škola mora početi raditi, morate naći način kak, kritizirali su me u sindikatu. Ovo je naprosto pitanje zdravog razuma'', rekao je u svom govoru Milanović.

Borit će se protiv lopovluka

Poručio je da će se kao predsjednik boriti protiv lopovluka, a ne korupcije. ''Dolazak na javni politički skup u radno vrijeme, i to je lopovluk, na božićnom sajmu. Lopovluk je kad preko državne banke mazneš kredit od dva posto, a drugi plaćaju šest posto. To je lopovluk, gledaš kako te ponižavaju'', rekao je. ''O predsjednici i njezinom bježanju neću. Očekivao sam, znajući da se neće ostvariti, da će biti prava kampanja'', kaže Milanović.

Komentirao je i dolazak mađarskog premijera Viktora Orbana u Hrvatsku. ''Dolaze susjedni premijeri, dijele lopte. Kaže kako su Slavonija i Baranja nekada živjele. O tome ćemo odlučivati mi. Da su Talijani došli u Istru i spominjali kako je u doba okupacije Istre bilo bolje, digla bi se cijela Hrvatska, a kad ovdje mađarski premijer to spominje za Baranju – svi šute'', kritizirao je.

''Mi moramo pobijediti''

Podsjeća kako je 2003. osobno sudjelovao u odluci da se vod hrvatskih vojnika pošalje u Afganistan, jer je to tada imala smisla, ali da se 16 godina poslije natječe za predsjednika kako bi zaštitio hrvatske interese, i da "hrvatski vojnici ne idu po svijetu za dnevnice, da ih tamo ranjavanju, i da ih nakon toga dovode kao lutke na koncu, bez njihovog znanja, na ceremonije i parade".

''Mislim da sam dovoljno odgovoran da vratim dignitet i dostojanstvo dužnost predsjednika. Predsjednik ne može puno, ali može još više. Može govoriti onda kada se ne smije šutjeti. Predsjednik može upirati prstom, ali ne u nekoga jer je takav po rođenju ili zbog boje očiju, nego zato što valja ili ne valja'', kazao je Milanović.

''Mi moramo pobjediti na izborima 22.12., a oni koji misle drugačije, neka se ne uplaše topota naših glasova'', rekao je Milanović u govoru koji je završio poručivši da je stari hrvatski pozdrav 'Zdravo!'. (V.P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene